Rytíř Harmental I

Rytíř Harmental I https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/104310/bmid_rytir-harmental-i-Rq5-104310.JPG 3 2 1

Rytíř Harmental série

1. díl >

Romance Orléansú série

1. díl

1. díl dvoudílného historického románu zachycujícího Francii na počátku 18.stol. za vlády Ludvíka XV. Jde vlastně o první Dumasův román, který vlastně založil jeho spisovatelský úspěch a současně o začátek jeho literární spolupráce s historikem Augustem Maquetem, román je vlastně přepracováním úspěšné divadelní hry Bathilde, kterou na námět Maqueta upravil a napsal Dumas.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Historické romány

Vydáno: , Josef R. Vilímek
Originální název:

(Le chevalier d'Harmental , 1842


více info...

Přidat komentář

nightlybird
08.01.2012 3 z 5

Toto takřka stoleté vydání, nepatří mezi nejlepší Dumasovy kousky. Nemá původní kabát, bylo čtením tak dorasované (ne ode mne), že jsem je musel nechat převázat. Ne snad proto, že by se mi tolik líbilo, chtěl jsem jen zachovat jeho kouzlo prvního s mistrových románů (pokud se to tak dá říct o výplodu spolupráce historika s literátem - jeden dodal zajímavá historická fakta, druhý slušivou fazónu a nijak moc si s historickou věrohodností hlavu nelámal). Jeho jméno ostatně nikdy na románech nefigurovalo - stejně jako jména žádného z "duchů", kteří v Dumasově fabrice na romány spoluúčinkovali. Nejen tato pikanterie, ale i starý zažloutlý papír a kouzlo archaických Cihelkových ilustrací měly svoje kouzlo.
Hned při prvních řádcích čtenáře znalého Tří mušketýrů zarazí jisté podobnost s tou známou, později napsanou knihou, tím ale podobnost končí. Ano, konají se souboje, kují se pikle a strojí úklady a mnohými cloumají milostné vášně . Ludvík je ještě prcek, Francii vládne Vladař, to ale není důvod k malému spiknutí - má to tedy všechny předpoklady být čtivým. Něco tomu ale do pozdějších Dumasových knih chybí, asi vypsanost, lepší zpracování zápletek a postav. Takže jen za tři - pro oba díly.