Rukojeť / Rozpravy

Rukojeť / Rozpravy https://www.databazeknih.cz/img/books/57_/57703/bmid_rukojet-rozpravy-9hl-57703.jpg 5 39 6

Epiktétova nauka o mravním jednání, zejména o mravní sebevýchově člověka, podává po způsobu takzvané diariblé, filosofické rozpravy, čas od času kořeněné anekdotami, citáty z básníků, názornými a mnohdy drastickými příklady, alegoriemi, apostrofami, personifikacemi a zejména hojnými dialogy, neztratila podnes na své působnosti a na ceně.... celý text

Přidat komentář

martin_aston
03.09.2020 5 z 5

Bad-ass stoik na scéne :). Kniha obsahuje známejší stručný Manuál, aj detailnejšie Rozpravy, vrátane Zlomkov z rozpráv.
Stoicizmus v krištáľovo čistej podobe. Pre ľudí, ktorí knihu vidia prvýkrát, môže byť hardcore. Ale nie, Epiktétos nebol žiadny mizantrop, celú filozofiu treba akurát správne orámcovať. Nakoniec, sám sa staral o sirotu, ktorá by inak asi zahynula, antika nebola ľahká doba na život. Napríklad psychologické smery RBT a CBT vychádzajú zo stoicizmu.
Epiktétos samotný nenapísal nič. Bol prednášateľom/učiteľom, jeho myšlienky zapisoval jeho žiak Arrianus.
Dovolím si ešte polemizovať s názorom Freiherra nižšie o tom, že filozofia Epiktéta, Senecu a Marka Aurelia je odlišná. Nie je, všetci traja sú predstaviteľmi neskorej školy stoicizmu. Každý z nich píše inak, ale ak si očistíte napr. Marka Aurelia až na podstatu, vidíte tam Epiktéta. Forma iná, podstata rovnaká. Nakoniec, Epiktétovo dielo Marka v mladosti silne ovplyvnilo. A samozrejme, všetci traja sú zásadne odlišní od Epikura, ktorý predstavoval samostatný filozofický smer.

Freiherr
12.05.2019 5 z 5

Užuž jsem chtěl napsat, že je mi líto, že se Rozpravy nedochovaly v úplnosti. Ale protože se jedná o věc mimo naši vůli, kterou jakkoli nemohu ovlivnit, líto mi to není. Právě ona zásadní myšlenka, že jsou τὰ ἐφʹ ἡμῖν, τὰ οὐκ ἐφʹ ἡμῖν (věci v moci naší vůle a věci, mimo moc naší vůle) je základním stavebním kamenem Epiktétovy stoické ethiky. Jak je zmíněno v předmluvě ke knize, svým pojetím stoicismu navazuje na Seneku, ale v mnohém také nalézá inspiraci u Sokrata a školy kynické. Právě ona škola ho ovlivnila, co se tvrdosti životních zásad týče, tak, že se blíží prvním myslitelům nejstarší stoy.
Filosofie, kterou Epiktétos zastává, je bezesporu mnohem tvrdší než ta Marca Aurelia, o něco tvrdší než Senekova a nesrovnatelně tvrdší než Epikúrova. I přes to jsem v ní nalezl mnoho, co hodlám uplatnit v životě. Netvrdím, že je pro každého - asi je potřeba před četbou tohoto díla mít nějakou filosofickou průpravu od jednodušších autorů.


eraserhead
12.06.2018 3 z 5

Epiktétos je zvláštní a v mém vnímání poměrně rozporuplný myslitel. Některé jeho rozpravy začínají tak dobře, aby je nakonec přivedl až do nepříjemných a nesympatických končin. Docela chápu, že ho měli rádi mnozí křesťané a křesťanští myslitelé.

Kmotr99
13.06.2017 5 z 5

Po Hovorech k sobě jsem se pustil do další stoické klasiky. Čtení Epiktéta je mnohdy náročnější než než Marca Aurelia, ale čtenář si časem zvykne. Kapitoly jsou delší, ale rozhodně stejně (ne-li více) inspirativní. Hlavní Epiktétova teze (Jsou věci, které jsou v naší moci, a jsou věci, které nejsou v naší moci) vás bude provázet celou knihou, akorát v různých variacích a pro jiné situace nejrůznějších částí lidského života. Proto není třeba se čtením vůbec spěchat, já se knihou "prokousával" několik měsíců a snažil se vstřebat co nejvíc. Doporučuji!

Čtenářník
29.08.2016

Jsou věci, které jsou v naší moci, a jsou věci, které nejsou v naší moci - základní jednoduché pravidlo, prolínající se celou knihou. Kdyby jej tak lidé vzali na vědomí, měli by se možná lépe :) Výborná kniha, která je na celý život.

MorriconeTheGod
25.10.2013 5 z 5

Srdcovka z dob, kdy filozofie ještě sloužila skutečnému životu. Pro mě je se Senekou Epiktetos zdaleka nejlepší představitel stoicismu, oproti Senekovi používá však ještě lidovější jazyk a své myšlenky představuje s takovou čirostí, na jakou už by se dnes nikdo nezmohl. Krásné dílo, které dokáže změnit život. Samozřejmě, čas už se na ní podepsal a mnohé pasáže, myšlenky atd. zní až naivně, ale chytrému stačí napovědět a jako inspirace jsou tyto spisy zlatý důl. Zejména pak první část, kterou považuji za mnohem významnější a hutnější. Postupně už to dostává trochu rozměry omáčky k již snědenému masu.

Štítky knihy

filozofie starověká filozofie stoicismus

Autorovy další knížky

Epiktétos
řecká, 55 - 135
1972  91%Rukojeť / Rozpravy
1996  65%Moudrost stoika Epikteta
1901  96%Rukověť mravních naučení
2021  85%Příručka Pestrá stoa

Kniha Rukojeť / Rozpravy je v

Právě čtených5x
Přečtených54x
Doporučených12x
Knihotéce63x
Chystám se číst68x
Chci si koupit25x
dalších seznamech5x