Svatý příkaz

Svatý příkaz https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/351253/bmid_svaty-prikaz-Cya-351253.jpg 4 21 7

Quirke série

< 6. díl >

Nejnovější Quirkův případ začíná v Dublinu v okamžiku, kdy noviny jsou cenzurovány, společenské konvence jsou přísně definovány a děsivé zločiny tutlány. Proč? V padesátých letech 20. století v Irsku katolická církev ovládala a řídila životy téměř všech obyvatel. Když je ale zavražděn Jimmy Minor, blízký přítel Quirkovy dcery Phoebe, Quirke odmítá nadále hrát podle pravidel církve. Společně s inspektorem Hackettem, svým příležitostným kolegou a starým přítelem, se snaží zjistit, kam až budou církev a její stoupenci schopni zajít, aby chránili své vlastní zájmy.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: ekniha , MOBA (Moravská bastei)
Originální název:

Holy Orders , 2013


více info...

Přidat komentář

markej
14.12.2022 4 z 5

Po téhle knížce jsem sáhla, protože jsem potřebovala splnit poslední téma do Čtenářské výzvy, které mi chybělo, a to bylo dílo od držitele Ceny Franze Kafky.
Je to taková detektivka - nedetektivka, ústřední dvojice patolog a policejní inspektor sice pátrají po vrahovi jednoho mladého muže, ovšem celý román se řeší především osobní těžký život patolog Quirka, což mi vlastně vůbec nevadilo.
Tato románová série se odehrává v 50. letech minulého století v Dublinu a Svatý příkaz byl šestý díl, a i když jsem předchozí díly nečetla, na překážku to nebylo, protože nejdůležitější informace z Quirkova života nám autor připomene.
Kdyby nebylo té výzvy, asi bych si knížku nevybrala, ale dočetla jsem ji, což značí, že podle mě nikterak špatná není (já jinak knížky odkládám, když mě třeba do strany 30 nechytnou, nechci ztrácet čas s něčím, co mě nebaví a nepřináší mi uspokojení...:-) ).
Hodnocení: 3,5 ⭐ z 5 ⭐

kolacky
16.04.2022 3 z 5

Čím dál míň chápu Fíbku. Je pravda, že to nemá jednoduché, ale až tak divná by být nemusela. Asi je bohužel celej tatínek.


čef
12.09.2020 3 z 5

Velkým plusem této „detektivky“ je uvěřitelnost nesmyslného motivu pachatele a chaosu ve vyšetřování. Jinak je to až na pár napínavějších okamžiků taková poměrně nudná konverzačka s trochu homo linkou a pedofilií.
Většinou tedy bohužel pro mne nuda, možná jsem neměl očekávat klasiku, ale připravit se na experimentální tvar.

pagac17
20.03.2019

Zajímavý námět a do posledního článku nerozlučitelný, Čtu první knihu tohoto autora, je dobře napsaná a tím i čitatelná. Snažím se vžít do problémů této zelené země. Doufám, že budu pořídit i další publikaci

harena
12.01.2019 4 z 5

Je pravda, že pátrání po vrahovi je spíš v pozadí a autor se věnuje vztahům mezi hlavními osobami a jejich osobním problémům, ale kniha je psána krásným a zajímavým jazykem. Mám ráda jeho styl psaní , ale i tady plynul příběh tak nějak hodně pomalu. Přesto přečteno za den.

Iwíček
17.12.2016 3 z 5

Tato kniha se mi líbila, ale bohužel musím říci, že překlad hodně ublížil. Vyskytuje se tam spousta gramatických chyb, které občas mění smysl vět. Za to však autor nemůže.

Alex.Barunka
28.11.2016 3 z 5

Detektivní zápletka byla poněkud chabá a ustupovala do pozadí před mezilidskými vztahy a psychologií hlavních postav, což je docela škoda, protože kdyby autor ještě trochu zapracoval na vyšetřování smrti, dal tomu nějakou pointu či překvapivý závěr, bylo by to skvělé. Nicméně hlavní hrdinové jsou sympatičtí a člověk se přistihne, že jim vlastně docela rozumí a chápe je.
Co mi ale hodně, hodně vadilo bylo obrovské množství chyb v textu.

Štítky knihy

irská literatura

Autorovy další knížky

Benjamin Black (p)
irská, 1945
2006  63%Moře
2008  67%Kdo je bez viny
2017  57%Zkrotit vlka
2011  68%Anatomie strachu
2018  76%Hroby se otevřely

Kniha Svatý příkaz je v

Přečtených27x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených1x
Knihotéce59x
Chystám se číst11x
Chci si koupit4x