Láska a válka 3

Láska a válka 3 https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/38062/mid_saga-hazardu-a-mainu-na-pozadi-obca-Wmh-38062.jpg 4 50 4

Třetí díl trilogie. Spletité a dlouhodobé rozpory mezi průmyslovým Severem a zemědělským Jihem se staly příčinou rozpoutání občanské války. Lincolnova snaha udržet seveřanskou posádku v pevnosti Fort Sumter na území Jižní Karolíny zahájila první válečný střet meti oběma zeměmi. Orry a George nyní stáli na opačných stranách bitevního pole. Válka, jenž se z počátku odhadovala na tři měsíce se nyní jevila hrozivěji a tragičtěji.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Historické romány

Vydáno: , X-Egem
Originální název:

Love and War , 1984


více info...

Kuža007
Kuža007
22.08.2021 4 z 5

Zatímco první část knihy byla dle mého názoru skvěle napsána, tedy až do té poslední věty první části, kdy autor nesmyslně, byť nejspíš realisticky podle některých historických faktů, zabije moji nejoblíbenější postavu. Od té doby opět Jakesovo autorské mistrovství upadá, ale přece jen se vrací asi s posledními 10 či 12 kapitolami. Z chudáka Orryho dělal po celou dobu ságy smolaře, který od života utrpí všemožné rány osudu, což se mi nezdá správné, zvláště, když ho budeme kontrastovat se šťastlivcem Georgem Hazardem. V tomto úhlu pohledu přece jen seriál překonává celou knižní ságu, jejíž úspěšný vrchol končí asi zde. Jelikož nejde dát hodnocení 3,5, a musel jsem se rozhodovat mezi třemi a čtyřmi hvězdičkami, tak jsem přece jen překonal smrt své oblíbené postavy, uznal, že konec je docela důstojný a dal tomuto dílu milostivé čtyři, v mém svědomí však zůstává tři a půl. Skvělé seriálové zpracování s Patrickem Swayzym, Jamesem Readem a Lesley-Anne Downovou - dnes již ikonický seriál 80. let minulého století.

Babo
Babo
23.12.2014 5 z 5

Jen málokdy dojde k tak obrovským změnám jako je zásadní pohled na způsob života klidně a "civilizovaně"
Ani odtržení jižních států od průmyslového severu nemohlo dopadnout jinak.A bouřlivá doba přináší bouřlivé osudy jednotlivých aktérů .
Trvalo čtyři roky než si i ti nahoře uvědomili,že zabíjení jim štěstí a moc nepřinese.A tak po tisíci mrtvých,zničené zemi je konečně podepsána kapitulace.
Pro některé už je ale pozdě, jejich mládí a bezstarostnost umřela spolu s kamarády na bojišti.
tento díl je asi opravdu zatím nejlepší,možná proto,že se víc věnuje osudům jednotlivých postav .
V každém případě je pro mě problém přirozeně rozlišovat, kdo je na které straně.
Asi to utrpení je na obou stranách stejné a nedá se jednoznačně určit , kdo je ten kladný hrdina,,,
Samozřejmě až na vyjímky a ani tady není určující jestli se jedná o jižana nebo seveřana.Prostě platí,že všude jsou dobří a špatní lidé.


ttinecka
ttinecka
16.01.2013 4 z 5

Všechny 3 díly Lásky a války je o mnoho slabší než Sever a Jih, 3. část je z nich asi nejlepší (na tu bídu). Pro srovnání jsem četla souběžně pár kapitol i v angličtině a musím říct, že český překlad je podle mého názoru hodně špatný, což na kvalitě mnoho nepřidá. Stále je to však příjemná vzpomínka na dobu někdy před 15 lety, kdy jsem tyto knížky hltala, i když teď vlastně moc nechápu proč :-)

maryzka
maryzka
17.06.2012 1 z 5

Jenom boj mezi kamarády na opačných stranách barikády.