Psycho II

Psycho II https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/196281/bmid_psycho-ii-me0-196281.png 3 101 24

Psycho série

< 2. díl >

Doktor Adam Claiborne má dojem, že Norman Bates je na nejlepší cestě k uzdravení. Až do chvíle, kdy Norman zabije mladou sestřičku a uprchne z psychiatrické léčebny v jejích šatech. Od tohoto okamžiku se z psychiatra a bývalého pacienta stávají účastníci životu nebezpečné hry na kočku a myš. Claiborne ale ví, že Norman míří do Hollywoodu, kde se právě natáčí film o tom, co se kdysi odehrálo v Batesově motelu.... celý text

Přidat komentář

denib
18.09.2023 3 z 5

Špatné to nebylo, ale stejně jsem zklamaná. Chvílemi to je napínavé, námět se mi líbil, ale chvílemi to je jen bla bla bla, bez kterého by se děj obešel. Nicméně bych i tak možná hodnotila líp, kdyby se nejednalo zrovna o Psycho II. Jednak kniha neunese srovnání s prvním dílem, který měl tu správnou atmosféru, která zde chybí. Bez ní mě vůbec neděsí věci, které by mě děsit měly. A jednak snaha našroubovat děj na první knihu mi přišla šroubovaná až moc. Norman Bates, který v Psycho II objeví, mi navíc připadá jako někdo úplně jiný než Norman Bates z Psycho I. Pokud ke knize přistoupíte bez očekávání, můžete dostat průměrně dobrý čtenářský zážitek. Já to nedokázala.

Littlemonday
30.04.2023 3 z 5

Po naprosto dokonalém prvním díle Psycha šlo jen těžko očekávat stoupavou tendenci. Bohužel tady jsme šli s kvalitou dolů opravdu hodně.

Začátek knihy, kdy je Norman Bates v léčebně a po návštěvě naivní jeptišky unikne, je skvělý. Ještě pár stran po jeho útěku je zajímavých a napínavých, ale pak psychiatr Claiborne přijede do Hollywoodu a jde to do kopru Přijde zdlouhavé vyprávění o tom, jestli a jak se bude o Normanovi natáčet film a kdo má jaká očekávání Velká nuda.

Když se prokoušete dlouhým hluchým místem, konec bude překvapivý, ovšem mně se moc nelíbil. Na to, jak se autor rozepisoval o kdejaké maličkosti, knihu velmi rychle utnul.

Každopádně 2. díl má o 100 stran víc než 1. Nechápu proč, zbytečně dlouhé a z příběhu to udělalo takovou průměrnou detektivku.

3/5

Budu moc ráda, když mě pro další recenze budete sledovat na IG: little.monday a FB: LittleMonday - Rádi čteme


Charmedka
27.10.2022 3 z 5

Když jsem se začetla do dvojky, tak jsem byla mile překvapená, začátek v léčebně a následný úprk vygradovaly napínavou atmosféru na maximum, prostě wow. Jenže to nadšená pak trochu opadlo. Kniha napínavá je, o tom žádná, má super tajemný a děsivý nádech a díky opravdu krátkým kapitolám ji ihned zhltnete, ale po útěku z léčebny tam Normana bylo najednou nějak hrozně málo.

Rozuzlení zas bylo super, nebo minimálně hodně nečekané, což chválím, na druhou stranu se opět jedná o knihu, která neurazí, ale ani nenadchne.

horys
23.10.2022 3 z 5

Robert Bloch napsal dobrý průměr, který neurazí. Baví a před očima vám vyvstávají černobílé obrazy Normanova nože. Položili jste si někdy otázku, kolikrát s identifikujeme s někým jiným?

Morbidus
10.09.2021 5 z 5

Co jsem si pamatoval, pokračování této psychárny bylo o poznání slabší. Tudíž mě překvapilo, že tomu tak po letech (a rozšíření znalostí) již není - a proto hodnotím vysoko. Ano, knihu lze číst jako jednoduchý příběh o Batesově útěku a následném pátrání v Hollywoodu po jeho osobě, což má nečekané rozuzlení. Tato varianta skutečně odpovídá 3 až 4 hvězdám...
Ale lze se dívat hloub. Protože tohle není jen o čemsi temném v Hollywodu; ten je pouhou kulisou, kde jednotlivé postavy hrají roli různých částí lidské psychiky. Vyprávění sleduje jejich interakci, rostoucí strach, paranoiu a šílenství. Jakmile to začnete vidět, je příběh v podstatě stejně geniální jako první díl. Závěr je pak temnou třešničkou na dortu. A vnímám i skrytý Blochův vtip, který se příběhem táhne a mně z něj navzdory veškeré temnotně cukají koutky úst.
Pokud očekáváte pouze senzaci typu prvního dílu, je tahle kniha vaším zrcadlem; ale jestli jste se nepřišli živit na bolesti trpícího člověka a chcete se raději vydat na průzkum vetché hranice mezi rozumem a iracionálnem, je čas na další výlet do hlubin lidské psychiky...

wullcann38
05.07.2021 3 z 5

Tak to byla vážně Hovadina.
Oproti prvnímu dílu, který byl naprosto skvělý jak příběhově tak atmosfericky, tady Dvojka absolutně selhala.
Za mě 60%

Demimortuus
15.08.2020 3 z 5

Robert Bloch umí psát poutavě a zábavně a jen díky tomu u mne vcelku uspěl i s pokračováním legendárního Psycha. Dvojka kvalit jedničky rozhodně nedosahuje a poněkud trpí snahou za každou cenu navázat a překvapit. To se příliš nepovedlo, ale jako zábavnou a nenáročnou jednohubku jsem knihu slupnul jako nic.

Andynka
01.06.2020 2 z 5

O chlup lepší , jak první díl.
Jediné, co mě přinutí knihu dočíst, je počet stran. Těch je totiž málo. A taky trochu názory čtenářu, který mají již tuto knihu za sebou.
Byla jsem tedy zvědavá na konec... a já nevím, za mě nic moc... žádný wau efekt se nedostavil.
Ten to autor sice měl skvělý nápad, ale rozhodně za mě psycho thriller psát neumí.
Ale prosím Vás, může mi někdo říct... o čem budou ty další knihy ? Jako zase jeden z autorů, který nevěděl kdy přestat ?

danny_21
09.03.2020 3 z 5

Pokračování jednoho z nejznámějších knižních vrahů Normana Batese dopadlo zklamáním.
I přesto, že prvních pár desítek stran mohl slibovat nekompromisní jízdu, se postupem času vklínila do příběhu jakási nezáživnost, která způsobila, že mi byly osudy postav tak nějak buřt, stejně jako mdlý Hollywodský koktejl osob z filmové branže. Závěrečný spin je sice nečekaný, ale nemůžu říct, že by mě nadchnul - tentokrát bohužel lepší průměr - 55 %

vERko
02.03.2020 4 z 5

Podle dosavadních recenzí jsem knize nedávala velkou šanci. Možná výrazně pomohlo, že jsem četla z této série druhý díl jako první knihu. Psycho I jsem viděla zfilmovaný. Prvních 100 stran se přečetlo jedním dechem a fakt mě to dost bavilo. Poté se děj přesunul jinam a napětí opadlo. Závěr byl perfektní a nečekaný.

trudoš
24.04.2019 3 z 5

Výrazně slabší než kultovní „jednička“, přičemž těch šedesát procent je ode mě spíš jen z úcty k autorovi, než pro kvalitu díla jako takového. Dvacet let, jež od sebe obě knihy dělí, evidentně udělalo svoje. Do strany devadesát to ještě jde, vyprávění je sympaticky jednoduché, ačkoli postrádá příznačnou strohost předchozího románu. Je tu spousta zbytečných řečí okolo, ovšem pořád to jakžtakž šlape. Horší je to od okamžiku, kdy se příběh přenese do Hollywoodu. Nejen že se tu pořádně nic neděje a zápletka vrcholí až na posledních pěti stranách, ale samotný vývoj událostí je stejnou měrou zmatečný jako nepřesvědčivý. Většina aktérů pouze tluče špačky, nebo mudruje nad úpadkem morálky, a občas se leknou, když na ně někdo bafne. Když navíc thriller otevřete pěti brutálními vraždami, tak pozdějším podřezáním koťátka a zapálením filmových kulis u čtenářů příliš hrůzy nevyvoláte. Alespoň že závěr tomu spravil figuru, přestože si myslím, že většinu fanoušků pravděpodobně naštve, než potěší.

cantona
26.03.2017 3 z 5

Musím uznat, že druhý díl opravdu dost zaostává za prvním. Zatímco první díl byl o Normanovi tak ve druhém byl na začátku a pak nudná omáčka a za mně to nezachránil ani ten konec. Kdyby se to zfilmovalo tak by byl propadák, takže se nedivím, že film je úplně o něčem jiném. Jelikož jsem první díl hodnotil pěti hvězdy tak tady dávám tři a to jsem ještě milosrdný.

vencamf
01.11.2016 2 z 5

Zatímco jednička je takřka geniální, dvojka podle mého představuje kvalitativní sešup. První třetina ještě velmi slušná, ale pak se to táhne a finále nechává na patře spíše hořkou pachuť. Škoda...

Schneeba
31.10.2016 4 z 5

Neméně kvalitní pokračování. Ze začátku jsem měl trochu problém se začíst ale po chvilce už se to četlo samo. Do poslední chvíle jsem si myslel, že to dopadne úplně jinak ale závěr mě velice mile překvapil.

KateEm
01.09.2016 2 z 5

Za mě ne. :( První díl skvělej, tohle už byl takový chaos. Je to dobře psané, to ocenit můžu, ale dějově docela zklamání.

čef
24.08.2016 5 z 5

Trochu starosvětský horror, což nepovažuji za škodu. Čtenář jakoby cítil napětí a atmosféru románů Doyla, Poea nebo Stokera. Příběh, volně navazující na předchozí Psycho, je však čistě americký, s lidičkami pachtícími se za dolarem a možná proto propadajících různým psychickým poruchám. Výborná práce!

renefer
18.08.2016 4 z 5

Moc hezké, nečekaný konec, dala bych i pět hvězdiček, ale nesnáším knihy z filmového prostředí a toho tam bylo zbytečně moc.

evca7271
24.07.2016 3 z 5

Kniha se me libila,ale stred knihy me zklamal.Zacalo byt zajimave,az ke konci knihy,kdy se tam neco zacalo dit a clovek se dozvedel co necekal.

milunka21
18.05.2016 4 z 5

Fuj,nektery casti nechutny a konec me prekvapil :-) ale jinak se mi to libilo

lolth89
13.04.2016 5 z 5

Přečetla jsem to jedním dechem,jako první díl a jdu tedy na třetí a poslední... :o)