Roky

Roky https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/499047/bmid_roky-CSG-499047.jpeg 4 189 43

První české vydání memoárů významné francouzské autorky. V knize Roky předkládá Annie Ernauxová osobní příběh, v němž popisuje léta 1940 až 2006 prostřednictvím svých vzpomínek, dojmů z minulosti i současnosti, ale zároveň z nich vyvozuje předpovědi budoucnosti. Fotografie, knihy, písně, rozhlas, televizi a desítky let reklam a novinových titulků staví autorka do kontrastu se svými vnitřními zápasy a deníkovými záznamy, které si po šest desetiletí vedla. Hlas, který rozpoznáváme jako autorčin, v textu opakovaně zaniká a vzápětí se opět vynořuje. Je to sám neúprosný čas, jenž vypráví svůj vlastní příběh a všechny ostatní vypravěče odsouvá do anonymity. Vzniká tak nový druh autobiografie, která je subjektivní a zároveň neosobní, soukromá stejně jako kolektivní.... celý text

Literatura světová Romány Biografie a memoáry
Vydáno: , Host
Originální název:

Les Années , 2008


více info...

Přidat komentář

Ambo
11.03.2024 5 z 5

Plno zajímavých myšlenek, čtenář nedostane nic zadarmo a je nucen nad pasážemi knihy přemýšlet i dlouho po dočtení. Ke knize se lze vracet, protože se nedá vstřebat na jedno přečtení. Dějovost a strhujícnost nečekejte.

Aykiru
03.03.2024 5 z 5

Kniha Roky je originálním zpracováním vlastních vzpomínek zasazených do kontextu dějinných událostí a dobového smýšlení (jehož pomalejší i rychlejší proměny je opravdu radost sledovat). Vyprávění bez zbytečného pozlátka a patosu, vám bude připomínat dialog dvou lidí (Vás a autorky) o dětství a mládí, životě a ztrátě, smrti, rodičovství, osamělosti a lásce.
Důvod, proč autorka obdržela Nobelovu cenu za literaturu je jasný již po pár přečtených větách. Rytmus a skladba vět, volba slov, jednoduché a stručné vyjadřování, člověka, který ví, co chce sdělit a jakým způsobem. Skrytá poezie, která není jen bezduchou vyšperkovaností. Obrazy načrtnuté pár slovy, neznámé a přesto důvěrně známé, budující blízkost a důvěru mezi autorem a čtenářem. Vyváženost vlastního vhledu a dějinných událostí, zakotvení vlastního já v místě a čase, vědomí sebe sama
To je opravdu jen pár důvodů, proč stojí za to si knihu přečíst.


Juagustin
01.03.2024 4 z 5

Podivná kniha. Působí jako pracovní poznámky vysypané ze šuplíku. Odstavce psané v odrážkách, pomalu jak zápis z porady:-) Přesto jsem si odnesl představu o prožitém životě jedné generace. Určitě je obdivuhodné, jak autorka dokázala zachytit obzor myšlení malého děvčátka, puberťačky, mladé ženy i babičky - a na druhou stranu esenci epoch, jimiž v těchto životních fázích procházela. Dokázala osobní prožitek zasadit do celospolečenských jevů a proudů, na jednom životě namodelovat svět celé své generace. Mně osobně, a věřím, že většině českých čtenářů, poněkud překážela neznalost francouzských reálií, je tu příliš jmen více či méně významných politiků, umělců a postav, ale i narážek na události, o kterých prostě nevím nic. Třeba takový "Kolyš":-) Můj pocit z nedopracovanosti díla zesilovaly i pasáže, kde si autorka umiňuje, že toto životní dílo musí napsat. Takže čtení občas namáhavé, unavující, ale ve výsledku přinejmenším zajímavé. A - podivné.

papada
16.02.2024 4 z 5

Příběh jedné ženy na pozadí událostí doby (1940 - 2006). Osobní dějiny se tu proplétají se sociálními dějinami Francie. Chvíli mi trvalo se do knihy začíst, ale když jsem v ní posléze našla rytmus, byla jsem schopná se do četby ponořit.

Kniha je to velmi otevřená a má široký záběr témat. Některé francouzské reálie mi nic neříkaly, ale protože autorka umí psát v širších souvislostech, nijak extrémně mi to ve čtení nevadilo.

OliP
06.02.2024 3 z 5

Autorka vypráví velmi zajímavým stylem, ale kniha mě jednoduše do děje nevtáhla. Myslím, že kdybych žila ve Francii, je to něco jiného. S řadou věcí se člověk samozřejmě ztotožní, ale francouzští čtenáři toho jistě pochopí mnohem víc.

vintage_soul
19.01.2024 5 z 5

Jedna z nejhezčích knih, které jsem četla. Autorka nám poskytla dějiny Francie a zbytku světa po druhé světové válce osobitým stylem, který mi vyhovoval a nutil mě číst a číst, dokud nebyl konec. Líbilo se mi, že jejím pohledem jsme sledovali změnu společnosti na tu, kterou jsme dneska

DiskretniBarman
11.01.2024 3 z 5

Další příklad knihy, která je z mnoha stran oceňovaná a oslavovaná, ale o to větším zklamáním pro mě pak je (kvůli vysokým očekáváním). Příliš mnoho neznámých francouzských reálií (typicky třeba jména televizních moderátorů nebo méně známých politiků) mě už z principu nemohlo oslovit. Ani opěvovaný autorčin styl mě nijak zvlášť nezaujal. Srovnání s Ouředníkovou Europeanou může trochu kulhat, ale kdybych se měl k některé z obou knih o 20. století vrátit nebo ji někomu doporučit, byla by to rozhodně Europeana.

lounovad
03.01.2024 5 z 5

Jednou bych chtěla umět psát tak, jako to umí Annie Ernaux. Čistě, prostě a hlavně ostře jako skalpel. Roky jsou pro mě snahou vyslovit dějiny a dokumentem o lidské paměti i s tím, jak často nás selhává. Za mě jde o autorčin majstrštyk a všechna ocenění si prostě zasloužila. Důležité...

kob
29.12.2023 5 z 5

Skvělá kniha, určitě se k ní vrátím. Jsem zvyklá zapisovat si zajímavé pasáže - tady bych musela opsat půl knížky

plejtvák
27.12.2023 5 z 5

Od té doby, kdy jsem viděl filmové zpracování autorčiny knihy Událost z roku 2021, které je o tom, jak mladá Annie Ernauxová (tehdy Duchesnová) během studií podstoupila zakázaný potrat, tuto nositelku Nobelovi ceny se zájmem sleduji. Film je velmi dobře zpracovaný, ale doporučuji ho jen pro otrlejší povahy. V této knize se však autorka o potratu zmiňuje jen letmo, protože se mu věnuje v jiné knize (u nás v knize Mladík / Událost). Nicméně i tak zhlédnutí filmu hezky dokresluje autorčin život.

Tuto knihu jsem poslouchal v audioverzi na Českém rozhlase (dostupná byla po omezenou dobu). Není to klasická biografie, jak jsme na ni zvyklí, ale spíš obrazy z jednotlivých období a úvahy o nich. Kniha nemá žádný děj. Jsou zde jen prožitky autorky, často sexuální, změny ve společnosti, změny v politice, nové technologie. Výborná studie pro ty, kdo se zajímají o mikrohistorii. Každý si ze čtení odnese něco jiného. Mě například zaujal popis toho, jak se francouzská společnost stávala s přibývajícími roky více a více konzumní. Annie Ernaux k tomu píše, že si lidé začali kupovat věci s myšlenkou, že z nich udělá jiného člověka. Je to zajímavá úvaha a takových jsou v knize mraky.

senora
20.12.2023 5 z 5

Je to náročné na čtení, ale je to nádhera.

georgearrow
15.12.2023 5 z 5

Ukrutná zábava a velká sranda. Tak to je život, přátelé. "Nesmírný a rozechvělý."

Vynikající jazyk. Pro ty, kteří se trochu orientují ve frankofonní kultuře, čirá slast.

"Všechny obrazy jednou zmizí ..." a nebude to trvat dlouho ...

knihovna1
10.12.2023 4 z 5

Kniha napsaná brilantně. Nobelova cena zasloužená. Dávám 4 hvězdičky jen, protože nejsem až taková frankomilka a historické pasáže a některá jména, v kterých jsem se ztrácela. Dobrý nápad každou kapitolu začít prohlížením rodinných fotek či filmů. A. Ernaux má krásné vyjadřování, je zkušená a moudrá. Kniha je pro mě velmi čtivá a bohatá
Má mi hodně, co říct jako ženě, po přechodu. Těším se na knihu Mladík. Jo a pro mě ještě zajímavé, že první půlku jsme četla a druhou poslouchala na Čro. Obě formy se mi líbily.

jaroiva
09.12.2023

Nezaujalo, nehodnotím, dlouho jsem nevydržela poslouchat. Nic mi to neříkalo.

bosorka
08.12.2023 5 z 5

Žena. Člověk. Lidé. Francie. Evropa. Svět. Ona, my, oni, ono. Biografie sepsaná velice netradičně, memoáry jakoby odněkud shora, kdy se autorka sama k sobě vyjadřuje zvenku, kdy nepoužívá ich-formu, ale píše v různých osobách. Když jsem si na tento styl zvykla, začal mě do sebe nasávat, uchvacoval mě a nadchl mě. Memoáry postavené jak na jedné osobě, tak na kolektivní paměti. Průlet cca 70letou historií v rychlém sledu, kdy autorka vypíchává to nejdůležitější, od dějinných okamžiků a zlomů, přes proměnu celé společnosti a i proměnu vlastní. S logickým přihlédnutím k rodné Francii. Celou dobu jsem si říkala, že by se mi to líbilo jako vložka do výuky dějepisu a ideálně sepsané vícero lidmi s ohledem na jejich domovinu.

Poslouchala jsem zpracování ČRo čtené Lucií Trmíkovou, moc pěkně. A teď si říkám, že si snad pořídím i knížku, neboť mám dojem, že bych v ní občas chtěla listovat (a třeba si zjistit, o kom byla řeč, když jsem ho neznala, při poslechu jsem nestačila zaznamenávat).

Crimble
06.12.2023 4 z 5

Zajímavě jakoby nezúčastněně pojatá biografie a kronika nedávné minulosti. Nenápadně ale přesně vystiženo, co bylo pro kterou dobu charakteristické a jak se měnily pohledy společnosti na různé záležitosti. Bavilo mne to.

Maky78
06.12.2023 3 z 5

Začala jsem číst na základě udělení Nobelovi ceny. Odcizení na mě tady působilo nejvíc. Autobiografie napsaná jiným způsobem. Nedá se upřít skvělá práce s jazykem, ale jinak nuda.
Audio

Chesterton
05.12.2023 3 z 5

[četba ČRo Vltava]
"Ženy měly pocit, že sex jenom s jedním mužem z nich dělá panny."

Řemeslně výborné, obsahově pestré. Bylo to jako na houpačce. Hodně dobré a zároveň odpudivé. Dobré v mnoha obrazech, popisech a stylu vrstvení událostí. V paměti, co vychází z francouzské společnosti a tolik se shoduje s tou českou....
Taky hlas a styl četby Lucie Trmíkové se rozhlasovému zpracování velice povedl!
Odpudivé v povrchnosti, stádnosti, pokrytectví, konzumu a všeprostupující fascinaci neutuchající sexuálností přirovnávané k paměti.

Zejména ze střípků pohledů na křesťanskou (rozuměj katolickou) francouzskou víru mi bylo extrémně smutno.... protože následky tohoto pojetí Boha a víry dobíhají 'křesťanskou' Evropu dodnes. Možná dnes více než včera....

Dokončila jsem bez zájmu a na sílu. V něčem pravdivé v mnohém vyprázdněné stejně jako část současné Evropy.
Tudíž by si asi styl podání zasloužil plný počet?
Za mě ne, protože autorka až příliš hledí na svět okem spíš spodiny a průměrné společnosti. Kouká do země víc než do slunce :o)

"Následovala porada u advokáta, přepis společné minulosti do právnického jazyka, který rozchod šmahem zbavil všech emočních prvků a zařadil ho mezi všední a anonymní kauzy..... člověku se chtělo utéct a nechat vše při starém..."
3/4

DodyF
30.11.2023 2 z 5

Vůbec mi nesedl styl. Autorka stále něco vyjmenovává, je to jako číst hesla v encyklopedii nebo právní text. Chápu, ze to má ilustrovat dobu a být jakýmsi obrazem. Osobně mě to rozčilovalo.

Jan K
14.10.2023 5 z 5

Zajímavým způsobem napsaná biografie + jakýsi popis změny společnosti a názorových proudů po dobu života autorky. Spisovatelský um je znát. Komentáře typu: ,,útržkovitý styl vyprávění jsem nechápal/a považuji za signál nedostatku intelektu a doporučuji vybírat knihy v jiných regálech. Za mě skvělá kniha