Rick a Morty – První svazek

Rick a Morty – První svazek https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/413174/bmid_rick-a-morty-prvni-svazek-qHb-413174.jpg 3 76 20

Rick a Morty série

1. díl >

Původně to měla být jen drsná parodie Návratu do budoucnosti. Ale vznikl z toho svébytný kult, ironický sci-fi seriál, který totálně převálcoval Futuramu i ostatní animované záležitosti. Možná i proto, že si troufá zajít dál než ostatní… nehledě na to, že Dan Harmon (Community) dokáže skvěle pracovat s žánrem. A tvůrci komiksu kráčejí úspěšně v jeho stopách.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Humor , Komiksy

Vydáno: , Crew
Originální název:

Rick and Morty, Vol. 1


více info...

Přidat komentář

PastorMal13
08.02.2024 4 z 5

Nedávno skončila sedmá série seriálu Rick a Morty, po jejímž shlédnutí jsem měl stále chuť na dobrodružství Ricka a Mortyho. Naštěstí jsem se dozvěděl, že existuje české vydání komiksu a samozřejmě jsem si ho nemohl nechat ujít.

Komiks sleduje Ricka a Mortyho z dimenze C-132, takže se nejedná o protagonisty, které známe ze seriálu. Nicméně jsou si dost podobni nejen fyzicky ale i duševně. Samotné díly komiksu, v tomhle čísle jich je pět, na sebe navazují a mě osobně připomínají některé epizody seriálu.

jirijanovotny
20.01.2024 2 z 5

Je to dobré, celkem dobré... ucházející. Vlastně ani nevím. Jsem rád, že to existuje a já mohl prožít další dobrodružství s Rickem a Mortym, ale žádná sláva to tedy není.

Přijde mi to jako americká předělávka filmu Taxi, Volvo z Číny, nebo pohádka z chatu GPT.

Prostě tomu něco podstatného chybí. Duše, řekl bych. Je to jen jakási kopie, jen imitace originálu, ale je to jakési neživé a tlačené na sílu.


Kopta
01.10.2023 2 z 5

Zajímavý necharakterní příspěvek, který trochu hapruje v rámci charakterů i překladů. Příběhy jsou za vlasy přitažené a takové nijaké. Až na pár zajímavých momentů, je toto docela střelba vedle.

Atlantis
18.10.2022 3 z 5

Ta kresba je otřesná, o tom není pochyb. Je jednoduchá až do hnusu. Ale příběhy jako takové prostě smrdí Rickem a Mortym, což je jedině plus. Příjemně mě překvapila návaznost jednotlivých sešitů, i ten humor byl slušný. Za mě se dost nezdařil překlad, byl občas dost strojový. Celkově lepší průměr, po dalších dílech se nutně shánět nebudu, ale asi by mi nevadily.

EjvaBí
10.10.2022 1 z 5

Knihu som dostala v Pevnosti. Humor spíš trapný.

NemmamSlov
24.05.2022 4 z 5

Ricky a Marty, vulgárny, hnusný humor plný rôznych paralelných vesmírov, rôznych emzákov a hlavne grgajúceho Rickyho, ktorý ide za svojim cielom, bohužial niekedy aj cez mrtvoly. Ono, ak chcete niečo čítať pri čom fakt nemusíte rozmýšlať a trošku sa usmiať, tak je to výber ako stvorený pre uspokojenie týchto túžob.

Rickyho a Martyho poznám zo seriálu a bol som nadšený, keď som od Pevnosti dostal aj komiks. Mám pocit, že je to menšia paródia na film Návrat do budúcnosti, ale je to len môj názor.

Gordonlord
25.04.2022 3 z 5

Vtipné, drsné a s typickým humorem, který známe ze seriálu. Pobavilo mne to, četlo se to jedna báseň, jen zítra už asi nebudu vědět, o čem to vlastně bylo. Ale jako jednohubka na nějakou volnou odpolední chvilku fakt dobré.

Marketplace
20.11.2021 odpad!

Tak nějak jsem to celé nepochopil...

Malarkey
28.07.2021 4 z 5

Než jsem se do této komiksové knížky pustil, shlédnul jsem na HBO Go první dvé série tohoto, pro někoho, již legendárního seriálu. Po dvou sériích jsem ale nebyl přesvědčený o tom, že Rick a Morty jsou natolik dobří, abych o nich pěl ódy. Nicméně už jsem věděl, oč se jedná, a tak jsem se s klidným svědomím mohl pustit do této komiksové knížky, kterou jsem získal jako přílohu k časopisu Pevnost. Překvapilo mě, s jakou lehkostí se příběhy v této knize čtou. Jsou rychlé, intenzivní, poměrně krátké, ale vtipně zábavné. Dokonce jsem si říkal, jestli celý komiks není lepší, než samotný seriál. V dalších sériích mě ale seriál přesvědčil o tom, že svoje kvality jednoznačně má. Navíc mnohdy omílaná cenzura mi tady také nevadila. Pravda, že je lepší poslouchat klejícího Cardu, než se domýšlet pod návalem znaků, jaká to byla zrovna nadávka. Ale v kontextu skutečnosti, že se jedná o komiks navazující k seriálu, dokázal jsem si úroveň nadávky představit.

lassse
21.07.2021 3 z 5

Člověk se občas pousměje a škoda že je to částečně cenzurované.

Vixiene
27.06.2021 3 z 5

Bylo to fajn, nicméně se seriálem nesrovnatelné :-) ač jsem měla větší očekávání, tak mě čtení bavilo.

DennisMoore
24.06.2021 5 z 5

Po pár zkušenostech s komiksovými Simpsonovými, kteří se seriálu nějak ne a ne vyrovnat (a to ani těm novějším slabším řadám), jsem byl opatrný. Ale jak už to tak s opatrností někdy bývá, úplně zbytečně! Komiksoví Rick a Morty jsou totiž naprosto skvělí a pokud se vám líbí seriál, budou se vám myslím velmi pravděpodobně líbit taky. Je to ta samá obhroublá sci-fi anarchie, která ovšem tu a tam má i nějaký ten vážnější moment, a bavil jsem se úplně stejně. Neznáte-li seriál, asi raději ruce pryč. Znáte-li a máte-li ho rádi, nebuďte jako já a začněte to číst co nejdříve, proboha :)

Michaeles
08.01.2021 4 z 5

Velmi dobrý komix, pobavil jsem se a těším se na další díly. Jen nevim, proč je tam cenzura na nejaké sprostá slova a nějaké jsou uvedeny bez ni. Ještě když kniha je pro dospělé čtenáře.

FirstDaw8ID
01.10.2020 2 z 5

Bohužel, první svazek mě vůbec neoslovil. Hned ze začátku člověka překvapí kresba, která se podobá spíš povedenějšímu fanartu, než oficiálnímu komiksu, zvlášť postava Beth vypadá dost podivně. Přitom u celostránkových kreseb, které jsou mezi kapitolami, je kresba zdařilejší. Komiks ani nijak zásadně nezachraňuje příběh, nic úžasného to není, nakonec mě asi nejvíc bavily bonusové kraťasy (samozřejmě nejvíc Dobrodružství alternativního vesmíru). Navzdory tomu, že se na zadní straně komiksu objevuje označení "Pouze pro dospělé čtenáře", v komiksu jsou sprostá slova cenzurována, kromě Děsivého Terryho, jehož specifické oslovení "děvko" zůstává. Když už jsem u jazykové stránky věci, musím zmínit, že místy mi překlad úplně neseděl, Morty často říká "vole", v jednu chvíli se objevuje několikrát po sobě zvláštní "jakože cože" a korunují to výrazy typu "semka" a "Rickovo věci." Jelikož jsem si koupit čtyři svazky na jednou, jsem zvědavý na čtení dalších dílů. Kreslíř se v dalších dílech sice nemění, ale autoři příběhů ano, tak se uvidí, za sebe ovšem první svazek doporučit nemohu a nevracel bych se k němu.

fvalek
02.03.2020 3 z 5

Komiks se nese v příjemném duchu a hlavně skvělé kresbě, která nám dává poznat přesně toho Ricka a Mortyho, co známe (ne jako třeba Marvelovky, kde každou část komiksu kreslí někdo jiný a mění styly) a celkově má komiks takový správný seriálový nádech. Jen jsem čekal asi trošku víc, nevím v čem byl problém.

Jako velké plus mi přišla navázanost dílů, protože ta byla dobrá a vlastně všech 4 nebo 5 sešitů mi přišlo super + jednohubky na konci - vlastně dost kopírovaly potitulkovou scénu, která je u seriálu zvykem. Ta návaznost byla, ne že ne, ale byla taková jemná - navázala, ale nešlo o další pokračování, takže tam mi to vyhovovalo, nebyl to ani soubor sketchů, ani jedna dlouhá kniha.

Dialogy často působily právě jako v seriálů - dobírání Jerryho, kecy na Mortyho, Summeřina uštěpačnost, ale co mě štvalo, a po přečtení to jako za celek beru coby mínus, je ta čeština. Ano, ono se to snaží kopírovat seriálovou podobu a mluvu, ale abych v každé druhé bublině četl krknutí a aby se každé slovo až zbytečně snažilo být co nejvíc nespisovné... přišlo mi to pak hrozně přehnané a stěžovalo mi to čtenářský komfort. Ocenil jsem sice ze začátku typickou Rickovu mluvu a její specifika, ale pak jsem našel spoustu slov, co byly navíc a až moc (Ajnštajn, vodsus, řeknul...). Nechápu, proč se komiks, který má na obalu doslova "pro dospělé čtenáře", tak hrozně snaží zapůsobit a nalákat náctileté či starší dětské čtenáře. Zase s tou dospělostí jsem ocenil i trošku peprnější žertíky, takže v tomhle je to velký kontrast, na jednu stranu trošku primitizování pro děcka, na druhou stranu docela hardcore sexuální fórky, které bych dětem do ruky rozhodně nedal - management by si měl ujasnit, pro koho dělá kampaň. Překlad dělal Pavel Šmíd a musím říct, že to docela trefil, ale je velká škoda, že to nedali Pavlu Šebestovi, který překládá i seriál - universum by pak bylo mnohem komplexnější vzhledem k seriálu.

Celkově tak komiks hodnotím jako příjemnou oddechovku, která dokáže i docela pobavit, nicméně na seriálovou předlohu rozhodně nemá a je velká škoda, že v ní nijak nevyzní některé vtípky a narážky na kultovní reálie. Umím si představit si ho kupovat a číst další díly, ale není to úplně nějaké "wow", co by mi vyrazilo dech. :)

Pasadenka
29.12.2019 4 z 5

Nejdřív mě komiks zmátl. Proč to nepokračuje dál a je to tak nějak divně (ne)ukončeno. Ale pak mi to přišlo, že to prostě k této šílenosti jednoduše patří. U čtení mi přišlo, že se docela věrně odkazuje na původní seriál a jako taková malá jednohubka – než budou další díly – proč ne? :)

PS: Pro toho, kdo nezná, nebo nemá rád seriál, absolutně bez zájmu. :)

OsolenéKnihy
11.12.2019 4 z 5

Já si to užila. Jsem seriálový fanda a ano, seriál je něco mnohem obsáhlejšího, ale do komiksu, který nemá úplně největší rozsah, nenacpete špičkový příběh. Zklamaná rozhodně nejsem, nová dobrodružství jsem uvítala s radostí a na rozměry grafického románu mi připadala dostačující. Kresba se mi líbila moc, stejně jako kraťasy na konci. Určitě se k tomu někdy vrátím, poslední hvězdičku si nechávám jako rezervu na další díly, na které se chystám co nejdříve. ????

iceVS
23.09.2019 3 z 5

Takovej intergalaktickej úlet, ale čekala jsem něco o chlup sofistikovanějšího :-(

the_res13
23.08.2019 3 z 5

Absolutně nechápu... proč? První polovina vypadala, no, řekněme OK, pak se to utlo, bez konce a zbytek byli střípky čehosi...?

Nerolinka
28.07.2019 3 z 5

Čekala jsem od toho víc, ale bohužel celá kniha působí poněkud rozpačitě od začátku až do konce. S brilatním seriálem se nedá vůbec srovnat.

Autorovy další knížky

Zac Gorman
americká
2019  66%Rick a Morty – První svazek
2019  81%Rick a Morty – Druhý svazek

Kniha Rick a Morty – První svazek je v

Přečtených95x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených4x
Knihotéce47x
Chystám se číst6x
Chci si koupit7x
dalších seznamech2x