Příběh cesty na Sever II

Příběh cesty na Sever II https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/120867/pribeh-cesty-na-seve-120867.jpg 5 14 6

Naprosto unikátní literární dílo světového měřítka, které vzniklo výhradně na podkladě zápisů snů. Autorka, která se již dlouhá léta zabývá problematikou interpretací snů, psala knihu osm let a zpracovala v ní více než 500 vlastních snů, které se jí zdály v období patnácti let a týkaly se určitých opakujících se témat. Kniha se zároveň čte jako úchvatný dobrodružný příběh, v němž se podle logiky či nelogiky snů mění i opakují prostředí a postavy, a dává nám tak nahlédnout do tajemného světa našeho spánku, v němž dostáváme informace, které bychom ráno neměli jen tak zapomínat. Kniha nás zavádí do běžně známých prostředí, jako jsou město, vesnice, les, nemocnice, přístav, hory, jezero, a proměňuje je v úchvatný svět ženského podvědomí (červené město, bludiště, prostor za zdí, ostrov mrtvých), ve fantastické scény a obrazy, v nichž nikdy neuhodnete, co bude dál. Odkrývá také zdroj neutuchající fantazie a bizarního, hravého i humorného vidění věcí, jež předčí všechno, co si můžeme představovat a kombinovat v bdělém stavu.... celý text

Žánr:
Literatura česká

Vydáno: , Argo
více info...

Sisssi
Sisssi
28.11.2023

Autorka vidí v putování na Sever jistou inovaci, s výjimkou krále Gorma nezná nikoho, kdo by na Sever putoval - což je s podivem, když původně hledala svou cestu v Bibli. Tam najdeme sever rovněž (Iz 14, 13). A co třeba Ultima Thule? Toto bájné území se má rovněž nacházet na severu a jistě by se našly i další bájné severské mety.

changaj
changaj
17.02.2021 5 z 5

Druhý díl trilogie - člověk už "ví do čeho jde" tak jsem si příběh užila. Souhlasím s jednou postavou ze snu, která autorce zjevila, že tuhle cestu jde za mnoho jiných lidí. Hlásím se k této skupině poutníků a děkuji :-)


witiko
witiko
05.01.2021 5 z 5

Druhý díl je výborným pokračováním dílu prvního především v tom, že na něj bezprostředně navazuje, ale přitom není vůbec stejný – noříme se tu do hlubších vrstev teď už nejen individuálního, ale spíš kolektivního nevědomí. Občas může setkání s archetypálními postavami vyznívat trochu mentorsky (např. Pán Hadů), kdy autorka vkládá do jejich slov až příliš mnoho moudra, nicméně je třeba přiznat, že jde skutečně o natolik pozoruhodné myšlenky, že jsem měl chuť si je natrvalo zapsat. Moc se mi líbí (což jsem opomenul v hodnocení prvního dílu), že čtenář bloudí spolu s vypravěčkou, tedy neví, co je správné a co ne, kudy jít a čemu se vyhnout. V tom je toto fantazijní vyprávění naléhavě pravdivé až na kost. Jde prostě o životní hledání sebe sama.

vlkcz
vlkcz
07.09.2020 5 z 5

Zatímco v první knize jde o situace, které jsou ještě docela reálné (i když se snovou logikou), v druhé se snovými stávají i situace. A od Ostrova mrtvých už jsou to čisté výlety do psýché. Absolutní vrchol pak je setkání s Pánem hadů.
Úžasné.

Danafantom
Danafantom
16.03.2019 5 z 5

Červené město mě okouzlilo, ale pasáže kolem jezera byly zase takové mravoučné.

Jejda
Jejda
02.06.2015 5 z 5

Kniha Vás vtáhne a nepustí...Tedy mě se to tak aspoň přihodilo.

Štítky knihy

sny

Autorovy další knížky

Jana Heffernanová
česká, 1941
2005  92%Příběh cesty na Sever I
1995  92%Tajemství dvou partnerů (Teorie a metodika práce se sny)
2006  93%Příběh cesty na Sever II
2006  93%Příběh cesty na Sever III
2013  100%Pohádky pro každého

Kniha Příběh cesty na Sever II je v

Přečtených17x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce5x
Chystám se číst5x
Chci si koupit2x