Pták

Pták https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/119803/bmid_ptak-Tbw-119803.png 4 10 3

Sbirka přírodní a reflexivní lyriky. Podobenství o lidech vyloučených na okraj společnosti (střídají se hlasy ptáka, tuláka a poutníka).

Přidat komentář

los
31.01.2022 2 z 5

osud ptáka-tuláka: „žil, létal, zpíval – není“, spontánní lyrika, v době vzniku aktuální téma tuláctví, svobodného života, přírody (podobně Šrámek a v próze bratři Čapkové, Langer, Uher a další)

Počátek marnosti
Mám v boku ránu a ta krvácí. / A proč tedy letím svým letem? / Vždyť každá kapka něco utrácí, / honákům pro smích, pro nářek dětem. // Když nedojda cíle, promrhám tu krev, / tvou záruku, větre, že něco tu zbude! / Té zemi je třeba místo žita rév. / A příliš bledé je na ní, co mělo být rudé.

Ginosaji
01.09.2020 4 z 5

Velmi kvalitní básně. Vyzdvihnu zejména skutečnost, že onen pták projde nejdůležitějšími životními etapami, básně jsou tedy jaksi chronologické. Zpočátku se mi četly hůře, ale stačilo pouze najet na autorův styl. Knihu rozhodně doporučuji všem příznivcům české moderny.


TheMelorry
11.05.2020 3 z 5

Zajímavé básně vyprávěné z pohledu vyvrženců společnosti tuláka, poutníka a hlavně ptáka, jehož části byly podle mě nejzajímavější. Navíc konec knihy je opravdu smutný a působí jako jakási metafora na společnost a chování osob v ní.