Rozcestí

Rozcestí https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/150602/rozcesti-150602.jpg 5 137 24

Lee Morris, architekt zabývající se modernizací starých sídel, se ocitne uprostřed rodinného sporu o dědictví dostihového závodiště – vlastní totiž několik akcií areálu, které chtějí někteří z dědiců zachovat v původní podobě, jiní modernizovat, další naopak prodat. Aniž by si to stihl pořádně uvědomit, je Lee rychlým sledem okolností záhy zatažen do otevřené bitvy, v níž se naplno projeví arogance, rodová pýcha a po léta se táhnoucí vzájemná nevraživost jednotlivých členů rodiny. Aktéři sporu se neštítí uchýlit k vydírání, a dokonce ani k tupému násilí. Smrtelnému nebezpečí však není vystaven jen Lee Morris, ale i jeho malí synové…... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Decider , 1993


více info...

Přidat komentář

Luigi1
01.08.2023 5 z 5

Všechny francisovky jsou super

biki
15.01.2023 5 z 5

Když jsem si koncem loňského roku připomněla jednu ze starších Francisových knih, došla jsem k poznání, že si nutně musím zopakovat i některé další, zvlášť ty, které si už moc nepamatuju. A Rozcestí je jedna z nich. Stejně jako v případě Hurikánu mě překvapilo že autorův styl vůbec nezestárl, že i dnes je kniha neskutečně čtivá, že děj je kompaktní, bez zbytečného okecávání a pseudopsychologických odboček a úvah, k nimž se současní autoři tak rádi a tak často uchylují. Živě vykreslené charaktery - hlavní hrdina, který rozhodně není bez chyb, jeho opravdu povedení synové, postavy kolem dostihů a samozřejmě rodina Strattonových se svými kostlivci ve skříni. Intriky kolem závodiště a napínavý děj s velmi uspokojivým řešením v závěru, i když hlavní padouch byl téměř od počátku jasný. K tomuto příběhu zkrátka nemám žádnou větší výtku a zůstávám u nejvyššího hodnocení, které jsem knize dala již před lety.

Ještě poznámka, jako reakce na jeden z komentářů níže: jedna moje známá má jedenáct (!!!) dětí. Někdy kolem sedmého či osmého dítěte jsem se jí ptala, jak to proboha zvládá. Odpověď - disciplína bez nutnosti dlouhého a únavného dohadování, spolupráce dětí, kdy starší hlídají mladší, kdy o sobě vzájemně vědí - víceméně tedy to, co Francis popsal ve své knize.


broskev28
31.10.2022 5 z 5

Plný počet za detektivku, která vlastně detektivkou vůbec není . . .
Možná jsem špatně četla, ale já jsem nezaregistrovala žádnou vraždu ani žádnou mrtvolu, jen anglické/britské snobství (a hulvátství), které z chování rodiny Strattonových teklo přímo proudem. Zajímavé, čtivé, pro mě úžasné popisy staveb, ale třeba i květeny, které jsem si představovala. Postavy, které mi připadaly úctyhodné, vedle těch, které byly přímo odpudivé.
Samostatnou kapitolu tvoří početné "mužstvo" rodiny Morrisových. Být na místě těch kluků, bivakovat v autobuse předělaném na lodní kajutu a mít tak sympatického a schopného tátu, byla bych v sedmém nebi. Takže za mne velká poklona a doporučení.

Noisette73
20.08.2022 5 z 5

Skvělé a téma architektury neotřelé.

zdenek6705
13.03.2021 3 z 5

Neurazí, nenadchne.

soukroma
04.03.2021 2 z 5

Naprosté zklamání: nejhorší Francis, kterého jsem přečetla, a přečetla jsem jich hodně... a autora mám opravdu ráda. Tak absurdní, nevěrohodné, sentimentální, ať se jedná o děj, zápletky, rozuzlení, tak o postavy, hlavního hrdinu se přehršlí synů školou povinných a mladších (hrdina má pár dní sám na triku pět z nich, moudrých, bezvadně se chovajících, neodmlouvajících, starajících se o sebe navzájem, milujících rodinu ..., prostě svatých - o škole ani zmínka), jeho podivné manželky v pozadí (dětí chtěla pořád víc!), aristokratické rodinky s neuvěřitelnými exempláři, cirkusovým stanem místo dostihových tribun... Nebýt to Francis, odhodila bych knihu tak u čtyřicáté stránky hodně daleko (přitom první stránky vypadaly tak slibně).
Mrkla jsem na rok napsání knihy - autor už byl v hodně pokročilém věku (ale není to zdaleka jeho poslední samostatná kniha), jeho synům bylo přes čtyřicet, tak snad pocítil nostalgii po dětech či co, a napsal, co napsal (takový je můj dojem, jak k tomuhle úletu na n-tou mohlo dojít, plus ho ještě nesmírně zaujala jedna známá hádanka - odtud rozhodovací rozcestí). Sotva 50%, a to jen pro autorovo jméno.

petrarka72
05.12.2020 5 z 5

Francisovy rodinné příběhy jsou z jeho tvorby to nejlepší - Horké peníze, Za trest, Rozcestí... Zde šlechtický rod s nejedním tajemstvím a nadměrnou ochranou dobrého jména, pět kluků a jejich otec v nevyžádaném dobrodružství, rekonstrukce zřícenin v doslovném i metaforickém smyslu a boj o dostihové závodiště. Po kostrbatém začátku parádní jízda.

BooksLoverAnn8
28.10.2020 5 z 5

Další úžasná knížka, která mě opět nezklamala!
Knížky DF jsou velice čtivě a poutavě napsané. Kniha byla napínavá, dojemná, vtipná a dobrodružná.
Určitě doporučuji!

Boogie007
20.03.2019 5 z 5

Rodina, pro kterou je dobrá pověst nejvyšší metou a za tím "jdou i přes mrtvoly". Dědictví, o kterém má každý jinou představu. A jediný muž, který je schopen prohlédnout, co stojí za chováním jednotlivých lidí a odkrýt pečlivě střežená rodinná tajemství.

pingu1
03.03.2019 5 z 5

Všechny knihy od Dicka Francise se i líbí, tahle taky :-)

ivoiro
12.10.2018 4 z 5

Příjemná oddechovka, kde autor příběh krásně stupňuje až do zajímavého konce.

cloughie79
08.10.2018 5 z 5

Moc dobře napsaná kniha, děj má spád, hlavní hrdina je opravdu sympatický chlap... Zato ten Keith Stratton, to je jeden z nejodpornějších záporáků v dějinách detektivní literatury :-)

LenkaK666
21.06.2018 4 z 5

Knížka se mi líbila, ale hodně rychle se tam objevila spousta postav a vyznat se ve jménech a jejich rodinném zařazení pro mě bylo velmi těžké a i když už jsem byla hluboko v knížce, musela jsem někdy hodně přemýšlet kdo že to ten a ten je. Jinak super příběh, napínavý, čtivý. Na konci mě jen mrzelo manželské uvíznutí hlavního hrdiny, že nechal vše při starém, i když byl už teď zcela osamělý a nenaplněný. A rozhodl se v tom zůstat navždy.

3nitka
23.05.2018 3 z 5

Dicka Francisa mám rada. Knihy sú čtivé a dej odsejpá.

Disease
06.11.2017 4 z 5

Ten popis familie Strattonu je super, i vnitřní život hlavního hrdiny. Čili Francis, jak ho máme rádi.

AlčaVaca
21.08.2017 5 z 5

Francisovky jsou pro mě oddychovým a příjemným čtením, přestože nechybí napětí. Jak už je uvedeno v ostatních komentářích, rozhodně není potřeba mrtvol v každé kapitole, aby byla kniha napínavá a okořeněná nevtíravým humorem.
Ještě mě žádná z autorových knih nezklamala.

petřička
27.07.2016

Francis opět nezklamal. Paní Moserová - Davidová opravdu super překládá. Stojí za to si knihu přečíst. Není potřeba krváků, sprostoty atd...., aby byla kniha super.

smile1
26.04.2016 5 z 5

Kniha je super :) ... nemohla jsem se od ní odtrhnout až do konce :)

kajmii
06.01.2016 5 z 5

Pro mě nejlepší Francisovka. Moc se mi líbilo zapojení dětí a způsob, jakým k nim autor přistupuje.

lucmat
07.10.2015 5 z 5

Francisovka, kde hrdina není přímo "od fochu" jako že žokej a tak, takže jsem byla trošku nesvá, jaká bude, ááááále nakonec výborná kniha, Dick nezklamal. :-)

Štítky knihy

koňské dostihy

Autorovy další knížky

Dick Francis (p)
britská, 1920 - 2010
1991  88%Smrt favorita
2003  85%Chladná zrada
2008  89%Oheň a bič
1998  89%Až za hrob
2008  87%Drahý čas