Příběh cesty na Sever I

Příběh cesty na Sever I https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/120868/pribeh-cesty-na-sever-i-120868.jpg 5 20 7

Naprosto unikátní literární dílo světového měřítka, které vzniklo výhradně na podkladě zápisů snů. Autorka, která se již dlouhá léta zabývá problematikou interpretací snů, psala knihu osm let a zpracovala v ní více než 500 vlastních snů, které se jí zdály v období patnácti let a týkaly se určitých opakujících se témat. Kniha se zároveň čte jako úchvatný dobrodružný příběh, v němž se podle logiky či nelogiky snů mění i opakují prostředí a postavy, a dává nám tak nahlédnout do tajemného světa našeho spánku, v němž dostáváme informace, které bychom ráno neměli jen tak zapomínat. Kniha nás zavádí do běžně známých prostředí, jako jsou město, vesnice, les, nemocnice, přístav, hory, jezero, a proměňuje je v úchvatný svět ženského podvědomí (červené město, bludiště, prostor za zdí, ostrov mrtvých), ve fantastické scény a obrazy, v nichž nikdy neuhodnete, co bude dál. Odkrývá také zdroj neutuchající fantazie a bizarního, hravého i humorného vidění věcí, jež předčí všechno, co si můžeme představovat a kombinovat v bdělém stavu.... celý text

Přidat komentář

Sisssi
19.08.2023

První díl je ještě takový ani ryba, ani rak. Většinou značně realistický děj je sem tam ozvláštněný snovostí. Vypravěčka je typický "hledající" člověk, který se rychle pro něco nadchne, u ničeho dlouho nevydrží a stále potřebuje někoho, kdo ho bude řídit, ke komu bude vzhlížet a pak se cítí podvedený, když zjistí, že se mu toto dětinské a nevyzrálé chování vymstilo.

changaj
17.02.2021 5 z 5

První část trilogie - přistupovala jsem hodně skepticky ke knize sestavené ze snů, nečekala jsem, že knížku vůbec dočtu, ale zvědavost zvítězila... Příběh je překvapivě čtivý, jako by někdo promluvil k mé duši tajným jazykem. Hodně zvláštní a neopakovatelný zážitek.


witiko
15.11.2020 5 z 5

Tak to je naprostý literární úkaz, ne-li zjevení. Už jsem četl řadu knih, ve kterých byly tvůrčím způsobem využity sny a jejich poetika (Kafka, Vaculík, Ajvaz...), ale tohle je podle mého názoru zcela nová literární metoda, která v naší, ale asi ani světové literatuře nemá obdoby. Je to moje opětovné setkání s autorkou po mnoha letech, už v rané dospělosti jsem četl její Tajemství dvou partnerů a dokonce jsem si na základě této skvělé příručky dlouho zapisoval sny. A musel jsem toho nechat, protože čím více jsem si je zapisoval a věnoval jim pozornost, tím delší, podrobnější a epičtější sny se mi zdály, takže jsem už neměl na jejich zapisování čas. Takže mám se sny dost bohaté zkušenosti a mohu potvrdit, že skutečně i takto románově lze snít. Trochu jsem se obával, že román bude šustit papírem a snové postavy budou sdělovat psychoterapeutická moudra, ale nic takového – kniha je skvěle a živě napsaná, autorka nenutí čtenáře do žádné teoretické interpretace a slovníček snových motivů (spíš než "symbolů") v závěru knihy je jen inspirací a obohacením o další či hlubší významy než jejich umrtvujícím rozpitváváním, které by čtenář musel rozklíčovávat a luštit jako slovník. Některé obrazy jsou tak strhující, že z nich mám trvalý pocit, jako by se zdály mě samému. Kniha je velmi napínavá, zcela ohromující svojí obrazností. Ačkoli se obrazy, situace, postavy a prostředí střídají rychle a často zcela nečekaně, nejde o surrealismus bez ladu a skladu, ale člověk za tím vším slyší probublávat hlubší smysl a velmi jasnou logiku odrážející nám všem společné hledání sebe sama. Právě to je na knize nejpřitažlivější a nejpůsobivější. Ačkoli mám často s ženskými literárními postavami potíž, tady jsem hlavní hrdinku naprosto chápal, cítil s ní a držel jí palce (a budu držet dál, protože její hledání není u konce a mohu se těšit na další dva díly). V předposlední kapitole se její zoufalství a prohry tak hromadí a vrství, až jsem se bál, kde to může skončit..., ale závěr je tak působivě uzdravující, že jsem byl až dojatý. Co říci na závěr, který je spíš dvojtečkou k dalším dvěma dílům? Snad jen tolik, že dávám 120%.    

vlkcz
03.08.2020 5 z 5

Geniální.
I když psáno jednoduchým jazykem, tak se autorce skvěle podařilo zachytit surreálnou a symbolickou podobu snů. Člověka to pohltí a nepustí.

Danafantom
16.08.2018 5 z 5

Fascinuje mě, že někdo má tak epické sny, že z nich může vytvořit Příběh. Když si čtu knížky o snech, často se to vede ke zvýšenému počtu snů. U této knížky se to neprojevilo. I tak se pustím do dalších dílů. Také by mě zajímalo, jestli se u paní autorky jedná o sny bdělé-lucidní.

path.the
09.06.2015 5 z 5

Na začátku knihy mi vadilo, že nemám po ruce paralelu s autorčiným reálným životem a nemohu tak lépe nahlédnout na symboliku ve snech. Pak jsem knihu odložila. Asi po půl roce jsem se k ní vrátila a dočetla jí na jeden zátah. Ono totiž stačilo vypnout hlavu a položit se zcela do symbolů a nechat se jimi unášet a pak to byl ten pravý zážitek - a že byl!!

Jejda
02.06.2015 5 z 5

Když ono je to opravdu zřejmě hlavně o reklamě. Nechápu, že tuhle skvostnou knihu snů skoro nikdo nezná.

Štítky knihy

sny

Autorovy další knížky

Jana Heffernanová
česká, 1941
2005  92%Příběh cesty na Sever I
1995  92%Tajemství dvou partnerů (Teorie a metodika práce se sny)
2006  93%Příběh cesty na Sever II
2006  93%Příběh cesty na Sever III
2013  100%Pohádky pro každého

Kniha Příběh cesty na Sever I je v

Právě čtených1x
Přečtených28x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených3x
Knihotéce5x
Chystám se číst23x
Chci si koupit4x
dalších seznamech1x