Ve znamení meče

Ve znamení meče https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/262636/mid_ve-znameni-mece-DD4-262636.jpg 4 45 12

Rytíř Tancred série

1. díl >

Historický román ze středověké Anglie. Ve znamení meče je první díl historické trilogie z doby těsně po normanském vítězství na britských ostrovech. Hlavní hrdina Tancred bojuje na straně Normanů, kteří nemají ani tři roky po rozhodující bitvě u Hastings (1066) své panství v Anglii jisté a musí čelit povstáním neustále doutnajícím mezi původními anglosaskými obyvateli. Tancred je středověký rytíř, který se nejlépe cítí ve válečné vřavě, ve světě fyzické síly a jednoznačných povelů. Ve službách normanského šlechtice pomáhá udržovat mír na samé hranici normanského vlivu v severní Anglii. V situaci, kdy Normané ztrácí město Durham a schyluje se k rozhodující bitvě o York, je Tancred pověřen poněkud záhadným úkolem doručit zprávu do kláštera na jihu Anglie. Ze zdánlivě náhodné odbočky mezi bitvami se stává hlavní zápletka, když Tancred zjistí, že zpráva je určena vdově po posledním anglosaském králi Haroldovi... Román, který je poněkud netypicky vyprávěn z pohledu vítězných Normanů, nabízí vše, co čtenáři od románu ze středověké Anglie očekávají: napětí mezi francouzskou raně středověkou kulturou s jejími ideály lenní oddanosti a vojenské cti a tajemným světem anglosasko-keltské civilizace, dále líčení bitev, pletichy a intriky mocných a samozřejmě milostnou zápletku.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Historické romány

Vydáno: , Vyšehrad
Originální název:

Sworn Sword , 2011


více info...

Sahir
Sahir
12.07.2021

román se mi líbil ,toto období mám rád

pupopony
pupopony
26.08.2020 4 z 5

Z počátku jsem se nemohl do knihy začíst, ale potom se vše rozjelo ve správných kolejích. 80% zasloužených


francouz
francouz
28.12.2019 5 z 5

No myslím, že toto byla na chvíli poslední knížka ze středověku, protože té krve a pohrdání životem bylo i na mě moc.
Krásně popsaná střeodvěká anglie, krátce po bitvě u Hastings, kde zvítězili normané.
Hlavní hrdina prakticky nepoznal nic jiného než boj. Meč je jeho třetí ruka a pro nějakou ránu nejde daleko. Je to bojovník, který však na začátku příjde o všechno. A není pro něj jednoduché najít další smysl života, i když touha po pomstě v něm dřímá a doutná na každém kroku. Ale s novým pánem jsou zde i nové úkoly. Které nejsou úplně stejné s tím, co zažíval doposud. Ale dokáže se stím vyrovnat.
Děj knížky prakticky letí ke svému vrcholu, který možná překvapí, ale o to je to větší zážitek.
Určitě si přečtu i další knížku od tohoto autora.

Bolomsson
Bolomsson
07.11.2019 5 z 5

Z tohoto období dějin jsem knihu ještě nečetl, takže jsem to bral spíše jako příjemnou oddychovku a spestření. Jde o poměrně mladého spisovatele a trochu jsem se obával, zda toto dílo nebude postrádat kvalitu a konzistenci, ale mé obavy byly liché. Autor se s tím popasoval velice dobře. Dílo sepsal velice realisticky, příběh je napínavý a rozhodně nenudí. Další díly si rozhodně nenechám ujít.

Boby17
Boby17
11.06.2019 5 z 5

Myslím, že jsem objevil dalšího autora, který stojí za pozornost a možná i za přidání do oblíbených. Rytíř Tancred je muž meče se vším všudy, tedy nejen bojovník, ale i člověk ctící a plnící přísahy. Bitevní scény byly velice věrohodně popsány a myslím, že i život v ranně feudální Anglii těsně po bitvě u Hastingsu (1066). Knížku doporučuji milovníkům historických příběhů a dávám všechny hvězdy.
Pro srovnání jsem si připomněl dějiny českých zemí a první král Vratislav II. získal pro svoji osobu (ad personam) korunu až roku 1085 a prvním dědičným českým králem se stal Přemysl Otakar I. zlatou bulou sicilskou teprve roku 1212. A na Moravě jsme od roku 1182 měli markraběte Konráda II. Otu a pak samozřejmě jeho následovníky.
Zde je odkaz na stránky autora: https://www.jamesaitcheson.com/

hanzmb
hanzmb
23.03.2019 3 z 5

Solidní oddychovka pro ty, kdo milují řinčení mečů a rytířské souboje. V odpočinkových pasážích mezi bitvami to trochu zabrousí i do historické detektivky. V dalších dílech tam bude dle náznaku i nějaká ta láska. Napsáno to je dobře, děj má pevnou a logickou vazbu. Mozek si při čtení ale moc nezatížíte. Možná až 3,5*.

Kamiliana
Kamiliana
16.02.2019

Velice živě napsaný příběh, který donutí milovníky Británie přemýšlet o britských dějinách zase z jiného úhlu pohledu, tj. z normanské strany. Nikdy by mě nenapadlo a nikde jsem se zatím nedočetla, jak náročné pro Normany bylo udržet si zemi i povítězné bitvě u Hastings.

jaja1989
jaja1989
02.09.2018 3 z 5

V knize vše spiknutí, ikdyž snadno se uhodne, kido zradil, láska, přátelství, napětí i rytířství.

vincek1
vincek1
03.04.2018 4 z 5

Částečně souhlasím se " špulo", ale nesrovnával bych s p. Cornwellem, to je přece jen trochu jiný lv. Kniha se čte pěkně i když některé části se trochu vlekly. Pro mne je zajímavé, že je kniha psaná z "druhé strany" než ostatní, které jsem o Anglii četl. Je opravdu těžké v historii říci jednoznačně, kdo je v právu a kdo je hodný a kdo zlý. Ostatně o vztah mezi Anglií a Francií se jedná o názorný příklad. Další část mám připravenou, tak uvidíme.

špulo
špulo
12.03.2018 5 z 5

Dalo by sa na to pozerať ako na voľné pokračovanie Cornwellových kníh o Uthredovi z Bebbanburgu. Cca o 200 rokov neskôr. Lenže, kde je Cornwell odviazaný a akčný, tam je Aitcheson vážny a popisný. A, kde je Cornwell vážny a popisný, tam je Aitcheson lyrický a pocitový. Čítalo sa to fajn, ale za tú strašnú vážnosť a totálnu absenciu akéhokoľvek náznaku humoru to hodnotím na 90%. Ďalšie diely však nevynechám...

ivulka15
ivulka15
08.02.2018 5 z 5

Skvělé.V této knize je všechno co ke správnému historickému románu patří.

smile1
smile1
29.05.2016 5 z 5

Kniha se mi moc líbila... má krásný a napínavý děj... moc se těším na další pokračování...

Štítky knihy

středověk 11. století rytíři historické romány

Autorovy další knížky

James Aitcheson
britská, 1985
2016  80%Ve znamení meče
2017  80%Rozervané království

Kniha Ve znamení meče je v

Přečtených62x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených4x
Knihotéce75x
Chystám se číst37x
Chci si koupit9x
dalších seznamech1x