Řetízek slz

Řetízek slz https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/432331/bmid_retizek-slz-t19-432331.png 4 32 8

Příběh mladého muže, který konvertoval k islámu. Anna Langová, padesátiletá Němka, při návštěvě banky zjistí, že jí přišlo na účet čtyři tisíce euro. Peníze poukázal jakýsi Abu Usama, kterého nezná a neví, zda jí peníze patří. Druhý den je pozvaná na policii, kde se dozví, že Abu Usama je respektive byl její syn Richard, který konvertoval k islámu a v Istanbulu spáchal sebevražedný atentát. Na onen svět s sebou vzal i mnoho turistů. Anna je zdrcená, nic nechápe a ve snaze dobrat se pochopení líčí komisaři Krollovi Richardův život. Od samého začátku. Kroll je trpělivým posluchačem a doufá, že něco odhalí. Výslech končí pozdě v noci. Anna odchází domů a Kroll se pouští do hledání stop…... celý text

Přidat komentář

V.Lenka
03.03.2023 4 z 5

Je to smutné čtení, ale kniha se mi líbila. Je to kniha krátká (tzv.na deštivé odpoledne), dobře se čte. Zdálo se mi, jakoby byla kniha psána se záměrem ji zfilmovat. Přišlo mi zajímavé sledovat rozdíl mezi tim, jak se situace odehrávala a jak ji v té době Anna vnímala, a tím, jak ji popíše již s odstupem vyšetřovateli.

daza.dt
02.01.2023 4 z 5

Zajímavý pohled na bohužel v dnešním světě stále aktuální tématiku. Velmi mě překvapilo zpracování knihy - z pohledu matky a vyšetřovatele - zájem hledání toho věčného PROČ? v souvislostech a širším kontextu. Knížečka je to malá a úzká - jak již jiní zmiňovali, reakce matky jsou chvílemi velmi zvláštní, ale proč ne.... Knížka vede k zamyšlení a to je dobře.


SynD
03.12.2022 2 z 5

(SPOILER) kniha je zjevně psaná s dobrým úmyslem, příběh je ale dost šablonovitý. taky mi neseděla reakce matky: poté, co se dozví, že její milovaný syn spáchal sebevražedný bombový útok, se okamžitě oddá x-hodinovému (a časově strukturovanému) ponoru do vzpomínek, které sdílí s (ubohým) policistou. vzpomínání proloží pošušňáváním na pizze a doma si pak užije vanu... lidé v šoku se chovají docela jinak.

knihu bych ale s klidným svědomím doporučila třeba dětem na druhém stupni ZŠ, tam by mohl odvést svou edukační roli.

a ještě si neodpustím, být takto dušena opičí a slídivou mateřskou láskou (která ovšem nijak nezakročila proti tyranskému a násilnému otci), taky se možná vydám do Istanbulu, prodávat na trh koření.

SmisekIvuska
04.07.2022 3 z 5

Kniha je čtivá, ale čekala jsem asi víc popsaný celý ten průběh. Ideálně i z pohledu Richarda, ne jen z pohledu jeho matky Anny.

alnahu
08.10.2021 4 z 5

Tak toto byla kniha zajímavá a velice smutná.Příběh padesátileté němky Anny,která se nemůže smířit s tím,že se z jejího syna Richarda stal Abu Usáma.Ve své zpovědi komisaři hledá odpověď-proč?

Rocky219
11.02.2021

Jsem starší generace, tak jsem se asi do role matky víc vžívala. Mohlo se mi to klidně stát. Je čtivě napsaná a pro mě zajímavě zpracované téma.

Danago
21.09.2020 3 z 5

Nebylo to úplně špatné. Ale pokud čekáte příběh o islámském státu a terorizmu , tak od knihy moc nečekejte. Jedná se především o vzpomínky matky na život se svým synem. O tom, že často neodhalí ani ti nejbližší , co se s jejich dětmi děje.

kneslova
30.08.2020 3 z 5

No není to žádný literární počin , přijde mi to takové ploché... Četla jsem knihu od matky, která měla syna a ten přešel k radikálním islamistům a to bylo opravdu ze života a velmi smutné pro celou rodinu..