Právo azylu

Právo azylu https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/43177/bmid_pravo-azylu-UDz-43177.jpg 5 86 15

Po Velikonocích v roce 1140 zažije klášter vzrušení: svatebčané ze zlatníkova domu tu chtějí zlynčovat potulného kejklíře. Opat Radulfus samozvaný soud přeruší a uprchlíkovi udělí azyl. Navíc pověří Cadfaela, aby vyšetřil okolnosti údajného zločinu. Stopy vedou do zlatníkova domu a Cadfael si po vraždě zlatníkova nájemníka musí pospíšit, aby zabránil spáchání další, ještě bestiálnější vraždy.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

The Sanctuary Sparrow , 1982


více info...

Přidat komentář

stanislava9718
18.05.2023

Sedmý díl - Právo azylu, další z pěkného i když trochu smutného detektivního příběhu bratra Cadfaela, ale na konci to dobře dopadne.

elizabeth_ba
28.03.2023 5 z 5

Už staří Římané věděli, že lakota je příčinou všech špatností. A tady se to ukázalo v celé své kráse (či spíše ošklivosti). To co ve mně vrahova osoba vzbudila asi není přímo lítost, ale spíše částečné porozumění. Bohužel dosud nejsmutnější z Cadfaelových příběhů, i přesto, že neskončil krveprolitím jako začal Jeden mrtvý navíc.


kolacky
10.03.2023 5 z 5

Tady mi vraha bylo líto. Dohnaný okolnostmi prostě nemohl jinak.

Pavlnka
20.07.2022 5 z 5

Pěkná čeština, zajímavý příběh.

Senza Jenka
15.04.2022 5 z 5

Tohle je vlastně dost smutné... "Spořádaní" občané by klidně zabili nevinného. A viníků bylo nakonec v podstatě několik. A taková to byla "slušná" domácnost.

alekis
14.11.2021 5 z 5

Někdy ani ta největší láska horu nepřenese...
Lidská duše, navždy smutná budeš bloudit v temném lese...

Tento příběh mě roztesknil, i když jeho konečný závěr je radostný a optimistický. Nakonec to všechno dobře dopadlo a neprávem obviněný člověk byl očištěn a mohl se svobodně vydat svou cestou.
Snad čtenáře nepřekvapím informací, že ten, kdo ze začátku knihy bývá obviněn ze zločinu, zločincem zpravidla není, a je na bratru Cadfaelovi, aby obvinění vyvrátil a pravého pachatele vydal spravedlnosti. Nejsem ještě zdaleka u konce série, ale tuším, že je tomu tak asi ve všech příbězích našeho středověkého kriminalisty...
Co dodat? Po dočtení Práva azylu jsem se zamýšlela nad faktem, že někdy, i když nejspíš jen velmi zřídkakdy, jsme schopni porozumět motivům pachatele, a do jisté míry s ním soucítit. Každý zločin by měl být potrestán podle litery zákona... I když teorie se někdy liší od praxe, bohužel... Ale kromě dnes tak oblíbené diagnózy, že někdo spáchal závažný trestný čin v pominutí smyslů a měl by se léčit v pohodlném zařízení pod dohledem milých lékařů a sester, určité zločiny, pokud by byly rozpitvány opravdu do detailů, i s tím dnes rovněž oblíbeným "těžkým dětstvím", by snad mohly být do jisté míry pochopeny a omluveny.
Právo a spravedlnost, pokud jsou uplatňovány a vykonávány opravdu poctivě, mají a vždy měly nesnadný úkol.
Tak jo. Ještě je přede mnou docela dost středověkých kriminálek a hodlám si je užít :-).

zoubek69
05.07.2019 3 z 5

Zajímavá četba ze středověké tvorby .

Art82
21.07.2018 4 z 5

Opět další krásná kniha na letní dovolenou. Prostě taková pohodovka která se čte úplně sama.

jaroiva
22.04.2018 4 z 5

Milý příběh, tentokrát stopy dost brzy ukázaly na vraha. Takže pro mě to nebylo překvapení co do viníka. Ale stejně příjemné čtení při ležení u vody.

Chesterton
29.12.2017 5 z 5

Pravda, milostná linie je v tomto díle milá. A co se týká historie rozšiřuje naše obzory nenásilně a přívětivě, často láká ke zvídavosti.

Alizon
10.03.2017 4 z 5

Pripady bratra Cadfaela jsem precetla na preskacku pred lety skoro vsechny. Prave Pravem azylu jsem myslim zacinala a navnadilo me ke cteni dalsich dilu. Cela tato rada od Ellis Peters je velmi prijemnym poctenim a milovnikum historickych detektivek by nemela unikout.

cukrovka
26.04.2015 5 z 5

Velmi příjemné a napínavé čtení. Tyto historické příběhy mne donutily zjistit si i pár informací o benediktinech a kodexech kterými se tento řád řídí ( alespoň si rozšiřuji
obzory ).

jaja1989
17.04.2015 5 z 5

Každý má právo azylu i ten nejchutší z nejchutších, ikdyž jen třeba na 40 dní, ale kdo ví co se za tu dobu stane?
Příběh o hamižnosti, nevěre, lásce a nedocenění.

tenax
14.08.2013 5 z 5

Hříbče má pravdu, můžu podepsat.

Hřibče
20.06.2012 5 z 5

Jeden z nejlepších, a podle mě i nejnapínavějších, případů bratra Cadfaela. Navíc je zde jako jeden z hlavních hrdinů mladý hoch, který se zamiluje do mladé dívky, takže krom detektivní linie může čtenář sledovat i linii milostnou. :) Celkově se historické detektivky od Ellis Peters moc dobře čtou a tomu, kdo má rád historické příběhy od V. Vondrušky, by tyto detektivky rozhodně neměly uniknout! :)