Roucho pana de Balzac

Roucho pana de Balzac https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/38681/bmid_roucho-pana-de-balzac-7Xn-38681.jpg 4 27 9

Satiricko-humorný příběh z uměleckého prostředí. Pod vlivem tohoto pláště se původně skromný člověk stane požitkářem, zatouží po snadném zbohatnutí, po úspěších u žen. Jen jeho vlastní tvůrčí činnost zůstává stranou. Prožije řadu trapných a groteskních situací.

Přidat komentář

alibaba72
08.01.2021 5 z 5

Co bych tak řekl k této knize? Excelentní. Nádherná čeština, zajímavý příběh. Trochu mě překvapilo časté využití ostřejších výrazů (to jsem nečekal), ale bylo to namístě.

Harry
23.06.2019 2 z 5

Příběh známého autora se překvapivě odehrává v "dnešní" době a je napsán , dá se říci, retro a s použitím dlouhých souvětí, takže čtenář se musí do knihy začíst a soustředit se. Autor používá i výrazy ostřejší, což je, v porovnání s jeho předchozími historickými díly poněkud nečekané,...


Sněžková
08.03.2019 5 z 5

Po delší době jsem četla knihu s nádhernou češtinou. Je vidět, že se nejedná o novodobé dílo, protože výrazy v této knize použité jsou naprosto skvostné.
Upřímně - forma u mě na plné čáře zvítězila nad obsahem. Děj sám o sobě stojí za starou bačkoru, protože pan Kavalír je trouba, který myslí jen jednou částí svého těla, a hlava to rozhodně nebude. Tedy ne ta na krku. Ale způsob, jakým je celá kniha podaná a humorné části mě zcela odzrbrojily.
Dávám pět hvězd a opět děkuji knihobudce v Kunraticích za to, že se v ní objevují takové poklady.

Jaruš7
06.03.2018 5 z 5

Výzvou byla Výzva pro kategorii " Poslední kniha již nežijícího spisovatele".
Neboť autora obdivuji a jeho krasořečnění je mi libozvučné, tudíž ke konci věku musí být tvorba vyšperkovaná , tím pádem dárečkem pro zasvěcené fandy , ergo to nej, takže volba byla cíleně tato. I když vlastně úplně poslední byla kniha Večery u krbu, ale to jsou rozhovory a vzpomínky, takže tohle bych nepočítala.
Citace : "Za rozhovoru se přiblížili ke krbu, nad jehož římsou visela podobizna muže, který zdálo se, byl nedávno ošetřen zlatýma rukama doktora Jamra, neboť jeho tvář byla pokryta flastry. " To je nevkus, dělat si ve svém vlastním domě reklamu na svou profesi!" ..."Ano to je Picasso," řekl mladý lord s přízvukem samozřejmosti. ..".. Pravý ? To doufám...Takových obličejů, polepených leukoplastí bylo na výstavě v Mánesu několik. .. Originál Picassa udělal na mě dojem tak mocný, že jsem nevěděl, mám-li se smát nebo plakat."
Vzkaz do nebe - mistře Vaše knihy jsou balzámem.

Vidlička
24.10.2017 3 z 5

Hrátky s češtinou mají očividně v genech! Vladimír i Ondřej nikdy nezklamou...

vejnar
13.01.2017 5 z 5

Neff opět nezklamal! Užil jsem si jazykovou pestrost někdy až příliš dlouhých souvětí a zároveň se nezapomněl usmívat nad jemnými ironiemi charakterových proměn a touze po velikášství, jež je Neffovu dílu blízká;)

Blue
03.03.2016 4 z 5

Je to skutečně, jak praví slovník, konzumní četba, ale tak noblesní, že konzument bude většinou spokojen. Určitě tedy ten konzument, který dokáže ocenit jazykovou a stylistickou stránku vyprávění, která je tu skutečně na mimořádně vysoké úrovni. V této zábavné knize vítězí forma nad obsahem, ale mně to vůbec nevadilo.

Bear Reader
28.12.2013 5 z 5

Po Petru Kukaňovi to byl svěží závan. Téma je otřepané, ale nádherně zpracované stylisticky a jazykově.

p.stranska
19.11.2013 3 z 5

Příběh mě moc nechytl, ale doslova jsem si užívala ten styl, tu nádherně košatou češtinu a ta dlouhatánská souvětí. To dokazuje, jak je čeština nádherná... i když pořád by se takové ,,těžkosti,, číst nedaly, dost to unavuje mozek :-)

Štítky knihy

satira humor spisovatelé groteska

Autorovy další knížky

Vladimír Neff
česká, 1909 - 1983
1997  90%Sňatky z rozumu
2000  86%Královny nemají nohy
1979  86%Třináctá komnata
2000  90%Prsten Borgiů
1986  90%Císařské fialky

Kniha Roucho pana de Balzac je v

Přečtených43x
Čtenářské výzvě6x
Knihotéce55x
Chystám se číst6x
Chci si koupit1x
dalších seznamech1x