Paměť dívky

Paměť dívky https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/520134/bmid_pamet-divky-Xhm-520134.jpeg 3 67 13

Vzpamatujeme se někdy z ponížení? V létě roku 1958 přijde osmnáctiletá Annie Ernauxová na letním táboře v Normandii o panenství. Teprve ve chvíli, kdy ji dvaadvacetiletý instruktor, se kterým stráví noc, opustí, si Ernauxová uvědomí, že se podřídila jeho vůli a že ve svém smutku zůstává „otrokyní bez pána“. O padesát let později jí dochází, že může uplynulé roky smazat a vrátit se k úvahám o mladé ženě, na kterou chtěla zcela zapomenout. A zjistit, že právě u ní, zrazené dívky plné studu a ponížení, ale také dívky, která poznává sebe samu a postupně získává sebedůvěru, se skrývá počátek jejího spisovatelského života. Pomocí nesmazatelných obrazů ze své paměti, fotografií a dopisů psaných v té době přátelům autorka hledá dívku, kterou kdysi byla, v neúprosných návratech mezi včerejškem a dneškem.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Host
Originální název:

Mémoire de fille , 2016


více info...

Přidat komentář

Kopta
25.04.2024 3 z 5

Takové Roky 2. Nejhorší spíše je, že text nemá konstantní myšlenku. Nicméně to plyne hezky a nečekaně záživně. Ne vždy je to zadarmo.

SynD
08.04.2024 2 z 5

silná témata pro mě zabila forma: jakási odtažitá a bezemoční autovivisekce vlastní paměti. na začátku knihy jsem doufala, že onoho soustavného technického vymezování se ve třetí formě autorka zanechá, ale to se nestalo, spíš jsem měla zanechat já čtení. nakonec jsem knihu dočetla, ale nepochutnala jsem si.


zelda7
11.03.2024 5 z 5

Stejně jako u knihy Mladík/Událost se mi líbil jazyk, kterým se autorka vyjadřuje, v této knize je to ještě okořeněno v tom smyslu, že autorka o sobě mluví v minulosti jako o jiné osobě ( ona se tak rozhodla, ona se cítila apod...). Kniha byla zajímavým dokresem, co může udělat jedna událost s našimi životy, jak hodně nás může ovlivnit.

Vrbická1999
29.02.2024 3 z 5

Textům Annie Ernaux chci dát šanci, protože jsou v knižním světě velice vychvalované. Nemohu říct, jaké pocity z knihy mám. Chvíli mě čtení velice bavilo, ale o stránku dál jsem se nudila. Občas jsem nechápala, o čem autorka mluví, poté si zase chtěla její výrok podtrhnout. Musím zkusím ještě ostatní knihy, abych dokázala svůj názor ucelit.

Luvy
25.02.2024 2 z 5

Důležitost těch věcí v textu vnímám, ale neoslovila mě forma. Způsob psaní autorky na mě působil toporně, jako čtenáře mě nevtáhnul. Ale je nutné si uvědomit, že nejde o klasický román, který okolo vás vystaví příběh, aby vás pohltil. Tohle je něco jiného a hodnota textu spočívá v jeho surovosti.

Martica
19.02.2024 4 z 5

A mně se vlastně to filozofování autorky nad sebou coby mladou nezralou dívkou moc líbilo. Přemítání o svém mladickém počínání, chování, vnímání světa, hledání sama sebe a svého místa ve světě, o dojmu, jakým působila a působí na okolí. Vůbec mi to nepřipadalo jako motání v kruhu. A názor, že je to kniha o ztráně panenství, mi připadá přehnaně zjednodušující.

sgjoli
11.02.2024 3 z 5

Možná jsem vskutku barbar, ale o Annie Ernaux jsem v nedávné době skutečně slyšela poprvé, a to díky této knize, která mne zaujala v edičním plánu nakladatelství Host. Vůbec jsem nevěděla, že je autorka nositelkou Nobelovy ceny za literaturu. O to s větší zvědavostí jsem se do její knihy pustila.
Autorka se retrospektivně vrací do roku 1958, aby se vyzpovídala a hlavně si uzavřela jednu kapitolu svého života, která ji významně ovlivňovala ještě nějakou dobu poté. Autorka hovoří v této knize o svém 18letém já dost často ve třetí osobě - jako o "té dívce", není to tak čistě autobiografické dílo.
Autorka tu otevírá téma dospívání, prvních sexuálních zkušeností a téma touhy po fyzickém kontaktu s opačným pohlavím - z pohledu mladé dívky, která své dospívání prožívá koncem 50. let minulého století. A zároveň toho, jak snadné je podlehnout tomu druhému, nechat se ovládnout. A jak těžké je to vyrovnat se s tím.
Jak to vnímá dívka v té době? Jaké má dostupné informace o touze, fyzické lásce, sexualitě a jak s tím pracovat? S jakými překážkami se musí vypořádat? Na jaká tabu ze strany společnosti naráží? Jak bylo na přelomu 50. a 60. let vnímáno téma panenství a jeho ztráta? Otázek mnoho a to, jak se s tím musí vypořádat mladá duše, která nemá moc o co se opřít a z čeho čerpat, působí jako jízda na horské dráze.
Z hlediska tématu to je hodně zajímavé čtení, které ve mně vyvolalo řadu otázek - na některé z nich si zatím neumím odpovědět, o něčem si ještě musím víc popřemýšlet. Knihu si kvůli tomu budu chtít určitě časem ještě přečíst jednou.
Proč nedávám vyšší hodnocení - je to dáno tím stylem psaním. Občas to na mne působilo jako volný proud myšlenek a já se ztrácela v tom, co se autorka vlastně snaží říct. Některé pasáže byly z hlediska stylu psaní pro mne těžší, musela jsem se vracet a číst si to znova, abych se chytla. Ne vždy se mi to četlo snadno. Ale přitom obsahově to je určitě velmi zajímavé čtivo. Nakonec tedy 3 hvězdy z 5.

wendys93
30.12.2023 5 z 5

Annie Ernaux se její poprvé úplně nevyvedlo. Nebylo to tak, jak se patří. Dost možná šlo i o zneužití moci, vyspělosti, důvěřivosti mladí...o zneužití prvotní lásky/zakoukanosti. A tak se o tom napsala. Aby to trauma, které zažívá spousta holek a žen potýká pustila na veřejnost. A je to dobře, bořit tabu a...svěřit se papíru.

erik385
28.12.2023 1 z 5

Som nesmierne sklamaný. Po tom, čo som dočítal jej geniálnu knihu ROKY som bol zvedavý na autorkinu ďalšiu tvorbu. No ale toto tu je naozaj o ničom - totálne zdĺhavým a nudným štýlom sa tu popisuje, ako kedysi pred x rokmi prišla o panenstvo a že aké to bolo nepríjemné a neromantické... a ďalej už ani neviem, čo tam vlastne riešila. Takže pocit z knihy je v skratke asi taký, že: "A čo ako? Who cares?"

EvaHonsová
23.11.2023 1 z 5

Kniha mě velmi zklamala. Autorka píše neustále dokola to stejné, motá se v kruhu a konečný dojem je zcela rozplizlý.

Jane2016
21.11.2023 3 z 5

Paměť dívky, velmi zvláštní kniha, která mě zaujala, jak krásnou obálkou, tak zajímavou anotací.

Po dočtení, avšak musím říct, že kniha mi bohužel nesedla do vkusu. Příběh byl tak rozvláčný, že se mi špatně četl. Z mé strany mu chyběla jistá ucelenost. Nejednou jsem se v příběhu ztratila, a to mě po nějakém čase přestalo bavit a nerada jsem se ke čtení vracela. Některé části byly skvělé a velmi mě zaujaly, ale bohužel knihu jako celek nemůžu hodnotit kladně. Jak se říká, sto lidí, sto chutí. Věřím, že do samotného příběhu se někteří z Vás zamilují a oblíbí si jej, ale já bohužel prozatím zůstanu na druhém břehu.

Autorka je držitelkou Nobelovy ceny za literaturu čili pozoruhodná žena a já se musím do jejich knih více ponořit a pokusit se je poznat. Velmi mě zaujal „Mladík/Událost“. Příběh si určitě zkusím přečíst a třeba se změní můj prozatímní názor na autorku.

.

milan.valden
05.11.2023 3 z 5

Francouzská spisovatelka Annie Ernauxová (*1940), nositelka Nobelovy ceny za literaturu (2022), si mě získala knihou Roky (2008, č. 2022), a tak jsem se těšil i na její další autobiografické prózy. Místo (1983), oceněné prestižní Prix Renaudot, vypráví o autorčině otci, zatímco Obyčejná žena (1987) o její matce. A Paměť dívky (2016) vypráví o tom, jak osmnáctiletá dívka přišla na letním táboře o panenství. Ve svazku Místo / Obyčejná žena (E.W.A. Edition, 1995) překladatelka Anna Kareninová v doslovu výstižně charakterizuje styl a témata Ernauxové, která je podle ní "jednoduchá, avšak ve své oproštěnosti leckdy i drastická prozaička", takto:
"Jejím záměrem je vzít naše každodenní slova, gesta, postoje a v jistém literárním uspořádání se za oněmi nejbanálnějšími samozřejmostmi dobrat jejich neviditelného, leč determinujícího významu. /.../ vydala několik zdánlivě nenápadných textů, které jsou spíš nevýbojným vyprávěním než románem v pravém slova smyslu, útvarem na pomezí literatury a sociologizujícího zamyšlení. Jejich autorka tiše sbírá střípky všední skutečnosti a sestavuje z nich mozaiku konkrétního života v konkrétních podmínkách – mozaiku, která se postupně stává nejen individuálním svědectvím, ale také obrazem obecné reality. Píše výhradně o sobě a nesnaží se nijak zastírat, že jejím tématem je vlastní životní zkušenost, ve svém vlastním příběhu se však pokouší nalézt širší společenskou pravdu."
Příběh otce i matky začíná jejich smrtí a pak se autorka vrací do jejich minulosti. Obraz otce je širší, obraz matky intimnější. Ernauxová se vymanila z jejich dělnického prostředí tím, že vystudovala literaturu, začala učit a pohybovala se v intelektuálních kruzích. Její rodiče ji v tom podporovali a přáli si to, ale zároveň je to jejich dceři velmi vzdálilo, což si všichni uvědomují. Autorka přesně, otevřeně a ostře popisuje jejich komplikované vztahy, až jakousi směs lásky a opovržení či neporozumění dvou vzdalujících se světů. V příběhu matky se nevyhýbá ani drsnému popisu jejího stárnutí a demence.
V Paměti dívky (přeložil Tomáš Havel, vydal Host, 2023) Ernauxová vzpomíná na rok 1958, kdy měla na letním táboře poprvé sexuální styk s mužem, do něhož se zamilovala, ačkoli on ji měl jen jako povyražení. Následkem jsou její styky s dalšími mladíky a bulimie. Dále autorka vzpomíná na rok 1959, kdy nastoupila na učitelský ústav a pak odjela jako au pair do Londýna, načež se rozhodla studovat literaturu na filozofické fakultě v Rouenu. Tady se možná autorka "hrabe" ve vlastní minulosti, osobě, pocitech a paměti až moc, ale prokládá to pozoruhodnými sociologickými i filozofickými úvahami; navíc se na sebe dokáže podívat s neuvěřitelným nadhledem, kritičností a odstupem (vypráví o té "dívce z osmapadesátého" a o "dívce z Londýna" ve třetí osobě).

adorjas
31.10.2023 3 z 5

Čo napísať k Annie? Roky sú u mňa na pomyselnom piedestáli. Zaujímavé, že po rokoch zverejnila aj tento text, ktorý je akýmsi fragmentom jej leta 1958. Možno každý máme svoje letá 1958, letá, ktoré z nás utvoria osoby, ktoré sa z nás stanú, ktoré nám predurčia smer, ktorým pôjdeme ďalej. Annie sa to stalo v 1958 a na krátkej stranáži sa zahráva s pamäťou, spomienkami a dievčaťom, ktorým bolo kedysi, a ktorou sa stala dnes. Písanie je to fragmentárne, občas som sa dokonca stratila v riadkoch, a opäť, ako je to v súčasnej franúzskej vlne módne tam dáva aj širší spoločenský záber- nálady, atmosféru, aké pesnišky sa hrali, čo sa dialo v politike.

Štítky knihy

životopisy, biografie francouzská literatura autobiografické prvky

Autorovy další knížky

Annie Ernaux
francouzská, 1940
2022  87%Roky
1995  88%Místo / Obyčejná žena
2023  69%Paměť dívky
2023  86%Mladík / Událost

Kniha Paměť dívky je v

Právě čtených5x
Přečtených85x
Čtenářské výzvě10x
Doporučených2x
Knihotéce57x
Chystám se číst103x
Chci si koupit39x