Řezenské ortely

Řezenské ortely https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/415484/bmid_rezenske-ortely-jj3-415484.jpg 4 16 5

Historický román o životě a panování velkomoravského knížete Rostislava. O jeho snaze sjednotit a pozvednout zemi, o neustálém válčení s franckým králem Ludvíkem Němcem a bavorskými kněžími, o Svatoplukově zradě. Ale také o Rostislavově lásce ke krásné Korinně a o putování věrozvěstů Cyrila a Metoděje, jejichž úkolem bylo pozvednout vzdělanost moravského lidu, zavést písmo a křesťanskou nauku.... celý text

Přidat komentář

Zuzunda
30.08.2023

Odloženo cca po 30ti stránkách. Moc mi nesedl jazyk a ztrácela jsem se v ději.

petr_
17.05.2021

Knihu jsem nedočetl, nemusí být špatná, ale asi jsem nebyl na tento text dobře rozpoložený. Třeba se k ní někdy vrátím a proto ji nehodnotím.


braunerova
22.10.2019 5 z 5

Výborný historický román, jen konec se mi zdál až moc vyfabulovaný. Příběh, který vypráví sám kníže Rostislav, začíná kolem roku 850 a končí Rostislavovou smrtí. Těžištěm vyprávění je příchod a působení Cyrila a Metoděje.

"Nemám hlad ani žízeň, necítím teplo ani chlad. Jsem v jiném světě, připadám si jako někdo cizí, profukuje mnou ledový vítr. Jeho nárazy procházejí srdcem i mozkem. Je to jen myšlenka nebo je to zvuk? Nevím. V celém těle třeští jediná jistota. Smrt. Smrt. Bez umdlení, bez zastávky."

Plútarchos
08.06.2015 5 z 5

Nádherný historický román o životě velkomoravského knížete Rostislava. Vyprávění o jeho snaze sjednotit a pozvednout zemi, o povolání věrozvěstů Konstantina a Metoděje, o neustálém válčení s franckým králem Ludvíkem Němcem a bavorskými kněžími, o zradě Svatoplukově. Protknutý lyrickým příběhem Rostislavovy lásky ke Korinně a osudy putování Cyrila a Metoděje při pozvedání vzdělanosti moravského lidu, zavádění písma a křesťanské nauky v řeči prostého lidu. Všechny hvězdičky a doporučuji k přečtení.

vitavita
09.03.2012 4 z 5

Velmi dobré čtení o Velké Moravě a především o knížeti Rostislavovi.