Rabínova dcera

Rabínova dcera https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/23224/bmid_rabinova-dcera-g5M-23224.jpg 4 198 198

Pravdivý příběh ortodoxního židovství, sexu a drog Reva Mannová, vnučka vrchního rabína státu Izrael a dcera vysoce váženého londýnského rabína, byla divoké dítě. Vzepřela se výchově a vydala se na zoufalou cestu za sebepoznáním. Reva opustila rodinu, vrhla se do víru sexu a drog a objevila svou cestu. Uplynulo několik let a Reva zatoužila po návratu k židovské víře. Opouští Londýn, aby vstoupila do ženské ješivy v Jeruzalémě. Hnána silnou touhou nalézt vyšší stupeň duchovního poznání je odhodlána vdát se za přísně věřícího svatého muže a mít s ním děti. Reva začíná nový život, snaží se popřít své dřívější touhy a potřeby a nalézt cestu k Bohu. Reva ve své krutě upřímné a často šokující biografii předkládá obraz skrytého světa ortodoxního židovství. Fascinovaně a s ohromujícím smyslem pro detail popisuje dnešní dohazování sňatků, rituální koupele i sexuální pravidla chování a při tom všem se vyrovnává s tímto komplikovaným světem. Rabínova dcera je skvěle napsaný strhující příběh ženy hledající lásku, která se snaží usmířit s Bohem, rodiči a hlavně sama se sebou. Reva Mannová je dcerou vysoce váženého londýnského rabína a vnučkou vrchního rabína Izraele. Reva vyrostla v centru Londýna a v roce 1979 se přestěhovala do Izraele. Dnes žije se svými třemi dětmi v Jeruzalémě. Nechci si představovat, jak si kolem prstu omotávám střapce na lemu jeho košile, jak pod ní potom tím samým prstem zajíždím a hladím ho po jeho bílé kůži. Jenže přesně takové představy se mi uhnízdily v hlavě a já se jich neumím zbavit. Neklidně se zavrtím na židli, necítím se ve své kůži a stydím se, jak lehce v myšlenkách zabloudím k zakázanému… Kniha se jen těžko odkládá – tak je osobní a syrová. Není to vždy příjemné čtení, ale nenajdete v ní ani ždibec sebelítosti. – Kathy Brevis, The Sunday Times Někdy šokující, někdy drásavá, někdy velmi vtipná zpověď Revy Mannové umožňuje čtenářům proniknout do jinak nepřístupného světa. – Elle... celý text

Literatura světová Literatura faktu Romány
Vydáno: , Jota
Originální název:

The Rabbi's Daughter , 2006


více info...

Přidat komentář

Varvara
20.05.2023 5 z 5

Silný příběh, čtivěji podaný, než Ultraorthodox. Nechci moc opakovat, co už napsali jiní, tak jen stručně. Líbí se mi, jak se autorka k sobě staví - zdá se, že je se svými excesy pěkně srovnaná a neodsuzuje se, to je pro mě inspirativní. Jasně, píše už s odstupem a nadhledem, ale i tak. Také mě zaujala její autenticita. Pro některé byla občas přes čáru, ale mně to nevadilo. Chápu i, proč tak toužila po pozornosti. Řekla bych až učebnicový příklad nedosyceného vnitřního dítěte. No, lehké to neměla.

Nofar197
25.11.2022 5 z 5

Johna : Je zde vylíčení život ultraortodoxních Židů. Je velký rozdíl mezi ultraortodoxní judaismem, tradiční ortodoxii a moderní ortodoxii. Jinak skvělá kniha, těší mě, že vyšla i v Čechách. Jen škoda, že chybí nějaké odborné vysvětlení jednotlivých judaistickych směru.


joanb
05.05.2022 4 z 5

Autobiografická kniha o ženě, které cesta ke spokojenosti vede přes extrémy. Současně je vylíčen život ortodoxních židů. Knížka je zajímavá a nezapadne v paměti.

VendulaB
03.07.2021 4 z 5

Kniha nabízí pohled do života ortodoxní židovské rodiny - pohled pro nás zajímavý, exotický, nepochopitelný. Knihu jsem četla jedním dechem, i když samotná hlavní hrdinka a její životní excesy mi moc sympatické nebyly. Každopádně zajímavé počtení.

ZoeChaya
23.06.2021 5 z 5

Hledání vlastní identity, neschopnost naplnit očekávání druhých i svoje vlastní, padání do extrémů... přesto jsem v knize nacházela uspokojení a nakonec i určitou naději a schopnost věřit a být sama sebou. Nedokážu příliš popsat, co bych chtěla vyjádřit, snad jen, že otázky orthodoxních skupin, víry a hledání rovnováhy mě zajímaly a zajímají. Protože takový příběh jde vždy do hloubky.

Kája95
09.03.2021 4 z 5

Kniha má spád,dobře se čte, stále čekáte,že na další stránce si Réva řekne "dost,tohle já nechci".
Závěrem mi trochu vadilo jak se hrdinka lituje a myslí na sebe -v nemocnici se lituje že tu s ní není partner-co čekala když chodí s feťákem. Na pohřbu ji zas trápí, že ji nikdo nepotřebuje a nevšímá si jí- je to pohřeb,nemůže snad čekat,že se vše bude točit kolem ní.
Každopádně stojí za přečtení, dozvíte se spoustu informací formou příběhu.

archivářka115
07.03.2021 5 z 5

Zajímavé téma. Kdo nezná prostředí, ve kterém žijí ortodoxní židé, tak se o něm může dozvědět zajímavé informace.

Zuzvil
22.01.2021 3 z 5

V tomto případě jsem asi měla od knížky přehnaná očekávání, které bohužel nesplnila. život židů-Chasidů v dnešním světě byl velmi lákavým tématem. Kladně hodnotím tu zcela jasně autobiografickou linku, která tam je krásně čitelná, protože jsou tam veškeré myšlenkové pochody hlavní postavy-autorky, někdy možná až rozvláčné, ale i tak toto za mě bylo skvělé, protože je tam zajištěna autenticita. Co naopak hodnotím záporně je to, že jsem se absolutně nemohla začíst, bylo mi to celou knížku jedno jak to s hlavní postavou bude, co zrovna dělá a co dělala dříve. Až jsem se občas nudila a snažila se přeskakovat. Informativní charakter knížky dobrý, samotný styl nic moc. Shrnuto-tečka.

Kenan
01.01.2021 4 z 5

Už od návštěvy Židovského muzea v Praze, kde mně zaujal výklad průvodce, jsem si chtěla přečíst knihu z daného prostředí. Tahle je skutečným příběhem Revy, která vyrůstala v prostředí svazujících pravidel a vzepřela se jim tím, že se vrhla na drogy, nevázaný sex. Kniha pojednává o její cestě vrácení se ke starým tradicím, začlenění se zpět do židovské komunity a nalezení kompromisu mezi oběma světy. Dozvěděla jsem se mnoho nového a někdy se neubránila kroucení hlavou. Doporučuji všem, které zajímá toto téma.

LadikRS
25.11.2020 5 z 5

Velice zajímavý a naturalisticky pojatý vhled do života ortodoxních židů v Jeruzalémě, konkrétně ve čtvrti Mea Sharim. To místní určení zdůrazňuji. Život charedim v osadách, nebo např. v ortodoxních komunitách v New Yorku asi vypadá trochu jinak... Hlavní hrdinové k ortodoxnímu pojetí židovství dospěli sami, nebyli takto vychováváni. V podstatě svádějí vnitřní boj sami se sebou, což zřejmě musí v nějaké životní fázi podstoupit každý příslušník tohoto výjimečného národa. Vřele doporučuji, kniha není dlouhá a o to intenzivnější zážitek ve čtenáři zanechá.

Leona333
27.10.2020 5 z 5

Velice kvalitní kniha, příběh s možností nahlédnutí a porovnání života, víry Židů v Evropě - Londýně a těch co si za domov vybrali Jeruzalém. Ač zde se hlavně jedná o ortodoxní víru, vyznání... Také zde platí jedno staré, známé úsloví pro většinu konvertitů: ,,Papežštější než papež ..."

ivusse
01.10.2020 3 z 5

Kniha mi otevřela oči. Jsem překvapená životem a řádem Židů a také životem hlavní hrdinky...

katerina9048
07.04.2020

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda prosím nemáte někdo knihu v elektronické podobě, nejsem schopna ji sehnat. Mockrát děkuji!

WowKokinko
19.11.2019 4 z 5

Silná kniha, u některých částí jsem se chytala za hlavu jak může být tak šílená O_o

Šnek86
25.10.2019 4 z 5

Zajímavé okno do židovské kultury a náboženství a nelehkého osudu dcery Rabína.Něco si budu pamatovat hodně dlouho.

lachtan77
30.08.2019 4 z 5

Vždycky když jsem viděl v televizi ortodoxního Žida říkal jsem si, jak vůbec žijí jaký mají běžný den atd. Při čtení příběhu Revy jsem se nestačil divit a jsem rád, že žiju tak jak žiju :)) je to jen důkaz , že bezproblémový život obalený vírou není zas až tak super a někdy je prostě potřeba zhřešit a odvázat se. Tím samozřejmě nemyslím jen sex a drogy :))

jankor
03.08.2019 5 z 5

Skvělé čtení, od kterého se jen těžko odchází, pro ty, které tato tématika zajímá. Něky docela silná káva, ale já jsem vyrostla v jiném prostředí, takže některé věci byly pro mě nestravitelné, ale zase na druhou stranu - kdo ví, jak by se člověk choval, vyrůstat jinde, podívejme se na zprávy, taky nad tím někdy kroutíme hlavou. Mě kniha zaujala na 100%.

mi-380
16.04.2019 4 z 5

Autorka střídá vzpomínky na velmi bouřlivé mládí v Londýně s pozdější snahou o zařazení do ultraortodoxní židovské komunity v Jeruzalémě. Někdy drsně, někdy vtipně, někdy smutně. Pro Středoevropana ukotveného někde mezi ateismem a křesťanstvím těžko pochopitelný svět a nepomohlo mi ani několik týdnů pobytu v Izraeli a okolí. Ani 100 let by nepomohlo. On to těžko chápe i autorčin otec, rabín jedné londýnské synagogy.
85 % (zatím 145 hodnotících s průměrem 82 %).

Nikdy jsem si neuvědomila, jaké následky může mít skutečnost, že jsem v sobě měla předkožku. Vždycky jsem věděla, že na tom kousku kůže něco není košer… Teď jsem nejen nečistá, ale ještě jsem se vyloučila ze skupiny partnerek vhodných pro malé, ale významné procento židovské mužské populace.

Když se Simcha nakonec zeptal, jestli bylo nádobí očištěno v mikve, otec ho ujistil, že je pečlivě ponořil do řeky Serpentine River v Hyde Parku. Nedokázala jsem si představit otce, jak táhne nádobí k řece, a byla jsem si jistá, že si to celé vymyslel, ale Simchu jeho odpověď uspokojila, tak jsem se k tomu už nevracela. Naštěstí Simcha také ne.

Na chvíli podlehnu nemožnému přání: aby Simcha v posteli volal moje jméno, a ne „Slyš, ó Izraeli, Pán je jeden“.

Reva - věčná experimentátorka.

Evaho73
23.02.2019 3 z 5

Kniha, ktorá má určitým spôsobom zaujala opisom inej kultúry, náboženstvá a zvykov z nich prameniacich, ale aj šokovala...
Reva - autorka opisujúca svoj skutočný život - mi pripadala ako schránka plná povahových protikladov, kde v knihe najviac konfrontovala svoju pravovernú zbožnosť s nespútanou promiskuitou.
Niektoré pasáže mi prišli dosť ťažko uveriteľné a myslím, že hlavná hrdinka ovplýva nadmierou bujnej fantázie, miestami hraničiacej s halucináciami.
Každopádne si viem predstaviť, že kniha musela v židovskej spoločnosti vyvolať obrovský škadál. Nemôžem sa zbaviť pocitu, že Reva Mann po postupnej strate svojich najbližších, ktorých ohurovala svojimi škandálmi, touto knihou zamerala svoju pozornosť na oveľa širšie publikum, ktoré jej poskytuje väčšie uspokojenie pre jej exhibicionitu.

mosem
20.11.2018 4 z 5

této knihy jsem dlouho přemýšlel a váhal mezi 3 nebo 4 hvězdami. Na jedné straně kniha ukazuje ve fantasticky zhutněné podobě život jedné ze skupin židovské komunity - chasidů. Pohled který může někdo, kdo stojí mimo židovskou komunitu, kdo se jí hluboce nezabývá, získat jen s velkými obtížemi. A zde je podáván pohled na pravidla, rituály, zvyky, ale i běžný život v této komunitě, ale i mimo ni. Za tuto stánku knihy bych bez váhání dal hvězd pět. Na druhou stranu, ačkoliv nemám pocit puritánství, druhá složka knihy, tvořená pohledem na autorčino prožívání intimity, jejího pohledu na sexuální život, mně připadá až příliš otevřená. To již není pohled na dění za zavřenými dveřmi, osobně jsem některé momenty vnímal jako literaturu pro voyery. A hodnotit knihu z tohoto pohledu, dostala by nejvýš body dva. Nicméně, hodnocení může být jen jedno - a tak zatímco část, zachycující intimní stránku soužití nepřináší nic nového, s čím by se dospělý člověk nesetkal mnohokrát a tudíž jí nepřikládám zvláštní význam, druhá část - pohled do poněkud utajeného světa (nejen) chasidů byl alespoň pro mne objevný, a tudíž převážil. Proto i hodnocení nakonec vyjadřují spíše tuto stránku knihy.