Princip stínu

Princip stínu https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/152095/bmid_princip-stinu-kXr-152095.jpg 4 42 9

Podle učení C. G. Junga je stínem naše podvědomí. Je to ta osobnost, kterou bychom nejraději nebyli, ale kterou se nakonec stát musíme, když chceme být celiství. Náš stín, tedy naší „temnou stránku“, prociťujeme velmi ambivalentně: je nám odporná, ale zároveň nás fascinuje. Práce se stínem slouží tomu, abychom se stali vědomými a je tedy v pravém slova smyslu prací se světlem. Stín je vlastně naším pokladem, obohacuje nás tak, jako málo co jiného. Dahlke nám ukazuje, jak náš stín vypátrat a jak se s ním konfrontovat, abychom ho nakonec mohli přijmout, integrovat do své osobnosti a možná dokonce i začít milovat.... celý text

Duchovní literatura Literatura naučná Osobní rozvoj a styl
Vydáno: , CPress
Originální název:

Das Schatten-Prinzip , 2010


více info...

Přidat komentář

desert.fox
20.04.2024 4 z 5

Na mne trochu nešťavnaté až malinko fádní. Ale to bude tím, že danou problematiku znám dobře a nepotřebuji základní pravdy opakovat pořád dokola. Pro nováčka v oboru je knížka určitě užitečná.

Elea
02.05.2022 4 z 5

Zajímavá, i když poměrně dost náročná kniha.


Kjeta
27.02.2021 5 z 5

Super!

anansie
04.02.2021 5 z 5

Z knihy se čtenář dozví nejen, co všechno je v člověku obsahem tzv. stínu, ale zejména, a to bylo osobně pro mě velkým přínosem, jak si svůj stín, své stínové stránky odhalit, jak s nimi dále pracovat a pokročit tak na své cestě k celistvosti a spokojenosti.

horkosladka
08.02.2019 4 z 5

Velmi dobrá kniha, která vás donutí prozkoumat svou odvrácenou tvář. Čím silnější personu (tvář, roli, masku, kterou vystavujeme světu, abychom byli akceptováni) budujeme, tím víc potlačujeme sami sebe a tím více se časem musí projevit temná stránka naší osobnosti. Líbil se mi příklad na příběhu na začátku knihy. Mladý muž snil o cestování a do toho přišla rodina, povinnosti. Začal tedy hrát roli vzorného otce a manžela, ale někde pod povrchem bublala nenaplněná touha cestovat. A tak dostal rakovinu a bylo mu řečeno, že má tak rok života. Tato zpráva najednou uvolnila potlačenou část osobnosti - muž ze dne na den opustil rodinu a vydal se na cestu. Kde se najednou poděl zodpovědný chlapík, kterým byl celé dlouhé roky? Musel dojít na hranici života a smrti - dostat rakovinu, aby se rozhodl naplnit svou touhu? Díky "uvolnění" toho, co v něm bylo potlačeno, se zázračně uzdravil, naplnil svou životní cestu, po které toužil, a nakonec se vrátil uzdravený na psychické i fyzické rovině ke své rodině.

Gabba99
11.08.2017 3 z 5

Zajímavá kniha opírající se o Jungovu psychologii, každý si neseme své stíny, autor nabízí metody, jak s nimi pracovat, ovšem v praxi to není vždy jednoduché. Zajímavé je i přiložené CD s meditacemi.

eRaDeka
23.04.2017

Nevíte, jestli tato kniha vyšla v angličtině? Nemůžu ji nikde najít. Děkuji

moničina
09.04.2017 5 z 5

Zaujímavá kniha. Pri jej čítaní som zistila, že mám plno tieňov. Doporučujem pre vnútorný rozvoj, a hlavne pre tých. ktorí majú kritickú povahu, radi hodnotia druhých, berú veci moc vážne a majú veľké nároky. A dozvedela som sa, že aj druh/žáner filmov, ktoré radi pozeráme aj obľúbený šport, ktorý sledujeme napovedá o našich tieňoch.

yank3e
07.06.2015 4 z 5

Knížka srozumitelně vysvětluje důležitou problematiku stínu. Obzvlášť užitečná je popsaná "hra se zájmeny", i kdyby to byla jediná praktická věc, kterou si po přečtení člověk odnese.