Princ a chuďas / Yankee z Connecticutu na dvoře krále Artuše

Princ a chuďas / Yankee z Connecticutu na dvoře krále Artuše https://www.databazeknih.cz/img/books/81_/81990/princ-a-chudas-yanke-81990.jpg 4 19 4

"Princ a chuďas", vydaný po prvé r. 1882, je satirou na královskou moc. Anglický princ a mladý chuďas si vymění úlohy, princ putuje v hadrech a poznává život chudiny, kdežto chuďas strádá princováním až do chvíle, kdy je omyl zjištěn. Podobné thema zvolil Twain i ve svém vrcholném díle, "Yankeem z Connecticutu" (z r. 1889), který se ocitá v dávné minulosti, ve feudální anglické společnosti, prožívá v ní neuvěřitelné příhody a domáhá se velké moci.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , SNKLHU - Státní nakladatelství krásné literatury, hudby a umění
Originální název:

The Prince and the Pauper / A Connecticut Yankee in King Arthur


více info...

Přidat komentář

zimka.r
22.07.2023 2 z 5

Jen kvůli čtenářské výzvě. Zároveň jako audiokniha a i několik TV zpracování jsem viděla. Pohádka no.....

kapr
19.05.2022 4 z 5

Ocenil jsem především první titul. Jde o všeobecně známou knihu, mnohokrát zpracovanou i ve filmu, dokonce i československém. Mne knížka velice oslovila, z filmových zpracování nejraději vzpomínám na staré, zřejmě ještě černobílé verze se špičkovým obsazením. Dávám pět jednoznačných hvězd.
Druhý titul už pro mne nebyl tak jednoznačný. Mnohdy mne některé partie od pokračování v četbě spíše odrazovaly. Dávám tři hvězdy. Bude-li čas a příležitost doplním komentář později o podrobnosti a citace.
Bohužel jsem poslední rok ještě stačil číst dosavadním tempem, ale k hodnocením a komentářům už jsem se nedostával. Pokusím se to bude-li možno napravit.


Marekh
24.08.2020 4 z 5

Knihu jsem četl v minulosti. Jedná se o první knihu, kterou jsem přečetl od Marka Twaina. V této knize se nachází 2 romány: PRINC A CHUĎAS a YANKEE Z CONNECTUCUTU NA DVOŘE KRÁLE ARTUŠE. Pokud si vzpomínám, tak se mi více líbil román Princ a chuďas, ve kterém sledujeme záměnu dvou chlapců do rozdílných prostředí. Další knihy jsem od tohoto autora nečetl a asi v dohledné době neplánuji číst další knihy.

Milos74
02.02.2017 5 z 5

Mark Twain patří do partičky mých oblíbených autorů, ať sáhnu po čemkoliv z jeho pera, nikdy se nezklamu. Dětství jsem prožil s Tomem Sawyerem a Huckleberrym Finnem, díky kterým jsem se dostal k Twainovým dalším dílům. Princ a chuďas a Yankee z Connecticutu jsou svěží kousky, ke kterým se dá kdykoliv vracet a užívat si fantazii, se kterou je autor psal.