Příběhy temnot v české literatuře XIX. a XX. století

Příběhy temnot v české literatuře XIX. a XX. století https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22571/pribehy-temnot-v-ceske-literature-xix-a-xx-stoleti-22571.jpg 5 15 5

Po úspěšné antologii Čeští prokletí básníci přicházíme s dalším edičním projektem Ivana Slavíka. Tentokrát se jedná o soubor povídek českých spisovatelů 19. a 20. století, které spojuje fenomén záhadnosti a tajemnosti. Tajemný příběh je svébytný literární žánr, ani detektivka, ani horror, který je velmi oblíbený jak mezi čtenáři, tak i autory. Naše antologie přináší čtivá dílka jak spisovatelů nejznámějších (K. H. Mácha, A. Jirásek, J. Neruda, L. Klíma, J. Durych, J. Deml, I. Diviš), tak i téměř zapomenutých (V. R. Kramerius, J. Opolský, F. X. Svoboda ad.) . Jednotlivé povídky: Karel Hynek Mácha – Sen Alois Jirásek – Faustův dům Josef Jiří Kolár - U Červeného draka Ignát Herrmann – Oko Karel Babánek – V minulém žití Jan Havlasa – Kdosi Jan Neruda – Vampýr Karel Švanda ze Semčic – Prázdná lenoška František Herites – Chiromantie Jiří Sumín – Duch František Xaver Svoboda – Přepadení Viktor Dyk – Bázeň Jana Mareše Růžena Jesenská – Noc ve starém zámku Jindřich Šimon Baar – Z říše snů Josef K. Šlejhar - Hodiny Julius Zeyer - Blaho v zahradě kvetoucích broskví Richard Weiner – Hlas v telefonu Jakub Deml – Strašidlo Ladislav Klíma - Cestuje do města D. Jaroslav Durych - Obraz Karel Čapek – Šlépěj Karel Schulz - Rekviem Jan Čep - Zbloudilý Jan Drozd - Znamení Ivan Diviš - Ruka z platiny... celý text

Přidat komentář

Knišíl
28.12.2022 5 z 5

Vynikající sbírka českých tajemných příběhů z 19. a 20. století. Profesionální editorská práce Ivana Slavíka podpořená prací p. docenta Kudrnáče. Lepší sbírku českých tajemných příběhů nenaleznete. Z knihy čiší odborná práce, která zajišťuje smysluplnost selekce děl a jejich uspořádání. Oproti staršímu vydání nechybí modernější autoři orientovaní křesťansky, což v době prvního vydání nebylo možno kvůli politické situaci udělat. Tato antologie povídek je důkazem toho, že čeští autoři jsou mnohdy lepší než jejich cizojazyčná konkurence.
Kniha obsahuje erudovaný doslov Ivana Slavíka, poznámkový aparát p. docenta Kudrnáče, také medailonky jednotlivých autorů.
Některé povídky jsem četl už jinde, přesto jsem si je přečetl ještě jednou, protože si to prostě zaslouží (realistickou Bázeň Jana Mareše, exotické Blaho v zahradě kvetoucích broskví, kronikový Faustův dům, surreální Sen).
Tajemně nestrašidelná, přesto poutající, je povídka Šlépěj od Karla Čapka. Rád jsem si přečetl i kratší práci Nerudovu Vampýr. Velmi mile mě překvapila práce Kolárova U Červeného draka. Nejděsivější mi přišla paradoxně nejrealističtější povídka Přepadení od Františka Xavera Svobody.

mulderka
07.07.2020 4 z 5

Mňo. Proti předešlému vydání, myslím že s názvem Tajemné příběhy, tady přibylo několik povídek autorů, kteří v té době nebyli - mírně řečeno - příliš preferovaní, třeba Ladislav Klíma. Což je samozřejmě fajn, sbírka nabyla na reprezentativnosti. Z nepochopitelných důvodů však zmizela moje oblíbená totální děsivka - Lakomec od J.K.Šlejhara. Což je škoda, taková čistá esence naturalistického hnusu by, možná s lehkými jazykovými úpravami, určitě zabrala i na otrlé čtenáře 21. století!
Tak tedy za to ode mě má editor o jednu hvězdu míň.


Richard Hrob
17.07.2019 5 z 5

Za mne rozhodně 5*. Ačkoliv k autorovi této antologie mám spoustu výhrad, tak práci odvedl výbornou. Tajemno a záhady mne fascinují již od mala a tato kniha nabízí velmi dobře vybraný a hlavně zpracovaný výběr toho nejlepšího, co vyšlo v 19. a 20.století.

Toffee
31.12.2016 5 z 5

překvapivě výborné

eraserhead
07.10.2015 5 z 5

Naprosto skvělá kniha, jak obsahem, tak formou i tím, na co poukazuje. Mohla by totiž být např. ukazatelem podhoubí, z něhož se rodil český horror. Povídky nejsou primárně horrorové, i když nejednou tu žánrovou hranici překročí, jsou spíše, dle tématického zadání antologie, tajemné, temné a zvláštní. Jsou zde duchové, démoni, ale i nevyjasněné okolnosti a události, podivuhodné příběhy a tajemná zákoutí, ať už přírody, domů nebo lidské mysli. A pokud navíc milujete starou češtinu (ne všechny povídky jsou zveřejněny v ní, vlastně pořádně snad jen jedna), nejen pro její formu, ale i barvitost a košatost, bude to jen bod k dobru.