Rubikova kostka

Rubikova kostka https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/281606/bmid_rubikova-kostka-fVs-281606.png 3 51 19

Mladý učitel Ondřej Šmíd přijíždí do rodného města na oslavu dědečkových sedmdesátin. Očekává, že v bytě svých rodičů najde idylu a ospalý klid; místo toho se ale o slovo hlásí tajnosti, zamlčované křivdy a vzpomínky, které i po letech vzdorují zapomnění. Román Rubikova kostka čtenáře zavede do roku 2011 i na konec války, do Českého lesa i k Zemplínské Šíravě, především ale do ulic Plzně — toho „nejameričtějšího města v Evropě“, které se kvůli měnové reformě už na počátku padesátých let postavilo tehdejší moci... celý text

Přidat komentář

Felidae
14.05.2023 5 z 5

Tak nějak je mi smutno. Konečně se v našich vodách urodí knížka, která má zajímavý děj, úžasný jazyk, je chytrá, není prvoplánovým slohovým cvičením a místo knihomolího jásání má tak nízké hodnocení?! Nekoukejte na čísla a začtěte se do Plzně ze všech možných stran.

Nordic7
22.01.2023 2 z 5

Moc hezkou češtinou napsaná úplně zbytečná knížka. Kniha, ve které se vůbec nic neděje. Nijaký příběh nesympatického hrdiny protkávaný vzpomínkami na plzeňské protesty proti měnové reformě, které ale s příběhem skoro vůbec nesouvisí. Autor umí psát, ale nedokáže vymyslet poutavý děj. Škoda.


jaroiva
05.06.2021 3 z 5

Každopádně to mělo zajímavou atmosféru a to se mi u knih vždycky líbí, přestože celkově to vlastně nebylo nijak zajímavé.

BarboraLev
03.03.2021 3 z 5

Pomalý rozjezd, pak trochu lepší, ale jinak průměr.

bigben
06.10.2019 1 z 5

Pořád jsem čekala, co se z toho všeho vyklube. Měla to být knížka o rodinných vztazích nebo o historických vzpomínkách...pro mě takový nijaký mišmaš...dočteno z mého pocitu, že knížka se neodkládá....

Kamaela
19.04.2019 3 z 5

Na knihu jsem se těšila, líbilo se mi, že se odehrává v Plzni. Nakonec to a kapitoly se vzpomínkami pamětníků událostí roku 1953 byly to nejlepší. Současná dějová linka je vlastně o ničem. Dlouhé, květnaté popisy, nedospělý hrdina a "obrovské" rodinné tajemství. Dost jsem se pri čtení trápila a trvalo mi hodne dlouho knihu dočíst.

Isew
03.07.2018 2 z 5

Dalo se to, ale zázrak to nebyl. Některé vzpomínky z padesátých let byly zajímavé. To rodinné tajemství .. no proč ne. Neurazí, nenadchne.
Edit: Četla jsem knihu na začátku prázdnin. Nyní na konci si nemohu vzpomenout o čem kniha byla a ani jaké bylo to rodinné tajemství. A paměť mám poměrně dobrou, jen věci, které nezaujmou, vypouštím.

mirka71
30.06.2018 2 z 5

Tak nějak nevím, chtěla jsem si odpočinout od kriminálního žánru, čekala jsem současný román se vzpomínkami na padesátá léta, ale nějak mě to prostě nebavilo. Knížka byla prezentována jako příběh s tajemstvím, ale co bylo to tajemství? Otcova nevěra před pětadvaceti lety? Jediné, za co bych autora pochválila, je velmi bohatá slovní zásoba, jinak pro mě nuda....

Hella
21.05.2018 1 z 5

Mrzí mě to, ale tohle se prostě nedalo číst a už vůbec ne přečíst. Těžkopádný jazyk a šroubované dialogy mě prostě nepustily za 3. kapitolu, a to jsem se o to pokoušela vícekrát.

boticelli
23.02.2018 3 z 5

Banální a nezáživný příběh s kulisou měnové reformy v roce 1953. Styl psaní mi vůbec nesednul, začátek se zdál být ještě zajímavý, od poloviny jsem ovšem začal přeskakovat kapitoly... Ani postavy románu si nestihly získat mé sympatie.

OHložek
07.01.2018 4 z 5

Velmi dobrý příběh o jednom nedorozumění, které se nese historií celé rodiny jako stigma...

haki34
01.01.2018 3 z 5

niečo ma nútilo knižku dočítať, i keď postavy mi boli od začiatku nesympatické (v poslednej dobe akosi nemôžem natrafiť na nejakého sympatického hrdinu..) Nevyzrelý Ondřej, ujetý děda historik, babička Hanuše - pre mňa mimoriadne nesympatické oslovenie...
postavy vykreslené plasticky, zaujal ma aj príbeh Ondrových rodičov, taký zo života, ale linka s Plzní a škodovákmi - úprimne preskakovala som vety i pasáže.
Vďaka miešaniu niekoľkých liniek a preskakovaniu od Ondry k škodovákom, od Ondrových rodičov k Marii, z prítomnosti do minulosti, z vyprávania 3 osoby do rozprávania hlavného hrdinu...jeden veľký zmätok..
Nakoniec z toho celého mi najviac sadli Jindřich s Ivanou...
celkovo musím dať 3, pretože nejde 3,5*, autor myslel asi dobre, ale kruto prekombinoval.....

Lina_S
16.10.2017 5 z 5

V jedné rovině pamětníci líčí události plzeňských dějin, ve druhé členové rodiny vzpomínají na vlastní minulost. Ta paralela je nádherná. Mnoho lidí vylíčí tutéž událost každý trochu jinak. A už nelze určit, jak to vlastně bylo, co se doopravdy stalo. Za mě super.

lidunka1
04.07.2017 3 z 5

Autor má nádhernou barvitou češtinu, kniha je ale příliš roztříštěná. Hlavní dějová linie mě bavilo, ale za nepřehlednost strhávám dvě hvězdičky. Co se týče mezilidských vztahů ty vykreslil dost přesně a mnoho rodin ba se tam se svou "nekomunikací" mohlo najít.

Iki1
15.05.2017 2 z 5

Autor je velmi zdařilý uživatel jazyka. Také uváděné historky z roku 1953 jsou hodně zajímavé. Kniha celkově je ovšem tříšť a dát si tuto tříšť při čtení dohromady dá poměrně zabrat. Uváděné historky z rodinného soužití autor dofoukl v podstatě nepotřebným líčením městských zákoutí a přírody. Dle mého by knize slušelo zhruba čtvrtinové zeštíhlení a tříšť zkusit zasadit alespoň do mozaiky.

Jana_Hlus
30.03.2017 2 z 5

Čekala jsem svižný text mladého autora, ale místo toho na mne číhala dlouhá souvětí, květnaté popisy atd. Autor s češtinou umí pracovat, to je určitě chválihodné, ale pro mě bylo nekonečné, než se příběh aspoň trošku pohnul. Škoda. 2/5

Rumplestiltskin
25.02.2017 3 z 5

Kniha ve výsledku nebyla špatná. Nalákala mě na výlet do Plzně. Autor totiž píše o místech s takovou samozřejmostí a tak vás vtáhne, že byste nejraději zašli na ruský vejce s Ópou.
Bohužel můj důvtip není tak bystrý a tak mi až někde v půlce knihy došlo, co jednotlivé značky u pod kapitol znamenají a v ten moment se mi začalo i lépe číst.

saumur
06.12.2016

Pestrý, vícevrstevný, postupně gradující příběh. Pro mě nejcennější jsou "záznamy" respondentů ankety, dozvěděl jsem se věci, o kterých jsem neměl vůbec tušení. Jinak hlavní zápletka (manželova nevěra) mi přijde trochu zveličená a trochu jako chození kolem horké kaše, ale v té době se takové věci možná vnímaly jinak. Oddělení jednotlivých dějových linií je pro mě naopak velmi zřetelné, dokážu si představit ten zmatek, kdyby tam puntíky a trojúhelníčky chyběly :-)
Výpísek: Mně totiž nikdo nevymluví, že hořký pivo zkrátka svádí k hořkejm tlachům, kdežto poctivě upražený kafe a dezert navrch mysl spíš oblaží a povznesou.

Sarka.Palka
04.12.2016 5 z 5

Za mě to nejlepší, co jsem od autora zatím četla. Skvělé dialogy a vybarvení postav, příběh postupně graduje, že vás nenechá se nudit. Je to kniha o vztazích a až neskutečně lehce se prostřednictvím desítek příběhů zároveň dovíte o plzeňském povstání v třiapadesátém. Některé opravdu pobaví, můj favorit je Pravda a láska - vytesáno na papír, co už každý někdy od někoho slyšel, ale fantasticky. Ovšem přestože se u knihy zasmějete, je to spíš kniha ze života, taková zachmuřená, ale přesto plná naděje. Jednoduše doporučuji. PS: trochu matoucí oddělení jednotlivých dějových linií, ale po chvíli pochopíte