Rozhorčenie

Rozhorčenie https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/163002/bmid_rozhorcenie-NVi-163002.jpg 4 61 8

Príbeh o zrážke idealizmu so životnou realitou, navyše sťaženou problémami dospievania. Píše sa rok 1951. Kórejská vojna vstupuje do druhého roku svojho trvania a mladý Marcus Messner odchádza na provinčnú vysokú školu v Ohiu. Pochádza síce z prímorského a veľkomestskejšieho Newarku, ale cíti potrebu dostať sa čím ďalej od domova. Dusí ho láskavá, ale dotieravá a ťaživá starostlivosť vlastnej rodiny, a najmä otca, židovského mäsiara, priam hystericky posadnutého obavami z nebezpečenstiev číhajúcich na dospievajúceho syna. Posledných 25 riadkov knihy tvorí osobitnú kapitolu s titulom „Historická poznámka“, kde sa konštatuje fakt študentskej a černošskej revolúcie (trošku menej zamatovej ako iné, ale naozaj len trošku), ktorá v Spojených štátoch zmietla Rothom opisovaný starý svet. Lenže, bohužiaľ, Marcusovi Messnerovi to už nepomohlo.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Slovart (SK)
Originální název:

Indignation , 2008


více info...

Přidat komentář

LEGACY
05.02.2023 5 z 5

Dost možná nejlepší kniha od jakéhokoliv amerického spisovatele, která mně sedí na míru a čtu ji v podmínkách, jenž mi umožňují se s příběhem intelektuálního, ale i nabubřelého mladíka ztotožnit. Je to kniha, která je tragická, ale vlastně mi dává hroznou úlevu. V konečném důsledku nám napovídá, že jedna z nejdůležitějších věcí jsou naše rozhodnutí, jejíchž následky nás mohou dostat z zářné kariéry právníka až do zákopů války, jenž je nám cizí, někde na druhé straně planety. Mohl Roth vymyslet lepší kontrast pokud je nyní válka za humny a má univerzitní dráha jde do kopru? Navíc mám s Markusem moc společného. Odtažitá povaha, výsměch tupým pravidlům, konformitě, náboženství, otcovské patálie a frustrace a to vše na pozadí hrozivé a nesmyslné války v Koreji. Líbí se mi jak je autor konkrétní a dává si záležet na detailech, jako když Markus zcela záměrně vepsal do formuláře, že pracoval jako pouhý řezník, nikoliv košer řezník. Markus i Olivia se dají krásně psychologicky pitvat hodiny, každý kdo si pamatuje svá mladistvá léta na ně nesmí být moc přísný, jelikož mladí jsou často nerozvážní a impulzivní, nejde to jinak - mají své důvody a nesmyslné činy jsou v jejich hlavách dost dobře odůvodněny. Většina z nás se přes to dostane, poučí se a je silnější, jsou ale i případy, kdy si následky neseme navždy - je to vlastně často ruleta a hra na nespravedlivost. Stejně tak jako, když na jedné straně vybuchují do vzduchu končetiny tvých bývalých spolužáků, když ty jsi v teple doma a nevážíš si každodenního sluníčka. Jak film, tak kniha jsou světová extratřída a to poučení a nadhled, který příběh dává je obrovský.

Pablo7
27.12.2020 4 z 5

Je to dobře napsáno. Přečetl jsem za dva dny, protože jsem chtěl vědět, jak to dopadne. Výborný popis života v padesátých letech v Americe. Hlavní hrdina je inteligentní racionální, chce se vymanit z prostředí, z kterého pochází a odchází na univerzitu. Trochu mě zklamal závěr, který je navíc dopředu anoncován.


esma
10.08.2020 4 z 5

… i nejbanálnější, náhodná a směšná volba může z naprosto nepochopitelných důvodů přinést ty nejstrašnější následky …
Je nám ale vrozené, že každý jedinec vylítlý z hnízda hledá svoje místo ve světě, odpoutává se od dětství, od rodiny, prahne po samostatnosti, chce prosadit své originální „já“.
Dlouho trvalo než jsem se chytla, ale knížka vygradovala do silného závěru a nakonec se mi líbila.

Crimble
10.10.2019 5 z 5

Roth ničím nepřekvapil, ale standard si udržuje. Je tam to, co byste čekali, i přesto se budete dobře bavit a obdivovat autorovu trefnost, vtipnost i smysl pro dialog a konflikt.

Palivo
28.03.2019 5 z 5

Můj čtvrtej Roth myslím a konečně za plnej počet, i když objektivně je to asi tak za 8,5/10, ale že mám dobrou náladu, kafe a akorát jsem se vykadil, dávám plnej počet.

Marcus, hlavní hrdina této knihy, je spořádanej syn židovskýho řezníka, kterej dovalí na vysokou školu a okamžitě roztočí osudovou ruletu s názvem Prci prci prcičky: orál v autě edition. Jelikož je ale nabubřelej a nerd, všichni ho brzy začnou štvát a spirála kokotin se roztáčí směrem k možnému vyhazovu - což by znamenalo, že by musel okamžitě nastoupit do korejský války a tam by byl jinačí vyhazov - do vzduchu. Drámo jak hrom jsou džery a tom.

Jedna z nejsvižnějších knížek co jsem četl. Roth je prostě takovej Mirek Dotunil americké literatury.

HDosoudilová
20.09.2018 3 z 5

Kniha se mi četla celkem dobře, první polovina mě bavila opravdu hodně a hlavní hrdina mi přišel docela sympatický. Díky jeho otci mi ho bylo celkem líto a chápala jsem jeho odchod. Pak už mi tolik sympatický nebyl ani Marcus, ani děj. A konec mě tedy překvapil. Z celé knihy mám takové smíšené pocity.

los
21.05.2018 3 z 5

o mnoho, mnoho smířlivější a uhlazenější než Portnoyův komplex, pointu umocňuje (a dost na ni tak spoléhá) "povinná" emotivnost smrti hlavní postavy v korejské válce

noctambule
03.08.2015 4 z 5

Původně jsem si chtěla od Rotha přečíst něco jiného, ale tato kniha si mě tak nějak sama našla. Nevěděla jsem do čeho jdu a o to lepší zážitek to pro mě nakonec byl. I když dobrý pocit je to poslední, co ve mě po přečtení zůstalo. Marcus mi nebyl kdovíjak sympatický, ale sympatický byl jeho odpor proti pokrytectví. Než se zařadit do stáda a přetvařovat se, radši udělal rozhodnutí a přijal veškeré následky, které to znamenalo. Nejdřív příběh pojednávající o střetu dvou generací (otec x syn) a nemožnost navzájem si porozumět, ale nakonec především vyprávění o tom, že když je člověk jiný a nechce to skrývat, nakonec ho to semele. Nečekaně silným účinkem.