Příštích padesát let

Příštích padesát let https://www.databazeknih.cz/img/books/74_/74194/bmid_pristich-padesat-let-ix5-74194.jpg 4 3 2

Věda v první polovině 21. století. Tento významný projekt přináší v 25 původních esejích pohled na příštích padesát let pokroku lidského vědění a dopadů tohoto pokroku na osud lidstva. Nejde o módní prognostické fantazírování, které by jen prodloužilo křivku současných trendů, ani o hádání z křišťálové koule: přední vědci a myslitelé z těch nejexponovanějších oborů zde podávají kvalifikovaný vhled do vnitřní struktury a dynamiky rozvoje svých specializací i jejich mezioborových vazeb vývoje, z něhož vyjdou revoluční změny blízké budoucnosti. Autor projektu a pořadatel knihy je zakladatelem Edge Foundation, diskusního fóra pro mezioborovou spolupráci špičkových vědců.... celý text

Literatura naučná Věda
Vydáno: , Dokořán , Argo
Originální název:

Next fifty years in the first half of the twenty-first century


více info...

Přidat komentář

TheRaven
11.03.2018 4 z 5

Třebaže by se mohlo zdát, že číst víc jak 15 let starou knihu o tom, jak bude (vědecký) svět vypadat v roce 2050, je trochu pasé (stejně se změnilo tolik věcí, že základní východiska už nejsou aktuální), opak je pravdou. Většina autorů k otázce přistupuje na základě analýzy historie svého vlastního oboru (což je samo o sobě zajímavé), z čehož se snaží predikovat jeho budoucí vývoj (což – tedy postup jak z historie předpovídat budoucnost čehokoli – je rovněž podnětné). Zaujmou i samotná jména přispěvatelů sborníku – Lee Smolin, Martin Rees, Ian Stewart, Robert Sapolsky, Stuartt Kauffman, Richard Dawkins, Peter Atkins, Joseph LeDoux a mnozí další. Souhlasím s Pablo Kralem, že občas je ten optimismus skutečně trochu přestřelený, ale dá se to odpustit. Každopádně pozoruhodná četba a třeba se ještě dostanu k tomu, aby si za 32 let udělal nějaké to srovnání se skutečností. Doporučuji.

Pablo Kral
02.10.2013 4 z 5

Všechny krátké (několikastránkové) příspěvky byly napsány ještě před rokem 2002. Kniha je bezpochyby ambiciózním projektem. Dávám 4 hvězdičky za zajímavý výběr témat a za to, že nároky na odbornou průpravu pro pochopení článků jsou i přes nutnou hloubku textů nastaveny rozumně. Naopak jednu hvězdičku odebírám kvůli často až nemístně optimistickému přístupu, který se táhne napříč jednotlivými články a tím i patrně hlavami účinkujících myslitelů. Škoda, myslím, že to knize poněkud ubírá na realističnosti. Nuže - stačí si ještě 37 let počkat a bude jasné nakolik se autoři trefili :-) !!!
Povinná četba pro všechny futurology!