Proč Židé zavrhli Ježíše

Proč Židé zavrhli Ježíše https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/42145/bmid_proc-zide-zavrhli-jezise-U3u-42145.jpg 5 6 2

Zlomový bod v dějinách Západu. Proč Židé zavrhli Ježíše? Jaké reálné důvody mohly Židy vést k tomu, že se od Ježíše odvrátili nebo se proti němu postavili? Proč odmítali křesťanskou cestu ke spáse se sveřepostí, v níž křesťané často spatřovali zatvrzelost či zlovolnost? Mohou, nebo nemohou být právem obviňováni, že Ježíše zabili? David Klinghoffer si ve své provokativní a odvážné knize předsevzal najít odpověď na otázku, která je předmětem vášnivých sporů a polemik po staletí. Svůj historický výklad začíná přiblížením judaismu v době bezprostředně předtím, než Ježíš poprvé veřejně vystoupil, poté zevrubně popisuje reakci, s níž se Ježíš setkal u Židů, následně se zamýšlí nad možným podílem židovského národa na jeho smrti. V další části pátrá po důvodech, proč Židé tak ostře odmítli apoštola Pavla, analyzuje vývoj, který ježíšovský spor nabral v talmudickém období a středověku, a konečně si klade otázku, proč neshody přetrvávají až do současnosti. Publikace Proč Židé zavrhli Ježíše je první knihou, která na základě zevrubného studia historických pramenů předkládá příběh ježíšovského sporu, který spolu Židé a křesťané vedou již dva tisíce let a který trvá dodnes. „Nikdo nepopírá – ani Židé, ani křesťané – že židovské zavržení Ježíše a potažmo celého křesťanství mělo zásadní duchovní důsledky pro obě strany. Křesťané nelibě nesli, že Židé odmítli uznat Ježíše za Mesiáše, zatímco na Židy a celý judaismus měla hluboký dopad vláda křesťanství v Evropě. Jaké jsou skutečné dějinné důsledky tohoto zavržení?“... celý text

Náboženství Literatura naučná Historie
Vydáno: , Rybka Publishers
Originální název:

Why the Jews Rejected Jesus , 2005


více info...

Přidat komentář

fes
01.02.2019

Jako bezvěrec nestraním ani jedné ze zainteresovaných stran, tedy judaistům či křesťanům, zajímá mne pouze historie vztahů těchto dvou myšlenkových směrů.
Tato kniha mne přesvědčila, že církev si při tvorbě svého učení zvaného křesťanství ryze svévolně uzurpovala židovské náboženské spisy, nikdy je nepochopila a ve své věrouce z nich vytvořila paskvil, který nejen nedává smysl, ale na nějž církev nikdy neměla a nikdy mít nebude žádné právo.
Asi jakoby nějaký svévolník začal tvrdit, že Rychlé šípy měli v oddíle dvě dívky, ježek v kleci byl jezevec, a jejich autor Foglar se pletl.

tosu69
02.07.2018 4 z 5

Knihy, které jsem na podobné téma četl, byly vždy pojaty z křesťanského úhlu pohledu. Tato kniha je pravým opakem. Jejím autorem je pravověrný Žid. Přistupoval jsem k ní s předsudky a s obavami. Tím více mne zaujalo, že jsem zde nenalezl žádnou zášť ani projevy nepřátelství. Dozvěděl jsem se mnoho historických dat a skutečností, které jsem dosud pouze tušil. Někdy je dobré naslouchat i lidem, kteří stojí na opačném konci názorového a ideologického spektra, nežli posluchač.


Štítky knihy

Židé Ježíš Kristus středověk starověk dějiny křesťanství

Autorovy knížky

David Klinghoffer
americká, 1965
2010  90%Proč Židé zavrhli Ježíše

Kniha Proč Židé zavrhli Ježíše je v

Přečtených11x
Doporučených4x
Knihotéce10x
Chystám se číst7x
Chci si koupit6x