Psycho III

Psycho III https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/196282/bmid_psycho-psycho-iii-ZE1-196282.jpg 3 69 14

Psycho série

< 3. díl

Plně rekonstruovaný Batesův motel – dokonalá replika neslavně proslulého místa spojeného s vraždami, nyní zabydlená robotickými dvojníky Normana Batese a jeho milované matky – se má stát největší turistickou atrakcí celého Texasu. Těsně před otevřením zde ale přibývá jeden neplánovaný exponát navíc. Zkrvavená mrtvola mladé dívky. Reportérka Amy Hainesová, kterou sem původně přivedl zájem o činy skutečného Normana Batese, se pouští do riskantního pátrání.... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Baronet
Originální název:

Psycho House , 1990


více info...

Přidat komentář

Charmedka
08.07.2023 2 z 5

Mě osobně moc nechytl ani první díl, nebo spíše jsem ho označila za takový fajn čtivý průměr, u kterého je potřeba brát v podaz rok vydání. Dvojka měla super začátek a rozuzlení, ale už přece jen byla slabší. A trojka? Ta už se hodně liší, nejzajímavější postava, na které příběh stál, tu vlastně hraje jen vzpomínku a inspiraci a z psycha se stala jasná detektivka.

Nic proti detektivce, ale celé to působilo plytce, dialogy byly nudné a zbytečné, ale zas aspoň opět chválím čtivost a to, že knihu do dvou dnů v klidu přečtete a můžete odložit.

Littlemonday
01.05.2023 1 z 5

Klesavá tendence jen pokračuje Od skvělého prvního dílu jsem doklesala až k totálně nudnému překombinovanému příběhu, který má za mě prostě už s Normanem Batesem pramálo společného.

Samozřejmě ani v tomto díle nechybí dostatek mrtvol a snaha na konci udělat wow efekt s odhalením vraha, ale já už v závěru byla tak šíleně otrávená, že i kdyby byl vrahem sám spisovatel, tak je mi to jedno.

Neuvěřitelné množství různých postav, úplně zbytečné dialogy a hluboké přemítání o ničem. Chvíli jste v Kriminálce Miami, pak se přesunete do diskuze s Warrenovými, místy si užijete nějakou tu romantiku a občas má někdo silné a hluboké monology jako ten starý guru z Kung-fu pandy

No, shrnuto podrtrženo - užijte si první díl a dál se snad ani neobtězujte.

1/5

Budu moc ráda, když mě pro další recenze budete sledovat na IG: little.monday a FB: LittleMonday - Rádi čteme


Cajda
08.03.2022 3 z 5

Nejlepší byl první díl! To jsem byla napnutá jak kšandy, ale i toto bylo fajn.
Tenká kniha, malý formát = takže rychlovka :o))))

Morbidus
14.09.2021 3 z 5

Souhlasím, že v rámci této trojdílné série je tato část příběhově i pojetím slabší. Nicméně k elegiím na tuto knihu se nepřipojím, protože mi stále přijde jako kvalitní čtivo. Tentokrát je zvýrazněna pátrací linka na (zdánlivě) úkor psychiky postav. Možná právě proto lze hůře vidět kvality této knihy... Ale!
Tento příběh je o rozporu mezi tím, jak se lidé snaží působit a co ve skutečnosti dělají. O řetězení zla, sebezáchově a maskách, které si nasazujeme. A zatímco v městečku houstne atmosféra čehosi temného, my pod tyto masky nahlížíme a hledáme motivace. Proč se lidé chovají tak jak se chovají? Co je tzv. normalita a co už je nebezpečná odchylka? A je to skutečně odchylka nebo jen přirozený obranný mechanismus? Tyhle a další otázky se vyplatí si v průběhu čtení klást - a možná nakonec dojdete k závěru, že „jsme všichni tak trochu blázni...“
(Perličkou může být několik referencí na Blochovu povídku „S úctou Jack Rozparovač“. A nemohu se zbavit dojmu, že Bloch sám sebe napříč sérií pasoval do role doktora Steinera, což mi přijde zábavné.)
Podobně jako v předchozích dílech zde neočekávejte gejzíry krve. Tato jatka jsou především psychického charakteru; soustředí se na to, co před sebou i jinými skrýváme ve své mysli. Knihu bych doporučil všem čtenářům, kteří se nebojí nahlédnout do sebe sama.

wullcann38
10.07.2021 1 z 5

To byla, ale píčovna.
Jak už napsal trudoš, že ve dvojce je aspoň dobrá první půlka knihy, tady je to hovadina už od začátku.
Absolutně nezáživná kniha.
Aspoň že to je konec série.
Takže za mě:23%
Tak moment, co je Sanato...

trudoš
14.02.2021 2 z 5

Jednoznačně nejhorší díl volné série. Nudná zápletka, nudný děj, nudný závěr. Robert Bloch má navíc neustálou tendenci moralizovat o zkaženosti komerčního světa, na což jsem nebyl připravený. Mám raději, když jde v krváku o napětí, než že se plká o tom, jak mám či nemám žít. Takže tam, kde mě u Psycha II bavila alespoň první krvavá polovina, u trojky jsem se nudil už od samého začátku. A s původním románem to snad ani nemá smysl srovnávat, účelová strohost zmizela s potřebou uměleckého sdělení. Aneb jak příliš mnoho slov dokáže zabít atmosférickou klasiku.
Z mého pohledu se tak autor vrátil k tématu zbytečně. Třebaže ústřední motiv zápletky má ještě jakýs takýs céčkový potenciál, zpracování je po řemeslné stránce odbyté. Staré postavy mají v příběhu nesmyslné role, nové se zas chovají dle zaběhnutých vzorců a vystupující démonolog celé té bizarní marnosti akorát nasazuje korunu. Tady se zkrátka věci dějí jen proto, aby se děly a logika jde stranou. Smutný konec ikonického thrilleru.

Andynka
15.07.2020 2 z 5

Ani u třetího dílu se můj názor na tuhle sérii nezměnil. Myslím si, že jí někdo chtěl napsat jen pro to, aby mě u ní potrestal. :D
I když musím nechat, že každý díl je o chloupek lepší, ale vesměs je to pořád to samé.... jen se ten příběh opakuje v jiné době.... nevím, nerozumím.... nechápu, proč tahle série má vůbec pokračování.
Každopádně , když už jsem zmákla 3 díly ( jen kvůli té zvědavosti, co se může dít v dalších dílech ), tak už dočtu i Sanatorium.
Takže, až budete chtít někoho potrestat, tahle série je to pravé. :D

happy-smile
07.06.2018 4 z 5

Druhý díl byl podle mě docela o ničem, ale to se o třetím říct nedá. Bylo to pro mě příjemné překvapení. Kniha se dobře četla, logicky navazovala na další díly a pachatel byl překvapivý. Rozhodně řasu stráveného nad touto knihou nelituji.

Schneeba
08.12.2016 3 z 5

Třetí a zároveň poslední díl Psycha mě celkově moc neoslovil. Nemohl jsem se začíst a celkově mě ani ta zápletka a rozuzlení moc nepobavilo.

renefer
29.08.2016 3 z 5

Nevím, jestli to bylo tím, že jsem tuto knihu četla v krizovém období, ale nemohla jsem se začíst a dost mě kniha nudila. Pátrání reportérky po detailech krvavé vraždy a myšlenka, že by tahle událost mohla "přitáhnout" spoustu turistů? Tak tohle bylo "přitažené" za vlasy.

čef
27.08.2016 5 z 5

V prvním Psychu jde o jasnou psychózu, ve druhém už spíše o šílenství z práce a ve třetím, nejvíce současném, jde slovy autora o skutečné démony, kteří se snaží ovládnout svět a tedy o Chamtivost a Lakotu. Jinak je to stále výborně čtivé, hezky po časové lince vyprávěné, bez různých časových a dějových skoků a přesto napínavé až do překvapivého konce tak, jak to má ve správném thrilleru být..

milunka21
22.05.2016 3 z 5

Ctive ale dvojku to neprekonalo...

rasputin
24.06.2015 5 z 5

No nemá to ten glanc I.dílu, ale jinak super. Čtivé, napínavé, promyšlené prostě HD kvalita. (HD=Hodně Dobrý)

martina.riz
12.01.2015 3 z 5

Trochu lepší,než druhý díl.

Štítky knihy

thrillery

Autorovy další knížky

Robert Bloch
americká, 1917 - 1994
2014  86%Psycho
2006  85%Vlak do pekla a jiné povídky
2014  69%Psycho II
2014  64%Psycho III
2023  85%Tajemství červa

Kniha Psycho III je v

Přečtených92x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených1x
Knihotéce102x
Chystám se číst42x
Chci si koupit10x
dalších seznamech1x