Půlměsíc nad Dunajem

Půlměsíc nad Dunajem https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/35074/bmid_pulmesic-nad-dunajem-3Df-35074.jpg 4 8 4

Milostný román odehrávající se za habsbursko-turecké války v letech 1663-1664. Hrdinka knihy Tereza provází svého bratra do Nových Zámků, v tehdejší době významné pevnosti na říšské hranici při Dunaji, a zažívá několik týdnů obléhání města otomanskou armádou. Desetitisíce Turků a Tatarů zaplavují západní Slovensko i východní Moravu. Zpočátku se zdá, že proti turecké přesile se v křesťanské Evropě nenajde dosti sil k odporu. Tereza se v této dramatické situaci dostává nejen do potíží vnějších, kdy jí hrozí zajetí, smrt či otroctví a kdy se zaplétá do různých dobrodružství, ale výzvou se jí stává i cit, který v ní vzbudí voják nepřátelské strany. Autorka klade důraz na historickou hodnověrnost, která se odráží nejen v popisu událostí, skutečných osob a míst, ale i v psychologii postav. Román je psán ženou o ženě a zachycuje složité ženské myšlení, popisované muži často jako "myslí ano, říká ne", hledání sebe samé, hledání své cesty. Román pojednává o odvaze nejen vnější ale i vnitřní, o svědomí a hledání Boží vůle a o lásce mezi mužem a ženou ve střetu dvou odlišných kultur. Prostředí a čas, ve kterém se příběh odehrává, poskytuje čtenáři neznalému tohoto období zajímavé informace a podněcuje jeho představivost.... celý text

Přidat komentář

Leona333
06.05.2020 3 z 5

Kniha měla trochu zdlouhavý úvod. Vlastně jsem v knize očekávala i větší popis válek, válčení Turků s katolickou Evropou. Tentokráte více orientovanou na nás a na jižnější státy, které byly součástí habsburské monarchie... Nakonec, to bylo vesměs o dvou mladých lidech Tereze a Kerimovi, kteří celou dobu řeší své city k druhé, milované osobě, aby vše v závěru knihy skončilo, jako romantická pohádka...

orinka3
25.03.2016 1 z 5

Nene, takhle to nemělo dopadnout. Autorka nezvládla slibné téma, ukousla si příliš velké sousto. Postavy v knize působí nepřesvědčivě, jsou neživotné. Jako pimprlata z loutkového divadla, která vodí a za která falešným hlasem mluví amatér. Děj přešlapuje na místě,je tu plno zbytečných dialogů a příběh se neposouvá. Boj s Turkem není často zpracovávaný, škoda. Těšila jsem se na dobrý román a ono z toho vyšlo tohle. Jednu hvězdičku si autorka za svou snahu zasluhuje, jinak by se asi zatím neměla pouštět do větších projektů. Když to srovnám s minulou četbou - Požárem od Ebertové, je to nebe a dudy. Tady naprostý úhor, tam kolotá život a teče horká krev.


Venezia
24.05.2013 5 z 5

Súhlasím s elisabeth, pekné čítanie. Prvých desať strán som sa zasa strácala ja, ale vydržala som a urobila som dobre. Hlavné postavy sú Tereza, pochádzajúca z moravskej šľachtickej rodiny a poturčenec Kerim. Obaja zažijú veľa dobrodružstiev a musia prekonať veľa prekážok, ale nakoniec všetko dobre dopadne. Keby tak bolo viac historických románov odohrávajúcich sa na Slovensku!

elisabeth
06.08.2012 4 z 5

Pro mě to byl krásný román. Občas jsem se ztrácela v tureckých vojenských hodnostech, ale jinak byla skvělá. Pro ty, kdo mají rádi historické romány, ale ne ty úplně milostné, tak je to ideální kniha. Doporučuji přečíst :)