Roboti a androidi

Roboti a androidi https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/17716/bmid_roboti-a-androidi-MsR-17716.jpg 4 97 12

Sestavil Ivo Železný. Sborník sci-fi povídek světových a českých autorů. Obsahuje 30 povídek rozdělených do 4 částí: Člověk a stroj (1 až 10), Stroj a člověk (11 až 19), Člověk – stroj (20 až 24), Stroj – člověk (25 až 30). Pozn.: V tiráži není překladatel P. Weigel uveden.

Přidat komentář

los
03.09.2023 4 z 5

600 stran a 30 povídek od amerických, ruských, německých, polských, švédských i českých autorů sci-fi žánru o podobách střetávání a prolínání živého a umělého, trocha dystopie, filozofie, napětí, dobrodružství i humoru: stroj z pohledu člověka - člověk z pohledu stroje - člověk se stává strojem (kyborg) - stroj se stává člověkem (android)

povídky z šedesátých let a zírám, jak vizionářské... představa internetu i umělé inteligence mi vyrazila dech + samozřejmě skvělý Asimov + objev Börje Crona a jeho povídka Muž budoucnosti (1982)

neprávem zapomenutá kniha, doporučuju

Lele61
15.04.2023 4 z 5

Velmi dobrá antologie povídek českých a světových autorů obsahující celkem 30 vesměs velmi kvalitních povídek. Čtenář se rozhodně nebude nudit :-)


Janadvorackova
03.11.2020 5 z 5

Výborné povídky.
Skoro jako byste sledovali vývoj umělé inteligence v přímém přenosu.

Greenfingers
29.04.2020 5 z 5

Výborná antologie, ostatně tak jako všechny od Iva Železného. Jsem rád, že zde dostali značný prostor mi oblíbenci Isaac Asimov a Stanislaw Lem. Ten první, jak je známo, vymyslel tři robotické zákony, ale hlavně napsal spoustu zajímavých románů a povídek o robotech.
Ten druhý byl zářným příkladem absurdního humoru v tomto žánru.

intelektuálka
08.04.2020 4 z 5

Pro mě celkem neobvyklá návštěva v oblasti sci fi .....

Člověk a stroj - nebo stroj a člověk ? Co mohou jeden druhému dát a čím si mohou uškodit ?

" Člověk a stroj jsou různí. Stroj může myslet jako člověk jen tehdy, když bude mít vše, co má člověk : vlast, rodinu, schopnost vnímat světlo, zvuk, vůni, chuť, teplo a chlad ....
Jenže pak přestane být strojem !

Nejvíce mne zaujaly povídky Isaaca Asimova.

RichardvonT.
17.01.2017 4 z 5

Na to, jak je to staré, je to skvělé. Miloval jsem tyto antologie, čistě české i smíšené, Verneovky, Hvězdné války ve třetí kopii na VHS propašované přes železnou oponu, povídky o robotech, z budoucnosti, z vesmíru...bezstarostné dětství v socialismu:-)

pomero
05.10.2016 5 z 5

Některé nápady v této knize jsou originální. Četla jsem ji už dost dávno, ale čas od času se k ní vrátím. Povídky člověka donutí se zamyslet nad celou řadou otázek.

Eicherik
24.06.2016 3 z 5

Tahle kniha je první z mých návratů ke sci-fi. Kniha je zajímavě rozdělena do čtyř celků a má i pěkný obal. Jako zápor bych označil, že obsahuje 8 povídek od jediného autora - I. Asimova. Na druhou stranu za nejlepší povídku této sbírky bych označil Dvěstěletého člověka právě od I. Asimova. Tahle povídka mi hodně připomíná tvorbu R. Bradburyho. Od této sbírky jsem měl o něco větší očekávání a proto ji hodnotím třemi pentagramy.

Franc
12.03.2016 4 z 5

Povídkové sbírky sestavené panem Železným nikdy nezklamou. Samozřejmě, že všech 30 povídek není na pět hvězd, nicméně těch lepších a skvělých je nepoměrně víc, než těch v mých očích horších.

Překvapivé může být velké množství povídek od mistra žánru Asimova. Ale to je jen důkazem toho, že v žánrovém zaměřenění knihy stroj-člověk-robot právě on patřil a patří k těm nejlepším.

Knihu nelze než doporučit. Prostě kniha z doby, kdy kniha ještě byla knihou. Kvalitní zpracování, hromada povídek, které by v dnešní době nakladatel klidně vydal samostatně, na konci medailonky všech autorů.

Rup
25.05.2015 3 z 5

Velmi, ale opravdu velmi rozdílná kvalita. Od úplného braku po vynikající povídky. A panu Petiškovi (v knize Eduard Martin) bych rád sdělil: pokud si budu chtít zaluštit, vezmu si k ruce křížovky nebo něco podobného. Komy, odstavce a pod. byly vymyšleny kvůli lepší čitelnosti textu, nikoli naopak. A na závěr: pan Železný zde, jako výše uvedený autor, nenapsal ani čárku. To se zde bohužel opakuje i u jiných sbírek. Dávám zlatý střed, tj. 3*, ale doporučit se mi nechce.

eraserhead
31.10.2014 5 z 5

Jo, když už, tak přesně takové sci-fi mám rád. Filosofující, varující, co kdybyzující, ad absurdumzující. Tohle je přesně dle mého gusta. hned první povídka skoro až předpovídající současný fenomén internetu,natolik, až mi to vlastně přišlo skoro (pre)parodické. Ostatně o internet se kniha otře ještě několikrát, v mnoha různých futuristických vizích. Nejdříve mě trochu zarazilo tolik povídek od Asimova (jediný autor, který jich tam má více, rovnou celých 8 ze třiceti, ale nakonec člověk musí uznat, že v knize věnované robotům a člověku je prostě jedním z nejpovolanějších, o čemž svědčí hned několik jeho povídek. Pravda, jsou tu slabší povídky (např. mnou zcela nepochopený POSLEDNÍ PRÁH, nebo O PRINCI FERRITOVI A PRINCEZNĚ KRYSTALCE, jejíž humor mě zcela minul), ty ostatní to však hladce a lehce dobíhají za ně. Krásná ukázka, že dobré sci-fi obsáhne všechno - vědu, filosofii, sociálně-etickou kritiku, humor, drama, romantiku, napětí.

Pavelpi
22.03.2013 5 z 5

Kniha se povedla a výběr je složen ze samých renomovaných autorů.Také námět člověk a stroj mě osobně vyhovuje,takže musím hodnotit knihu plným počtem hvězdiček.