Přeludy a přízraky

Přeludy a přízraky https://www.databazeknih.cz/img/books/75_/75585/preludy-a-prizraky-75585.jpg 4 30 6

Antologie romantických příběhů z pera autorů světové literatury, jako např. Guy de Maupassant, E. A. Poe, A. P. Čechov, ale i čeští klasikové Jan Neruda, Jakub Arbes a Julius Zeyer, je určena především těm, kdo dávají přednost nespoutané fantazii, neuvěřitelným iracionálním příběhům, líčení úzkosti a děsu, nadpřirozeným jevům. Mistrovské literární zpracování těchto horrorů minulého století, které se odehrávají většinou za bezměsíčné bouřlivé noci anebo při půlnočním úplňku, v tajuplné záři svící u rakve a v podobných scenériích, vyvolává při četbě příjemné pocity napětí a mrazení, jakých je radno občas si dopřát každému smrtelníku v naší době oslněné technikou. Příběhy o vášních, lásce, jež překonává smrt, šílenství, nezvratném osudu, mají poutavý dobový kolorit. Strašidelné vyprávění vždycky patřilo k velice oblíbeným lidovým zkazkám a bylo a zůstává obdobou pohádek pro děti. Vynikající spisovatelé předminulého století povznesli duchařské historky na úroveň literárních skvostů a dodali jim kouzlo, které s věky nevyprchalo. Seznam povídek: Don Juan (E. T. A. Hoffman) „Ty nemáš srdce!“ (Jan Neruda) Strašidelný dům (Edward Bulver-Lytton) První noc u mrtvoly (Jakub Arbes) Horla (Guy de Maupassant) Lideia (E. A. Poe) Mumie (A. Conan Doyle) Vánoční povídka (Julius Zeyer) Černý mnich (A. P. Čechov) Paprsek Luny (G. A. Bécquer) Rostliny Dr. Cinderelly (Gustav Meyrink) On? (Guy de Maupassant) Věra (Villiers de l'Isle-Adam)... celý text

Přidat komentář

eraserhead
08.07.2022 3 z 5

Antologie strašidelných a tajemných novoromantických příběhů ze druhé půle 19. století, které, kromě titulu knihy, spojuje hlavně dvojí zaměření tematické/obsahové zaměření – milostný přízrak a strašidelný přízrak/přelud. Dojmově jeden z nejvíce rozpačitých povídkových výběrů. Jak mě některé povídky bavily hodně moc (Nerudova „TY NEMÁŠ SRDCE!“, Maupassantovy HORLA a ON? či l´Isle-Adamova VĚRA) jiné mě nebavily takřka vůbec (Bulver -Lyttonův neuvěřitelně přetažený a k uzoufání nudně vysvětlující STRAŠIDELNÝ DŮM, Hoffmanův DON JUAN či Poeova LIGEIA – Poeovi prostě nedokážu přijít na chuť, byť má pár dobrých věcí). Zbytek lavíruje někde na pomezí ne/zajímavého průměru. Co však mám hrozně rád, jsou ilustrace, kterými jsou povídky doplněny, tenhle styl jsem měl vždycky rád. 2,5*

Eicherik
24.04.2020 4 z 5

Tato kniha je vcelku zdařilou antologií romantických příběhů z dnes již předminulého století zaměřenou na přeludy a přízraky. Psána je v duchu doby dosti archaickým jazykem a je bohatě ilustrována. Za nejzdařilejší považuji povídky Ligeia a Věra.


SSTknihy
20.10.2018 3 z 5

Není radno přechovávat ve svém bytě mumii. Hrozí, že se bude potulovat po parku a páchat obludné věci. Směsice hororových, fantazijních a mysteriózních příběhů z pera českých i světových mistrů. Za mne patřily k těm nejlepším Doylova Mumie č. 249 nebo Nerudova povídka Ty nemáš srdce!

TheRaven
23.09.2016 4 z 5

Zajímavá antologie, která obsahuje jak mysteriózně-romantické, tak klasické hororové příběhy. Příjemné je zastoupení českých i zahraničních autorů, kteří společně reprezentují různé jazykové i vypravěčské styly a antologie tak nezabředává do monotónního schématu, což se občas přihodí u povídkových souborů jediného autora. V zásadě žádná z povídek není vyloženě špatná, ale některé jsou přece jen kapku slabší. Například zrovna Poeova Ligea se mezi mé favority nezařadí, ač jinak od něj mohu téměř vše. Jedním z těch zajímavých kousků je třeba Strašidelný dům Edwarda Bulwer-Lyttona, kterýžto příběh se nejprve tváří jako klasická duchařská historka, ale posléze se změní v úvahu o tom, jak chápat pojmy přirozeného a nadpřirozeného v kontextu našich vědomostí o světě (viz str. 45: „Moje teorie však je, že nic nadpřirozeného není možné a že to, co se nazývá nadpřirozeným, je pouze něco v rámci přírodních zákonů, o čem dosud nevíme.“). Klasikou, která nezklame je samozřejmě Horla. Potěší i Doylova Mumie č. 249, kterou možná někteří znají v její filmové podobě (1990). Velice potěšila Nerudova temná povídka o opravdové lásce „Ty nemáš srdce!“ či naturalisticky šílené Rostliny Dr. Cinderelly od G. Meyrinka. Přeludy a přízraky jsou celkově příjemné čtení, které nemám důvod nedoporučit.

Nagadir
04.09.2015 4 z 5

Horla jednoznačně nejlepší povídkou, Maupassant prostě psychologii postav uměl...

Rafa-P
10.01.2013 3 z 5

Pár příběhů určitě zajímavých, některé slabší, ale celkově se to dalo přečíst.