Probuzení

Probuzení https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/471518/bmid_probuzeni-AZu-471518.jpg 4 111 25

Proti přírodě série

1. díl >

Ve světě obývaném antropomorfními zvířaty zákon povoluje jenom spojení mezi jedinci téže rasy. Ti, kteří zákon poruší, jsou potrestáni a uvězněni. Jsou obviněni z toho, že jednají… PROTI PŘÍRODĚ. Leslie je obyčejná prasečí slečna, která miluje suši a hudbu a živí se prací, již nesnáší. Táhne jí na pětadvacet a bydlí se svou nejlepší kamarádkou Trish. Sní o jiném živote. Sny ale mohou být nebezpečné, neboť se v nich vyskytuje svůdný vlk. Leslie se díky svému snu začíná zaplétat do tajemného spiknutí. Tady už nepůjde jen o lásku. Půjde o život.... celý text

Literatura světová Komiksy Fantasy
Vydáno: , Crew
Originální název:

Awakening , 2016


více info...

Přidat komentář

iLuciferie
13.10.2023 3 z 5

Zde jsem opět díky ČV vystoupila ze své “komfortní čtenářské zóny“ a nemůžu říct, že bych litovala, nicméně ani, že bych se z knížky nějak zvlášť posadila na zadek. Ilustrace super, příběh celkem zajímavý, konec první části však nečekaně brzký.. Po dalším díle se samozřejmě také poohlédnu, protože mě zajímá o co tedy vlastně jde, ale na druhou stranu nic extra objevného (i s přihlédnutím zde na hodnocení) neočekávám.

PanKrabák
04.09.2022 5 z 5

Tak tímhle komiksem jsem objevil styl který mi opravdu vyhovuje. Skvělá kresba, sympatické postavy a žádná zbytečná cenzura nebo snaha cokoliv zakrýt (tak akorát aby člověk neměl špatný pocit číst to i na veřejnosti). Víc takových.


woita
13.06.2022 5 z 5

Tento komiks mne vábil svým nestoudným zasazením a kresbou pěkně dlouho než jsem si jej pořídil. Kniha je to opravdu nádherná a dobře se čte i sleduje. Vše má odpich a nenechává oko zahálet. Nadmíru překvapí nakolik je Leslie vykreslena v Evině rouše jako krásné plnoštíhlé stvoření a přesto se neuchyluje ke žádným nechutnostem či otevřené pornografii. Malba nabízí přesně tu správnou dávku erotického nádechu aniž by upozaďovala příběh.
Ten je zasazen do dosti bigotní společnosti vzdáleně ne nepřipomínající provolávání čistotu rasy v nacistickém Německu, kde stát řídí společenské normy a rozhoduje o těch nejintimnějších částech soukromého života. A do toho je zanořena mladá prasnice Leslie, která ztratila téměř všechno na čem ji záleželo, protlouká se životem a přesto si zachovává alespoň entuziasmus. V tom ji pronásledují opakující se sexuální sny, tajemná skupina a osamocený temný jedinec. Kdo má rád dospělý příběh, dobrodružství a přesto se cítí být dítětem v těle dospěláka, najde v tomto komiksu vše potřebné.

Hadati
17.05.2022 4 z 5

Marně se snažím vzpomenout, zda jsem někdy četl komiks, kde vystupovala humanoidní zvířata a netýkala se alespoň z části rasismu či segregace. V menší míře tomu tak je v Grandville, kde za méněcennou rasu považují lidské plemeno, kterému nelichotivě říkají „knedlíci“, zřejmě podle holých kulatých obličejů. Ve větší míře tomu pak je v Jacku Wolfgangovi, kde je rasismus řešen mezi masožravci a bíložravci, nebo v Blacksadovi, kde bílou sílu zastupuje lední medvěd.

Komiks Proti přírodě pak jde ještě do většího extrému, kde je špatné křížit jakékoliv zvířecí druhy mezi sebou a stejně přísně je pohlíženo i na homosexualitu. Za takový prohřešek se trestá roky ve vězení, při opakovaném prohřešku pak hrozí i poprava.
Protože však existuje tolik zvířecích ras, byl vytvořen vládní systém, který kontroluje rozmnožování svých obyvatel.

Hlavní hrdince se už blíží 25. narozeniny, což pro ni znamená, že jestliže si sama nenajde vhodného prasečího partnera, budou její data zadána do vládního systému, který jí sám vybere vhodného partnera. A to se jí vůbec nelíbí. Navíc řeší další svůj problém, že se jí opakovaně zdá perverzní sen o tom, jak si užívá intimností s vlkem. A sama cítí, že tento sen je něco víc, než se původně zdá.

Přestože mě začíná již unavovat téma rasismu, které se v poslední době začíná cpát snad i do reklam na ovesné vločky, zde jsem s tím problém neměl, protože se jedná o stěžejní téma samotného příběhu.

Kresbě pak nemám co vytknout. Byla dostatečně detailní, anatomicky zajímavá, občas i lehce erotická. Výrazy postav pak i dostatečně čitelné, přestože se jednalo o zvířecí obličeje. Netradiční mi pak přišlo i to, že hlavní hrdinkou není žádná roztomilá štíhlá zajda, ale korpulentnější prasátko. Přesto ji ilustrátor dokázal představit tak, že je nejen sympatická svou povahou, ale také roztomilá svým vzhledem.

Zmiu
10.05.2022 5 z 5

Komiks s prasečí hrdinkou, to je jasný plný počet.

Kate18
19.03.2022 5 z 5

Skvělé! Nádherné kresby a barvy. Příběh ze světa, kde je povoleno partnerství jen se stejnou rasou a opačným pohlavím, cokoli jiného je proti přírodě. Trochu to připomíná problémy dnešního světa, že? Jenže navíc, pokud v 25 letech nemáte partnera, Reprodukční program vám najde toho nejvhodnějšího. Les si žije svůj život, jenže pak se ji začne zdát zvláštní sen o vlkovi. A když dosáhne 25, je do programu zařazena a to ji zcela změní život. Zamotá se do velmi zvláštních věcí…

Lenka.Vílka
14.03.2022 4 z 5

Co se to dneska děje? Nejdřív Zaklínač a potom tohle! :D

Ááaaaaááá!

Nevím úplně přesně, jak zhodnotit, protože...co se stalo v téhle knize? Jako čtenář jsem si prošla peklem, protože tohle je plný otázek a naznačení, ale ani na jednu vlastně není odpověď. Mě nevadí, když jich je spousta, ale potřebuji alespoň jednu odpověď :(

Leslie je svá, ale zároveň se drží při zemi, protože nechce mít problémy. Dělá všechno, co správně má a rozhodně, strašně rozhodně poslouchá pro krásnou budoucnost. Protože jestli malým dětem před spaním pouštějí to propagandystický video, chápu, že potom musí být zmatený. Hlavně, když se jim do srdce nebo postele připlete jiný zviřátko nebo někdo stejného pohlaví. Hlavně nebýt proti přírodě. A když se nevíš rady, stát pomůže. A taky hodně motivuje. Třeba vyšší daně pro nezadané. Tohle je prostě super základ pro příběh, o kterém jsem věděla, že mě bude bavit. Protože je tady ještě někdo. Vlk. Vlk, o kterém se Leslie zdá, a jsou to dost intenzivní sny.

Můj problém je hlavně v tom, že se kniha strašně moc rychle rozjela a bylo tam strašně moc věcí. A najendou konec. Ano, já četla, otočím na druhou stranu a konec. Fakt jsem to nečekala.

Protože od druhé poloviny to bylo vážně šílený. Informace padaj jako kroupy, možná větší kadencí a žádná z nich mi nedala čas a prostor nad tím přemýšlet, protože bum a další. Tím nechci říct, že je to špatný komiks. Spíš bych řekla informačně nevyvážený. Protože konec knihy na mě nepůsobil jako cliffhanger. Působilo to na mě...konec sešitu, konec všeho. Protože jsem jela po rovině, ne do kopce.

Kresba byla famózní a naprosto nádherná. Jak Leslie, tak všechny postavy. Ty scény s vlkem byly správně na úrovni. Což byl taky důvod, proč jsem tak dlouho váhala, zda se do knihy pustit. Ta alternativní obálka je vážně hnusná a nevkusná, mmch. Bála jsem se, aby to nebylo moc sprostý, protože to téma je celkově strašně vážný, aby se to tam hodilo. Ale, uf, bylo to fajn :)

No, tak asi upřímně, ne? Na pokračování se samozřejmě těším a ráda si ho přečtu. Ale první díl ve mě zanechal trochu zmatené pocity. Hlavně z toho důvodu, že kniha obsahuje pouze čtyři kapitoly, ne šest, a zda není škoda, že nevyšlo jako omnibus. Protože tady nestojíte na pláži, kde vám oceán omočí prst a vy čekáte na další vlnu. Tady jsem si připadala, jako když od tý vlny stojim sto metrů, vidím jí...a jsem furt suchá. Škoda...

orangerose
05.03.2022 5 z 5

úžasný komix , kresba je krásná, je napínavý a až sahám po 2 díle :D

Roscata
30.12.2021 5 z 5

Tak tohle mě fakt hodně baví. Původně mě komiks zaujal hlavně obálkou a anotací, netušila jsem ale, že mě obsah až tak překvapí.

Leslie je obyčejná prasečí holka, která má tu smůlu že žije v totalitní společnosti, kde je cokoliv mimo normu (vztah s jiným druhem, homosexualita nebo single život) hodnoceno jako proti přírodě. Navíc Leslie dosáhla dvaceti pěti let a tak je čas zapojit se do reprodukčního programu. Jenže cítí, že takový nátlak není správný, a nemůžou za to jen erotické sny o bílém vlkovi které má.

Opravdu jsem nečekala že bude mít příběh takovou hloubku a spád. Líbí se mi že autorka neřeší morální a etické otázky, ale spíš je nechává plout na pozadí a dokreslovat příběh. Díky tomu jsou postavy i svět mnohem reálnější. Jsem zvědavá co se chystá v druhém díle.

IG: zrzi_cte

KájaKoxík
28.12.2021 4 z 5

Velmi zajímavý koncept světa se prolíná s klasikami jako Farma zvířat a 1984.
Zajímavé komiksové zpracování s krásnými ilustracemi.
Jen je to pro mne jako primárního čtenáře knih prostě krátké.

Karin_Kim55
01.11.2021 4 z 5

MILUJU TO. MILUJU. PROSTĚ TO MILUJU.

Ne, já se snažím být objektivní, ale tohle je moje první setkání se západním komiksem (přesněji byl první Ekho, ale to jsem stále nedočetla, takže to nepočítám), navíc jako bonus je lehce erotický a postavy jsou polidštěná zvířata? Takže prosím, GIVE IT TO ME byla moje okamžitá reakce.

Plus mínus jsem věděla, co čekám a do čeho jdu, ale bylo to mnohem lepší! Popravdě se to ubíhalo úplně jiným směrem než jsem čekala, ale stejně jsem si to užívala! Jediné mínus je v tom, že příběh ubíhá celkem rychle. Vyhovovalo by mi, kdyby to bylo trochu pomalejší a my se mohli více s těmi postavami seznámit. (Být to 2x delší vůbec bych si neztěžovala.)

Rozhodně se vrhnu na druhý díl, protože tento končí celkem otevřeně.

Norri
10.10.2021 4 z 5

Krásně nakreslená a lehce erotická zábava, odehrávající se ve fašistické společnosti, která chce rozhodovat o životě každého jedince. Tedy alespoň ze začátku, protože potom se to změnilo z lehtivé na spíše akčnější záležitost. To je trošku škoda, ale jsem zvědavý, jak to bude pokračovat.

Shinju
26.09.2021 5 z 5

Tak to je mega komiks. Je to supr příběh. Těším se na další díl.

Hellrampage
18.09.2021 4 z 5

Výborný ľahko-erotický komiks s krásnou kresbou od talianky Mirky Andolfo. Príbeh má veľa zvratov a tento prvý diel je skôr takým úvodom, no pre mňa bol príliš krátky a moc rýchlo skončil. Teším sa na ďalšie diely.

Ako napísal ArkAngel, treba spomenúť anime Beastars, ktoré odporúčam, ak sa vám páčil aj komiks a Zootropolis videl už určite každý. Farmu zvířat mi to tiež pripomenulo, hlavne kvôli jednej legendárnej vete, ktorá tam bola použitá.

ArkAngel
24.07.2021 4 z 5

Kdybych měl Proti přírodě někomu představit, popsal bych to asi jako mix 1984 a Farmy zvířat od Orwella. Pokud je člověk znalejší, zmínil bych ještě určitě animovanou Zootopii od Disneyho nebo anime/mangu Beastars.
Zvířata zde žijí v systému, který je silně omezuje a za porušení daných pravidel jim hrozí i smrt. Máme tu i několik zajímavých zvratů a já budu s radostí očekávat další díly, abych věděl, jak to vlastně celé dopadne.

Atlantis
17.07.2021 4 z 5

Tak nějak jsem se psychicky připravil na to, že jsem si koupil komiksové prasárničky, že budu sledovat kdo ví co s antropo zvířátky a ono nic. Nebo tedy téměř nic. A najednou jsem četl naprostou jiný žánr, než na jaký jsem byl připravený.
Pořád to bylo povedené, pořád jsem se bavil, jen jsem byl celou dobu rozhozený, že se příběh hýbe jiným směrem, než jsem čekal a chtěl.
Lehce se bojím pokračování, nastíněná témata mne totiž nebaví, ale Probuzení bylo velmi dobré.

GoodGames
11.06.2021 4 z 5

Proti přírodě 01: Probuzení je kvalitný štart do série. Postupne sa mení z ľahkej romantickej erotiky do temného detektívneho thrilleru a scenár je plný prekvapivých udalostí. Príjemná kresba a farby len umocňujú celkovo dobrý dojem z prvého dielu. Som zvedavý na pokračovanie.

KubaHanzelin
10.06.2021 4 z 5

Zajímavý kousek, který mě zaujal už když ho ohlašovali, ale upřímně jsem nečekal, že po něm nakonec sáhnu, přece jen to vypadá jako komiks pro jinou cílovku.
Autorka poutavou kresbou vtáhne rychle do děje světa, který je obýván místo lidmi zvířaty, ale jak už to tak bývá, zvířata se chovají více jak lidé než by si dokázaly připustit. Máme zde spoustu narážek, i když co narážek, celý příběh se točí kolem problémů dnešního světa - ať už jde o rasové nebo sexuálně orientované stereotypy je tohle naprostá utopie, ale jelikož se nám do toho zapletla magie tak to nebude nejspíš jednoduché jak to vypadá..

Fuckenbrau
08.06.2021 3 z 5

Nejdříve mě zaujala zajímavá kresba, s dosti erotickým podtextem. Samozřejmě jsem už o téhle sérii i něco zaslechl, dokonce samé kladné věci. Přesto jsem byl opatrný, pamatujíc si vztahovkovovej Sunstone, kterej mě teda zas tak nebral.
Na druhou stranu už od dob Blacksada a Usagi Yojimba (vlastně od dob Ninja Želv) mám pro antropomorfní comics slabinu, takže to byla jasná volba.
A výsledek mě nadchnul a překonal očekávání! Dostáváme se do poměrně totalitního světa, kdy je určováno kdo kde s kým se bude pářit. No a pak se to rozjede, konspirace, únosy, vraždy, magie.. těším se dál.

_Tess_
29.05.2021 4 z 5

Leslie je obyčejná prasečí slečna. Nenávidí svoji práci, miluje sushi a brzo ji bude 25. Žije se svojí nejlepší kamarádkou a zdají se jí erotické sny, ve kterých se objevuje vlk. To je celkem problém, protože zákon povoluje jenom spojení mezi jedinci téže rasy.
Svět a celkové fungování společnosti je zde něco až znepokojujícího. Tlak vyvíjený na jedince skrz rozmnožování, pouze s osobou opačného pohlaví a ještě stejné rasy. Jakákoli odbočka od standardu je přísně trestána, protože je to PROTI PŘÍRODĚ. Řeší se tu také poplatky za to, že jste sám a nemáte partnera a nátlak na zakládání rodiny. Postavy jsou naprosto skvělé a oblíbíte si je během chvilky, a v mnoha případech je prakticky nemožné se s nimi neztotožnit. Děj komiksu působí ze začátku velmi nevinně, ale pak se dočkáme spousty zvratů a obratů o 360 stupňů. Kresba je také úžasná a nebojí se výrazných křivek a sexuálního podtónu.
Za mě nám má Proti přírodě ještě hodně co nabídnout a jsem zvědavá na to, co nám přinesou další díly. Potenciál je zde za mě dost velký, takže budu napjatě očekávat další díl.

Štítky knihy

tajemství komiksy

Autorovy další knížky

Mirka Andolfo
italská, 1989
2021  87%Probuzení
2021  82%Štvanice
2022  75%Znovuzrození
2021  74%Harley vs. Apokolips

Kniha Probuzení je v

Právě čtených2x
Přečtených136x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených10x
Knihotéce69x
Chystám se číst23x
Chci si koupit16x
dalších seznamech6x