První král

První král https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/523802/bmid_prvni-kral-651eb1b02670f.jpg 5 11 3

Přemyslovci série

Výpravný historický román z drsného 11. století vypráví o prvním českém králi Vratislavovi, který pomohl Jindřichu IV. při císařské korunovaci v Římě. Ačkoliv byl Vratislav druhorozený a nastoupil na trůn po bratru Spytihněvovi, stal se mocným panovníkem, vyznal se v říšské i kuriální politice, jeho manželky Adléta Uherská a Svatava Polská byly mimořádné ženy, které povznesly jeho dvůr na královskou úroveň. Vratislav budoval Pražský hrad i kapitulu na Vyšehradě a jeho život provázela válečná i milostná dobrodružství. Byl to první český panovník, kterému poddaní určili přívlastek Laskavý, a on jim vládl déle než třicet let. Svůj poslední román začala Ludmila Vaňková psát v roce 2019, ale už jej nestačila úplně dokončit. Na přání autorky se její dcera Ludmila Klabačková ujala úkolu román dopsat podle jejích náčrtů a poznámek, a povedlo se to tak dobře, že čtenář v této knize nalezne jen jednoho společného vypravěče napínavého historického příběhu.... celý text

Přidat komentář

manka71
13.04.2024 5 z 5

Začátek trošku kostrbatý než jsem si zorientovala, ale pak jako všechny mnou doposud čtené knihy od paní Vaňkové paráda. Člověk si pak z té historie mnohem více zapamatuje.

666Jitka
09.01.2024 4 z 5

První třetinou knihy jsem se dost obtížně prokousávala. Chápu, že není lehké splnit přání matky, která je na poli spisovatelského řemesla uznávaný mistr pera, a dopsat z jejích poznámek knihu, ale myslím, že by se kniha obešla bez až moc podrobného popisu situace mezi rody v Evropě a vykreslování desítek osobností té doby, které mají mnohdy stejná jména, a proto se často pletou, a pro hlavní linii knihy nejsou podstatné. Nicméně v druhé třetině knihy děj nabírá na obrátkách, začíná být velmi zajímavý a to trvá až do závěru knihy. Pro mě velmi přínosné informace z naší historie, o kterých jsem měla jen velmi povrchní znalosti.


Racek213
21.11.2023 4 z 5

Prece jen se kniha trochu slozite rozbíhá, ale po chvili se ji chopite a uz to zase jede. Ono neni nic lehkého dopisovat knihu po takove mistryni slova jako p. Vaňková. Ale potěší zařazení Bretislava i Oldřicha (jo pred par roky jsem navštívil Oldřichův Dub na Peruci a prinesl jsem si z nej vetvicku co ležela suchá na zemi pro štěstí)... Které moc uchopené nasimi spisovateli nejsou, i když kdysi byla velmi slusna tel.inscenace.. a uz jsem se kochal. Jo jo, díky dceři p. Vaňkové, tohle opravdu by chybělo v její historii... Vždyť to byl nas prvni kral, silný a významný.. právě v době, kdy bylo třeba tvrdě obhajovat Českou státnost..

Štítky knihy

11. století Přemyslovci historické romány

Autoři knihy

Ludmila Vaňková
česká, 1927 - 2022

Kniha První král je v

Přečtených14x
Čtenářské výzvě4x
Knihotéce11x
Chystám se číst13x
Chci si koupit7x