Případ Sant'Ambrogio - Utajený skandál římských řeholnic

Případ Sant'Ambrogio - Utajený skandál římských řeholnic https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/334462/mid_pripad-sant-ambrogio-utajeny-skanda-zoz-334462.jpg 5 29 8

Skutečný, více než století utajovaný církevní skandál, odehrávající se poblíž sídla samotného papeže, se prostřednictvím knihy Případ Sant’Ambrogio dostává mimo zdi uzamčeného církevního světa. Tajný inkviziční archiv zpřístupnil až v roce 1998 papež Jan Pavel II. a záhy na povrch vyplul případ řeholnic z kláštera Sant’Ambrogio z poloviny 19. století. Hlavní hybatelkou celého procesu, probíhajícího dva roky a před veřejností dokonale utajeného, byla kněžna Kateřina von Hohenzollern-Sigmaringen. Tato urozená a zbožná šlechtična se do kláštera uchýlila s cílem uklidnit svou duši a ukrýt se před nelehkým osudem, ale záhy zjistila, že je ohrožena nejen její mravnost, ale také život. Přes prvotní nadšení a odhodlání vstoupit do kláštera natrvalo brzy s úděsem zjišťuje, že za uzavřenými zdmi se odehrávají zločiny kriminální, náboženské i mravní povahy. Hlavní iniciátorkou je madre vicaria kláštera Maria Luisa. Tato nebesky krásná, mladá a ctižádostivá žena má na svědomí několik lidských životů, organizuje pod záminkou náboženského zasvěcení každodenní sexuální orgie a nechává se uctívat jako světice. Před kněžnou se postupně odhalují další a další zločiny, nenachází však zastání ani u představené kláštera, ani u zpovědníků, kteří jsou do skandálu také zapleteni. V podstatě nemá šanci uniknout a musí čelit travičským pokusům nedotknutelné světice Marie Luisy. Několikaletá badatelská práce vyústila v obsáhlou a poutavou studii s prvky detektivního románu podloženou četnými archivními materiály a výpověďmi očitých svědků i obviněných. Případ Sant’Ambrogio není omezen jen na klauzuru samotného kláštera, ale odhaluje také pozadí zločinů a postupně před čtenářem otevírá mnohem širší a závažnější souvislosti, v nichž hrály nemalou úlohu také vysoce postavené církevní osobnosti.... celý text

Literatura faktu Náboženství Historie
Vydáno: , Prostor
Originální název:

Die Nonnen von Sant'Ambrogio , 2013


více info...

Přidat komentář

Jenny46
27.10.2023 5 z 5

Hodně zajímavé musela jsem číst na etapy moc informací, fakta každý si sám zvolí úhel pohledu na knihu. Každý ho má jiný, ale stojí za přečtení 4,5 *

TaJeMa
27.08.2022 3 z 5

Objemná kniha, což mi nikdy nevadilo, ba naopak. Zde se ale, bohužel, některé pasáže dokola opakovaly, obviněné osoby se hájili vesměs vždy stejně a tím docházelo ke zdvojování. Pak si myslím, že kniha je určena spíše pro studenty dané problematiky, zachází se do velkých podrobností. Komu ale daná problematika je blízká, určitě si přijde na své.
Nevím, miluju obsáhlé příběhy, historii, kdo četl knihy od Zweiga, například Marii Antoinettu, Svědomí proti násilí a další, tak bude souhlasit, že i tento autor píše historii ve faktech, žádnou beletrii, jeho knihy ale nejde odložit, nejde přeskočit ani list; což jsem v téhle knize bohužel několikrát musela udělat.


Rilian
02.05.2022 5 z 5

Kniha může odradit počtem stránek, ale jednotlivé krátké kapitoly se čtou opravdu rychle. Samotný případ je samozřejmě velice zajímavý, ale mě osobně na knize zaujalo něco zcela jiného. Autor na případu totiž líčí jednu důležitou etapu novodobých dějin katolické církve a její boj proti modernitě v počáteční éře čtyř Piů. Katolická církev se tehdy obávala nástupu tzv. modernity a zahájila rozsáhlý ústup do bezpečí za pevné zdi klášterů a kostelů, přičemž jako odpověď na ohrožení ze strany sekulárních států (Francie) či většinově protestantských církví (Německo) nabídla odpověď v centralizaci papežské moci (tzv. ultramontalismus). Pro podporu papežského postavení zvolili obhájci papežské moci prvky typické pro barokní zbožnost a teologické argumenty inspirované sv. Tomášem Akvinským. S tím se pojil i nástup nové mystiky, která na rozdíl od středověké kladla důraz na materiální doklady (např. dopisy Panny Marie z nebes nebo manželské prsteny mystiček). Tím docházelo k ironickém spojení mystiky a vědeckého racionalismu 19. století.
Toto období dějin katolické církve je zajímavé, protože v současné době se církev snaží o zcela opačný způsob, jak se vyrovnat s moderním světem. Místo úniku za hradby je třeba se světem komunikovat a být mu pro jeho nestabilitu pevnou oporou. To neznamená se přizpůsobovat každému trendu, ale nelze utéct někam do hor a čekat až přejde potopa. Ultramontalismus sice ztratil svoje postavení po druhém vatikánském koncilu, ale touha se před světem uzavřít přetrvává koneckonců v každém z nás dodnes.

Sandik
04.01.2021 5 z 5

Téhle knize nelze vytknou téměř nic a skutečně se čte prakticky stejně dobře jako detektivka. Přitom nikde ani náznakem neuhne k nějaké beletrizaci a přísně se drží historických fakt. Ba co víc, ačkoliv by autor mohl svá zjištění velmi snadno využít k dehonestaci katolické církve, nečiní to ani náznakem. Vlastně vůbec velmi málo hodnotí, spíš jen předkládá fakta a nechává na čtenáři, aby si sám utvořil patřičný obraz. Skutečně brilantní, velmi podstatná a bohužel velmi neveselá kniha. Domnívám se ale, že jedině takhle důkladným poznáním vlastní historie se může (nejen) katolická církev skutečně odpovědně postavit k výzvám budoucnosti. Samozřejmě ze mě mluví historik ale taky křesťan. Zlo musí být poznáno a vyznáno. Hřích musí být nazván hříchem. Nesvatost nesvatostí. Zločin zločinem. Nezmizí ze světa samo o sobě...

PS: Veliké díky Tomáši Petráčkovi, za upozornění na knihu a jejího autora.

Vojslava
18.10.2020 5 z 5

Historickou studii, byť možná trochu popularizační, jsem prostě nemohla číst jako detektivku... i když v první řadě musím vyzdvihnout autorův čtivý styl, který není pro řadu obdobných prací vůbec typický. Pro mne samotnou jsou štěpné spíše myšlenkové linie a otázky než příběh samotný: Kam až může dosahovat v deformaci myšlení patologická spiritualita, byť dobově podmíněná, a kdo za ni nejvíc zaplatí? Jak silné je pokušení moci a s ním spojeného zneužívání v jakékoliv formě - téma aktuální až dodneška - a jak tomu čelit, protože v pokušení moci býváme občas všichni, byť na různých úrovních? Co vede osoby i instituce (a to nejen církev) k zametání věcí pod koberec - a tady vidíme dobrý příklad, jak deformovaně pak může být historie podávána. A nakonec pro mne bod nejzajímavější: jak se vzájemně takto mohly sobeckými zájmy jednotlivců ovlivňovat "malé" osobní dějiny a "velké" dějiny celých teologických hnutí, což ovlivnilo směřování církve až do dnešních dnů - a nemůžeme i my sami svým jednáním nevědomky ničit něco, co by do budoucna přineslo užitek? Mnoho otázek, málo odpovědí. Ale ať budoucí čtenáři, kteří po knize sáhnou, soudí trochu jako historici - aspoň trochu nepředpojatě a bez předsudků. Za mne jasných pět a doporučení.

cérka
12.09.2017 4 z 5

Ano, souhlasím, i řeholníci, kněží, papežové jsou tady na zemi pouze lidmi a lidé mají své touhy, přání, sny a představy. Jedni jsou hodní, sympatičtí a milí na první pohled. Druzí působí snad přísným, nepřístupným dojmem. Každý by se měl podívat nejdříve do své vlastní tváře a duše. Zamyslet se nad sebou samotným, nad svými činy, než začne soudit druhé.

Knihu jsem začala číst s nesmírným nadšením, případ řeholnic z kláštera Sant'Ambrogio mě lákal jako mouchy mucholapka :-). Konečně se dozvím něco o životě za zdmi kláštera s klauzurou...

Autor knihu pojal velmi velkoryse a vše do nejmenších podrobností vysvětluje a popisuje. Hold některé teologické úvahy a vysvětlivky jsem přeskakovala, jinak bych knihu asi nedočetla.

Celkový dojem? Obrovská nevědomost, chybějící vzdělání a dobrá rodinná vazba, vždyť některé dívky byly v klášteře od útlého dětství, mohli vést k tak obrovské lidské tragédii.

Závěr? Typický pro tehdejší (možná i dnešní) dobu. Za vše může žena, vždyť ona utrhla jablko ze stromu poznání. Muži byli potrestání minimálně.

mandrawer
06.07.2017 5 z 5

V tejto knihe krestanská viera dostava na zadok, resp. do rozkroku, sexualnej orgie, alkohol, nasilie, vsetko v podpore papeza, kardinálov a svatych diablov. Fuj.

Antonie123
29.04.2017

Moc zajimava kniha. Krome postupu reseni pripadu obsahuje i zajimave historicke udaje,autor objasnuje neznalym lidem spoustu teologickych,cirkevnich zvyklosti,udaju,popisuje cely chod klasternich dnu. Lide jsou na svete vsichni stejni. I zbozni lide v klastere maji sve touhy,city a sve hrichy,jsou zli i hodni. Jsem ateistka,ale mam sve svedomi. Je jina doba,ale kniha se mi moc libila a muze ji myslim s napetim cist kazdy.

Štítky knihy

křesťanství 19. století zneužívání soudní procesy Itálie kritika náboženství skandály a aféry řeholní řády

Autorovy další knížky

Hubert Wolf
německá, 1959
2017  91%Případ Sant'Ambrogio - Utajený skandál římských řeholnic
2018  84%Konkláve - Tajemství papežské volby
2020  84%Celibát
2018  77%Krypta: Kapitoly z dějin římské církve od středověku po současnost

Kniha Případ Sant'Ambrogio - Utajený skandál římských řeholnic je v

Právě čtených1x
Přečtených41x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených2x
Knihotéce85x
Chystám se číst103x
Chci si koupit25x
dalších seznamech1x