Případ Pavlína

Případ Pavlína https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/239053/mid_pripad-pavlina-239053.jpg 4 246 63

Informace o dramatickém dětství a začátcích modelky a herečky Pavlíny Pořízkové můžeme nalézt v různých mediálních zdrojích zhruba od doby, kdy budoucí světové hvězdě bylo šest let. Dnes poprvé její příběh vychází v románovém zpracování. Jde o působivé vyprávění o mladých, nezralých rodičích Anně a Jiřím, jejich zbrklém útěku z Československa, erotikou nabitém vztahu, odvaze i selhání. Martina Formanová líčí na pozadí tehdy probíhající studené války rodinné drama v celé jeho šíři a nejniternější podobě. Manželé Pořízkovi opouštějí čtyři dny po sovětské okupaci Československo a nechávají u prarodičů tříapůlletou Pavlínu. Netuší, jak dlouho budou muset čekat a co vše podniknout, než opět uvidí svoji dceru, ani co přinese jejich shledání… Autorka popisuje individuální cesty každého z aktérů s hlubokým porozuměním a schopností najít humor či komičnost i ve vážných životních situacích.... celý text

Přidat komentář

Čand@
07.08.2023 4 z 5

Je to príbeh predovšetkým Pavlíniných rodičov. Naturalistický, neprikrášlený, aj keď napísaný ako beletria a nie literatúra faktu. Žiadna romantická láska až za hrob. Realita, ako ju život priniesol. Chválim.

zdenaR
07.07.2023 3 z 5

Příběh jsem poslouchala jako audio - knihu jsem již kdysi četla.
Zajímavý příběh.


Cher
19.04.2023 5 z 5

Příběh se moc pěkně četl. Nebylo to ale v té době vůbec jednoduché.

Madelisi
01.01.2023 4 z 5

Pavlínu Pořízkovou jsem vnímala jako modelku s českým jménem. Matně jsem tušila, že její rodinný příběh je trochu dobrodružnější než je obvyklé. Vzhledem k tomu, že zde ho Martina Formanová vyprávěla ve spolupráci s Pavlínou, tak věřím, že vše podstatné odpovídá skutečnosti.

Líbil se mi styl vyprávění, kdy se kapitoly člení na jednotlivé dny. Jednotlivé postavy jsou výtečně charakterizovány, známe jejich slabé a silné stránky. My si na ně můžeme vytvořit pouze svůj názor.

Pavlínini rodiče emigrovali a jelikož měli pouze motorku, tak ji nechali doma. Bohužel úřady jim děvče nechtěly vydat, tak tedy zahájili několikaletou odyseu ji získat. Momentů ve stylu Jamese Bonda nebyla nouze.

Z dnešního pohledu je zajímavý epilog, ve kterém autorka prozradila další osudy hlavních hrdinů. Konec manželství s Ocaskem byl hodně propírán v médiích.

PlaszCZ
09.06.2022 4 z 5

Skvělý román podle skutečné události. Příběh je zajímavý a čte se sám. Ostatně, nejlepší příběhy píše sám život, což u této knihy platí dvojnásobně. Otázkou je, kolik z toho je fikce, nicméně celý příběh působí velmi realisticky, a Pavlína se na jeho sepsání i sama podílela. Trochu mě mrzí, že kniha ještě nemá pokračování v podobě Pavlíniny kariéry v Paříži. Ale to už je jiný příběh ...
Hořkosladký román se špetkou romantiky a šťastným koncem na závěr. Super oddechovka třeba na víkend. Doporučuji!

tija6
03.04.2022 5 z 5

V pořadí moje druhá autorčina kniha. Nejsilnější na ní je, že se tento příběh opravdu stal, což mi nahání husí kůži.

Evina.Cetba
16.08.2021 1 z 5

Kniha je psaná z pohledu nikoli slavné modelky Pavlíny Pořízkové, ale její matky Anny, která v roce 68 emigrovala s manželem do Rakouska a později do Švédska. Dceru nechali v tehdejším Československu a rodičům dalo práci si vyžádat, aby mohli žít všichni společně pohromadě jako rodina v zahraničí. To se nakonec podařilo až v roce 1975. Manželka režiséra Formana Martina Formanová vypráví o životě těchto emigrantů. Mám dojem, že autorka má jednostranný, subjektivní pohled na to, jak nesnesitelně se žilo v naší zemi před rokem 1989 (kniha vzbuzuje dojem, jako by snad všichni obyčejní lidé v Československu nadměrně strádali). Toto vyprávění mě moc nezaujalo, moc jsem se toho nedozvěděla, ani ze stylu psaní nadšená nejsem.

pavla9091
15.02.2021

Kniha se super četla, zajímavé věcí z té doby o čem člověk ani nevěděl.

sporran
30.01.2021 3 z 5

Zajímavý vhled do konce šedesátých let. Relativně snadný přechod do emigrace. A pak popis toho, jak těžké bylo bojovat s režimem ze zahraničí. Trochu smutný konec, rozpad rodiny i to, že vlastně sama Pavlína byla nakonec "za hranicemi" spíše nešťastná. Kdyby někdo věděl, že přijde revoluce.... Jak by se daly věci udělat jinak.

Nicole_picole
22.01.2021 5 z 5

Hodně dobrá kniha, kterou napsal sám život.

Vesmich
25.01.2020 3 z 5

Krásná šedesátá a hned za nimi neméně krásná normalizační sedmdesátá. Mimořádně působivý popis oblíbeného mocenského triku zadržení dítěte a co z toho vzejde. Nemůžu říct, že by mě text nějak extra zaujal provedením, ovšem příběh sám je speciální, a jako stvořený pro velký film.

martineden
13.01.2020 3 z 5

Četlo se to dobře, styl Martiny Formanové mě docela baví. Přesto tomu něco chybí.

Xylitka
17.09.2019 4 z 5

Velice čtivá a zajímavá kniha o jedné z našich nejúspěšnějších modelek. Dost věcí, které jsem se o Pavlíně dozvěděla, mě překvapilo.

BarkaP
06.09.2019 2 z 5

Knihu bych nenazvala příběhem modelky, popisuje život a osudy jejích rodičů. O samotné Pavlíně je v knize velmi málo - čekala jsem víc. To ale nemění nic na tom, že kniha je fajn a zajímavá. Rozhodně to není typ knihy kterou když rozečtu, tak ji pak nosím všude a čtu soustavně dokud nepřečtu.

Alfondra
27.07.2019 5 z 5

Mile mě autorka překvapila, knížka je čtivá, atmosféru té strašlivé doby vystihla. Ráda si přečtu ještě Skladatelku voňavého prádla.

marhoul
24.06.2019 3 z 5

Podle mého názoru se jedná o výstižně napsaný životní příběh "naší" Pavlíny Pořízkové. Strhující, napínavý, šťavnatý a zároveň děsivý příběh mě dostal. Věděla jsem něco málo, stran emigrace Pavlíniných rodičů a o jejich složitém získání dcery z komunistického Československa do zahraničí, však netušila jsem, co vše to obnášelo. Má první kniha od Martiny Formanové. Líbila se mi.

Opatov
10.09.2018 5 z 5

Poutave napsany pribeh svetozname topmodelky, ktery zacina emigraci jejich rodicu. Odcizeni diky politicke situaci melo negativni vliv na vztah k rodicum. Ale v konecnem vysledku tato emigrace opravdu mela kyzeny efekt a modelce nakonec skutecne pomohla k zacatkum v Parizi. Kniha popisuje pomerne podrobne vztahy rodicu, prarodicu a krutost tehdejsiho rezimu vuci emigrantu.

SSTknihy
14.06.2018 4 z 5

Mediálně známý příběh, který díky beletristickému zpracování získal na zajímavosti a čtivosti. Dobře vykreslená situace, ve které se za minulého režimu ocitlo mnoho lidí a řešilo ji různými způsoby. Těžko soudit, pokud v té době člověk nežil a před podobným rozhodnutím nestál. I kdyby to byla jen fikce, tak jako příběh jedné rodiny, kterou zničilo jedno osudové rozhodnutí, to stálo za přečtení.

Crimble
02.06.2018 3 z 5

Opravdu velký příběh, skoro se nechce věřit, že se to opravdu všechno stalo. Formanová jako obvykle průměrný styl plný klišé, ale přežít se to dá. Erotické scény bych fakt radši vynechal. Poslouchal jsem jako audioknihu načtenou Petrou Špalkovou (solidní výkon).
(Lidi, kteří jsou natolik bohorovní, že jsou schopni mladé rodiče šmahem odsoudit, moc nechápu. Kritická situace v okupovaném státě, mladý věk, nutnost rychlého rozhodnutí. Nesuďte!)

85098211
03.05.2018 4 z 5

Kniha je dobře napsaná a čtivá. Ale rodiče Anna a Jiří mi zrovna moc sympatičtí nebyli. Pokud jde o dcerku, jednali hodně sobecky - a to já nedokážu omluvit, ani pochopit. Nikdy bych bez svých dětí nikam neodešla, protože vždycky existuje nějaké jiné řešení. Malé Pavlínky mi bylo moc líto, možná měla v takové situaci opravdu zůstat u prarodičů? Celé vyprávění je smutné, v knize jsem nic optimistického neobjevila...