Šaty z igelitu

Šaty z igelitu https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/212845/bmid_saty-z-igelitu-2Nw-212845.png 3 51 10

Sbírka Šaty z igelitu debutanta Vratislava Maňáka přináší do současné literatury neobvyklý hlas. Třináct povídek, třináct variací na téma lidského osamění, začíná většinou zcela všedními situacemi. Povídky mladého autora Vratislava Maňáka přinášejí do současné literatury neobvyklý hlas. Jeho texty většinou začínají zcela všedními situacemi: Jiří je vyhozen z práce a cestou domů bloudí městem, malý Tom vyprácí o svém narozeninovém dni, Jindřich probírá pozůstalost po své ženě. A pak se něco stane.... celý text

Přidat komentář

Ivaksa
18.04.2021 1 z 5

Snad svoje nápady předat někomu kdo také umí psát....

Marmarek
13.03.2021 1 z 5

(SPOILER) Jestli vydáno ve 23 letech, tak asi dobro, ale jinak takové lepší slohovky: zejména místy přílišná doslovnost toho, co by si měl čtenář domyslet (Mámení prvního valčíku, Hic sunt leones). Jeden nápad ještě povídku neudělá (Král..., Alice, Řezbář), často jsou poněkud schématické a plytké, i když je vidět potenciál do budoucna. Pokud autor dál tvoří pohádky, mohlo by mu to jít lépe. Stylizace do různých vypravěčů často nezvládnuta - např. dítě bývá velmi těžké, tady to vyšlo tak nějak napůl, ale např. vypravěčka v Jak daleko je Buenos Aires je zvládnuta lépe. Nejlepší povídky (pro mě): Panství odložených rukavic (i když schematické je taky), Přinesla mě bouřka, Saranče a Jak daleko je Buenos Aires. Nejhorší povídky (od té nejhorší): Zdálo se mu..., Alice, Černej chleba (pointa je jasná skoro hned), Řezbář.


Darinka.Makova
09.04.2019 5 z 5

Vynikající kus talentovaného mladého autora. Jen tak dál!

28401
24.01.2017 1 z 5

Nějaký "přehmat" asi.

Sajamel
29.11.2015 3 z 5

Ach, samota.
Šaty z igelitu při doteku s kůží tiše dráždí a místy jsou až žíravé ("Mámení prvního valčíku"). Místy bohužel k doteku s kůží příliš nedochází, to když jsou povídky slabší – čtou se příjemně, ale neproniknou k vám až na dřeň.
Celkově jsou Šaty z igelitu sympatickým počinem, dávajícím tušit, co má autor v sobě a že o něm ještě uslyšíme.

miky103
16.10.2013 4 z 5

Na to, že se jedná o autorovu knižní prvotinu, se mi to zdálo překvapivě dobré. Rozhodně tato kniha patřila k tomu lepšímu, co jsem v poslední době četla. Obzvlášť se mi líbily povídky Mámení prvního valčíku, Přinesla mě bouřka a Alice.

evelinaevelina
03.08.2013 3 z 5

Buďme k autorovi shovívaví - je to jeho prvotina. A jako taková nevyznívá nejhůř. Například povídky Jak daleko leží Buenos Aires nebo Mámení prvního valčíku se mi zdály skutečně dobré. U některých záměrně nereálné závěry mi přišly spíš takto zbytečně nastavované a ubilo mi to v tom slibovaný efekt.
Druhy osamocenosti ovšem vybral dobře.

Naraca
05.03.2013 4 z 5

13 povídek příjemné délky, nápaditých příběhů, rozličných kompozic...

dragoooon
24.07.2012 4 z 5

Výjimečná kniha mladého autora. Povídky mají různou náladu, jsou ponuré, romantické, pitoreskní...jsou zkrátka pravdivé a o životě. těším se na další produkt z pera pana Maňáka!

houston
18.04.2012 2 z 5

Nezajímavý a nudný slint mladého českého autora. Nucená poetičnost číší z každé ze třinácti povídek. Nedějovost, nudnost, prázdnota a zoufalství, zmíněné nedořečení není nic jiného, než autorská bezradnost a neschopnost vytvořit celistvou narativní strukturu.