Technik

Technik https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/385217/bmid_technik-XJ4-385217.jpg 5 37 11

Řád série

< 11. díl

Teokracie je už dvacet let poražená a na Masadě teď vládne Řád – je to však řád, se kterým se rebelové z odbojové skupiny Úklidová četa nedokážou smířit. Jejich nenávist ke všem přeživším teokratům se časem nijak nezmírnila, a na jednom z prvních míst jejich černé listiny figuruje i ikonický Jeremiah Tombs. Tombs je snad jediný člověk, kterého napadl kapucín a on to přežil, byť ve stavu, který neměl ke smrti daleko. Když uprchne ze sanatoria, kde se léčil z psychických následků, je nucen čelit bolestivé realitě, které se mu od povstání úspěšně dařilo vyhýbat. UI na něm mají eminentní zájem, protože mýtický kapucín zvaný Technik, který ho před lety napadl, udělal s jeho myslí něco, co nedokážou pochopit ani ony. Je docela možné, že Tombs má v mozku uloženy informace o sebevraždě celé jedné mimozemské rasy. Tombsova ochrana je svěřena veteránovi války s Pradory Amistadovi, a ten si k tomu přizve bývalého velitele povstalců Leifa Granta, a temnou UI Penny Royal. Užitečný by jim mohl být i amfiadapt Chanter, který studuje kostěné sochy, vytvářené Technikem z pozůstatků jeho obětí. Jejich aktivita ale probudí z jeho dlouholetého spánku v hlubokém vesmíru mechanismus, který použili Atheteřané, aby se změnili v pouhá zvířata. Mechanismus zanalyzuje situaci a začne si chystat zbraně. Román Technik volně navazuje na knihu stejného autora Hranice Řádu.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: ekniha , Polaris
Originální název:

The Technician , 2010


více info...

Přidat komentář

B4LU
17.02.2023 5 z 5

Kratší kusy jako tento (jde o relativně samostatný román) prostě Asherovi svědčí. Zápletka je atraktivní, má perfektní tah a i přes jistou komplikovanost zůstává srozumitelná. Typická nevýraznost postav nebije tolik do očí, protože prostě nemají tolik prostoru. Velmi příjemná záležitost.

QEDS
13.05.2018 4 z 5

Po první přečtené knize od autora jsem nevycházel z údivu (Blábol). Po přečtení technika musím uznat, že Asher umí psát knihy s velice propracovaným světem. Nezaujala mě stejně jako blábol, ale nemůžu ani říct, že mě nudila. Určitě si přečtu i ostatní knihy autora.


Radek72
06.01.2018 5 z 5

Super, jako vždy.

furunkl
25.08.2017 5 z 5

Další Asherovo mistrovské dílo. Příběh se klene přes dva miliony let. I po této stěží představitelné době, dokáží vyhynulé civilizace ovlivnit a ohrozit lidstvo. Vyprávění je strhující a k dokonalému vychutnání je třeba přečíst sérii s agentem Cormacem.

Däniken
06.06.2017 5 z 5

Velmi spokojen, ale doporucuji precist Hranici Radu pred Technikem, aby se ctenar dostal tak receno vice do obrazu.
Planeta Masada, je vyborny cil pro moji pristi dovolenou a Zvatlokaci spolu s Kapuciny dostanou muj volebni listek!

Pepek24
20.09.2016 5 z 5

řeknu to jedním slovem...WOW!!

ada4
13.09.2016 5 z 5

Po prvním přečtení na mě román působil "pouze" nadprůměrně, ale chyběl tomu ten bomba efekt, který jsem u Ashera už vícekrát zažil a očekával ho i tady. Nechal jsem to vše trochu odležet a při druhém čtení mi došly i některé věci, které mi původně unikaly. A tak i když už jsem už nástin dalšího děje dopředu věděl, hltal jsem každou další stránku a dílo bylo hned o úroveň výše. Super!!

PS: po přečtení Blábolu u mě dostala Penny Royal doslova nový rozměr vnímání... Ať už je na trhu Dark Intelligence!! :)

gonga
08.07.2016 4 z 5

Jsem nekritickým Asherovým fanouškem a tak volám: jen houšť a větší kapky!

Finn69
23.04.2016 4 z 5

Další příběh ze světa Řádu nás zavede zpátky na planetu Masada po pádu Teokracie, a je to zase parádní jízda, jak jsme od Neala Ashera zvyklí. Teroristé, separatisté, řádoví roboti a k tomu místní bizarní zvířena, a to ještě není zdaleka všechno. Kdesi ve vesmíru se probouzí mechanismus, který po sobě zanechali vyhynulí Aetheterové a míří k Masadě...
Nemůžu si pomoct, já to mám rád :-)

Däniken
28.07.2015 5 z 5

Velmi spokojen, ale doporucuji precist Hranici Radu pred Technikem, aby se ctenar dostal tak receno vice do obrazu. Planeta Masada, je vyborny cil pro moji pristi dovolenou a Zvatlokaci spolu s Kapuciny dostanou muj volebni listek!

kirk5
25.07.2015 4 z 5

Asher svým novým románem nezklamal. Opravdu radost číst. Dramatická a napínavá space opera jak má být :) a můj kolega Jiří si hned knihu hodlá přečíst...
V hlavní roli nepříčetnost a posedlost a nová mimozemská rasa. Pro fanoušky světa Řádu přímo povinnost a pro milovníky fantastiky kniha, která rozhodně potěší.

Štítky knihy

sci-fi

Autorovy další knížky

Neal Asher
britská, 1961
2004  89%Stahovač
2005  78%V pavučině
2017  83%Temná inteligence
2009  76%Pradorský měsíc
2009  81%Cesta Sabla Keeche

Kniha Technik je v

Přečtených44x
Doporučených5x
Knihotéce68x
Chystám se číst26x
Chci si koupit8x
dalších seznamech1x