Příběhy

Příběhy https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/170324/mid_spisy-07-pribehy-UKi-170324.png 4 15 3

Už název svazku napovídá, že jde o básně, které tíhnou k příběhovosti, k epice. První oddíl přináší tři básně (dost výstižné je označení básnické povídky) psané v pravidelných rýmovaných strofách z válečných let: První testament, Terezka Planetová, Cesta mraku. Druhý oddíl je souborem jedenácti dramatických příběhů psaných ve volném verši. Některé jsou autobiografické: Návrat, Prostě, Sbohem, Smrt si jde pro básníka. Jiné příběhy jsou milostné (Zuzana v lázni, Dopis), další trýznivě i vykupitelsky osudové (Óda na radost, Nokturno, Martin z Orle, řečený Suchoruký, Útěk do Egypta). Kniha přináší skutečné dějetvorné příběhy odehrávající se v dramatu „divadla světa“. Je uhrančivá i čtenářsky a má jedinečné a nezastupitelné místo v dějinách české literatury.... celý text

Přidat komentář

Snoopi
16.09.2021 5 z 5

Skvěle vystavěná básnická sbírka... Nechám na chvíli promluvit Příruční slovník české literatury: "Holanovi čtenář buď zcela propadne, nebo ho prostě není schopen číst." Myslím, že je to pravda. Určitě je možné si k němu tu správnou cestičku vyhledat - vyžaduje to však nemalé úsilí. Obzvlášť když je hodně obtížné orientovat se v bludišti slov, jimiž nás zahrnuje :-)
Jeho Příběhy se mi líbí, právě pro tu epičnost. Sbírka se mi zalíbila dokonce natolik, že jsem neodolala a knihu si prostě koupila.
Je úžasné, jak Holan originálně pracuje s mytologií a historií. Jak si hraje se slovními spojeními, rčeními i přirovnáními. Pozorný čtenář zde najde tolik zajímavých aluzí a motivů! A též i příběhů. Hotové variace na téma řecké, římské a křesťanské mytologie.
Jen se "správně umět podívat", nebát se oprostit od předsudků a snad i jistého odporu, získaného bohužel již ve škole.
On nám taje svého čarování se slovy velmi rád odkryje. Stačí jen chtít, nemít strach z nedorozumění - a též do něj musíme i dospět.
A ano: krása až k pláči, radost ve smutku, žal ve chvíli zrození. Zároveň však dává prostor naději /viz báseň "Smrt si jde pro básníka/.

los
13.11.2020 5 z 5

jedna z nejúžasnějších básnických sbírek v české poezii, to by člověk brečel, jak je to krásný


terka6725
30.04.2017 4 z 5

Holan je poměrně těžký na čtení, více se mi líbí v rýmovaných verších, než v těch volných. Moje oblíbená je ovšem Terezka Planetková.

Štítky knihy

mytologie epické básně poezie

Autorovy další knížky

Vladimír Holan
česká, 1905 - 1980
2004  84%Noc s Hamletem
1944  81%Terezka Planetová
1966  90%Bolest
1984  80%Láska a smrt
1955  88%Bajaja

Kniha Příběhy je v

Přečtených15x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených3x
Knihotéce11x
Chystám se číst4x
Chci si koupit2x