Robinsonka

Marie Majerová

Ve své, dnes již klasické knížce pro mládež Robinsonka líčí národní umělkyně Marie Majerová s jemným humorem a hlubokým porozuměním pro city a nálady mladé dívčí duše přerod své dospívající hrdinky Blaženy Borové. Po matčině náhlé smrti zůstává s tatínkem – taxikářem a novorozeným bratříčkem Péťou sama. Pro čtrnáctiletou studentku, žijící dříve jako bezstarostný zhýčkaný jedináček, nastává v bytě, který se jí proměnil v pustý ostrov, každodenní zápas s nezvyklými starostmi o domácnost. Bláža si připadá docela jako Robinson, hrdina slavného anglického románu Daniela Defoea a statečně se z říše vysněných dobrodružství probojovává ke skutečnému životu.... celý text

Komentáře knihy Robinsonka

uhoř49
07.01.2026

M.t.d. jj to byly doby když si děti dokázali ještě hrát, teď už je to m.t.b. i když kdo víí...

DeniKra
22.09.2025

Robinsonka je kniha, která je psaná čtivě a srozumitelně, proto bývá zařazována do školní četby. Děj je jednoduchý, ale velmi lidský a dojímavý. Čtenáři se snadno vcítí do Blaženky – do jejího smutku po mamince i do pocitu osamělosti, když je „vržena do dospělosti“ příliš brzy.
Autorka skvěle zachytila období dospívání, nejistotu i sílu, která se v mladém člověku postupně probouzí.
Jedná se o citlivý a poučný příběh o dospívání, který má i dnes co říct – hlavně o odvaze, samostatnosti a překonávání ztráty.

PREBURDA
23.07.2025

Knihu jsem dostala od své třídní učitelky, na rozloučenou se základní školou.
Jak bolestné a velmi citlivé téma. O to více, když příběh malé Robinsonky, jsem si sama zažila na vlastní kůži. "Och, jak mi chybíš maminko." Věřte, že ztratit to nejdražší, v dětském věku (mě bylo 15let) - maminku, nepřebolí nikdy a nic ji nenahradí.
Ze dne na den nečekaně se změní svět a v ten čas překvapivě, mě tato kniha dala sílu to všechno zvládat.
Tato kniha je pro mě největší knižní poklad......a když se hluboce zamyslím, jako by vše bylo předem naplánováno a mělo se stát...učitelka mi věnuje knihu, příběh, tehdy, čtený, očima dívenky, je pro mne silný a smutný zároveň, .......a o prázdninách se příběh stane skutečností a stanu se Robinsonkou.
A říkám si, že jsem jí napořád :o)
Život nám stále klade překážky a učíme se s nimi vypořádat.
Knihu jsem si přečetla znovu, už ani nevím pokolikáté, ale vždy je to podvědomě s mými vzpomínkami, a s vděčností, že mi byla věnována.

Filomena1961
21.07.2025

Knihu jsem četla, když mi bylo -náct. Každý člověk má nejsilnější pouto se svou maminkou, je těžké vyrovnat se se ztrátou maminky v dospělosti, ale v dětství to je nepředstavitelné. Robinsonka se vyrovnává s těžkou situací únikem do světa fantazie - Robinson Crusoe. Pomáhá ji to vyrovnat se i s dalšími situacemi, které musí zvládat. Nejhorší je vyrovnat se s osamělostí, která dolehla na Blaženku - Robinsonku v plné míře. Knihu, kterou jsem četla v dětství, se mi líbila a s Blaženkou jsem soucítila a zároveň jsem se bála o svou maminku.

Naďa2411
10.07.2025

Knížku jsem četla před léty o prázdninách na střední škole. Nyní jsem si jí připomněla v podobě aknihy. Bláža se musí ve svých 14-ti letech postarat o svého tatínka, protože maminka zemřela při porodu. Když si vzpomenu na svá léta v té době, také jsem již musela vařit, prát, žehlit, ale zastoupit dospělého čkověka......je to velké břímě. O to víc, když tatínek jako taxikář zrovna v létě toho moc nevydělá. (No dnes by to byl ranec vzhledem k cestovnímu ruchu). Blaženka nese těžký osud podle vzoru svého knižního hrdiny - Robinsona. Komu předá štafetu "fiktivního" ostrova = domácnost nebudu prozrazovat, kdo si nevzpomene, ať si přečte. Oddychová příjemná kniha ze života určená především dívkám.

georginaa
24.05.2025

„Robinsonka“ od Marie Majerové mě v náctiletech naprosto pohltila! Příběh dívky, která se ocitne sama v těžké životní situaci a musí se spolehnout jen sama na sebe, je nesmírně inspirativní. Ukazuje sílu a odolnost lidského ducha tváří v tvář nepřízni osudu. Opravdu krásná kniha, která nutí k zamyšlení.

Marie60
09.05.2025

Klasika.
Kniha mého dětství.

uzivatel89193
03.02.2025

Četla jsem v dětství a nemohla jsem se prokousat přes krkolomný, šroubovaný jazyk. Nyní čteno do ČV a jazyk už nebyl nepřekonatelný, zato situace pro mně nepochopitelné. Nechce se mi věřit, že před válkou neuměla 14-ti letá dívka z chudší rodiny nakupovat... V tomhle věku jich většina z její společenské vrstvy už jakžtakž zvládla vést celou domácnost. Na rozšíření čtenářských obzorů se to dá číst.

martianekk
04.12.2024

Robinsonka je dívčí román od Marie Majerové. Autorka v něm vypráví příběh mladé dívky, která čelí nečekaným životním výzvám a musí se sama postarat o domácnost. Trefně pojmenovaná kniha a přestože není z exotického prostředí, podobnost s Robinsonem Crusoem je cítit. Čte se hezky.

Hradčiatko
28.04.2024

Dielko, čo som prečítala v chorobe v 7. alebo 8. triede, a našla mnoho paralel v mojich pokusoch v domácnosti :D Zamilovala som sa doň. Ideš kúpiť cesnak... A koľko? No strúčik. Čože? Robinsonku som obdivovala a úprimne jej fandila...

ivetka859
19.03.2024

Tuhle knížku jsem si chtěla přečíst hlavně pro doplnění přehledu, jak vypadala povinná četba pro generaci nade mnou. A když jsem jí našla v knihobudce, tak jsem po ní bez tlaku sáhla. A stejně tak bez tlaku jsem jí tam před koncem dovolené odložila, ačkoli jsem nestihla přečíst posledních 30 stran.
Je to čtení pro dopívající, ale jazykem vlastně dost vznešené a krkolomné. Každým coulem je knížka silně prorežimní, Marie Majerová je kapitolou sama o sobě. Nechybí výrazy jako pokroková a reformovaná instituce, stejně tak chápání ženy jako tvůrce domácnosti pro pracující lid je v dnešní době úsměvná, úcta především k práci, apod...
Autorka byla prodloužená ruka strany, takže řekněme, že jako spisovatelka a novinářka své doby (a režimu) odvedla dobrou práci.

simca9342
16.03.2024

"Z pravěku"
Vyprávění o mladé holce, která moc rychle dospěla vlivem smutné událostí se mi trochu líbil. Ztráta matky a samotný život s tátou a bráchou v žádném případě, ale čas a doba , ve které se příběh odehrává . Bláža se musí nejen starat o malého Péťu, ale padla na ní veškerá starost o to, co dosud musela zajišťovat maminka. Ta zemřela po porodu a život bez ní se hodně těžký. Čtrnáctiletá studentka si připadá jako známý trosečník z románu D. Defoea- ve fantazii a představách se stává jeho ženským protějškem- robinsonkou.

sajanka
21.12.2023

Pamatuju se, jak jsem se jako holka vžívala do situace Blaženky, které zemřela maminka. Moc jsem jí fandila i litovala ji. Na film se podívám kdykoluv znovu.

Zemlja
07.11.2023

Klasika. Holka v těžké situaci, snaží se. Dobře napsáno.

Lucif
24.09.2023

Mamka mi o tom hezky vyprávěla, ale nečte se mi moc dobře, nevyhovuje mi ten styl nebo možná jen nemám tu správnou náladu. Skončila jsem u třetí kapitoly, nechci se do toho nutit. Možná to je jen ten začátek, ale čekala jsem, že mě to vtáhne (jak se mi teď u mnoha knížek stalo). Prostě zatím odkládám.

Doubravka1975
09.05.2023

Pěkný příběh. Moc se mi líbí to přirovnání k Robinsonovi. Robinson - Robinsonka.
Robinsonka byla v mládí moje hrdinka. Stejně jako já, tak i Bláža obdivovala Robinsona Crusoe, jak si musel poradit, aby přežil. Ona se bohužel ocitla v těžké životní situaci a musela si poradit, tak jako Robinson na pustém ostrově

Petra-Nela
08.03.2023

Nádherná knížka, příběh se mi moc libil

Plaknel
20.01.2023

Poprvé musím říct, že se mi film líbil víc než kniha.
Myslím si, že už jsem ji kdysi dávno četla na základní škole a možná se mi líbila. Teď tedy ne.
Vzhledem k tomu, že je to povinná četba k maturitě a slabá kniha o 142 stránkách, jsem ji doporučila synovi přečíst. Mě to tak strašně nudilo, musela jsem se do čtení nutit.
Není to sice špatný příběh, je smutný. Co všechno musela zvládnout 14letá holka, která milovala knihy, školu, bezstarostné dospívání... a o všechno přišla a život se jí otočil o 360°.
Vadilo mi i zdlouhavé popisování snad všeho...

To ale dnešní mládež nemůže pochopit.

martiline
14.11.2022

Četla jsem ji jako náctiletá několikrát. I viděla film.
Pro mne tehdy silný příběh. Vím, že mi způsoboval až stavy úzkosti. Přesto jsem se k němu vracela znovu a znovu.

RMarkéta
21.09.2022

To přirovnání se k Robinsonovi bylo opravdu velmi trefné. Oba dva hodně spojovalo a oběma se stalo něco, co jejich život otočilo o třistašedesát stupňů. Oba byli vytrženi ze svého běžného života. Hezký a silný příběh.

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi