Křídový panáček 7/7

Křídový panáček 7/7 https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/495827/bmid_kridovy-panacek-7-7-63e50e7a0b8a6.jpg 4 63 13

Prašina - kroniky série

< 7. díl

Svět knižního fenoménu Prašina se rozrůstá v komiksové sérii s novými příběhy, novými hrdiny a novými záhadami. Toto jsou kroniky Prašiny. Užijí si je nováčci i čtenáři, kteří mají Prašinu prochozenou. Tajemná Prašina se proměnila. Nad starými střechami se tyčí siluety jeřábů, kamenné domy vyklízí prostor sklu a oceli. Dávná tma nevyhnutelně prohrává svůj boj se světlem. Jenže co když na sebe tma dokáže vzít lidskou podobu? Nový domov sem přichází hledat nesmělý mladík Vašek a brzy na vlastní kůži pocítí, že zdejší klid je jen zdánlivý – pod skořápkou všedního života stále dřímají stará tajemství. Na Prašině začne řádit tajemný žhář a na ohořelých stěnách se objeví podivný symbol. Přes 130 let byla Prašina temným ostrovem uprostřed zářící Prahy. Nikdo netušil, proč v záhadné čtvrti nefunguje elektřina a kolik pokladů i nebezpečí se skrývá v jejích ulicích. Na Prašinu se před časem vydali Jirka a jeho kamarádka En. Společně odhalovali dávná tajemství Prašiny, osud geniálního vynálezce Hanuše Nápravníka a jeho objevů. Jejich příběh je zaznamenaný v knižní trilogii Prašina, Prašina: Černý merkurit a Prašina: Bílá komnata.... celý text

Přidat komentář

MaxíkD.
25.10.2023 5 z 5

Je to jiné, než trilogie. Není to špatné, ale trilogie je lepší.

puczmeloun
17.06.2023 3 z 5

Nekonečný pesimismus, vše špatně a z Prahy*šiny se stává Gotham. Je škoda, že série, která začala tak čistě dobrodružně a je od začátku až do samotného konce (včetně poslední stránky) doprovázena velmi povedenou kresbou i dávkováním scén, končí takto. Zvláště, pokud jde o literaturu pro děti.


deedulka
29.05.2023 4 z 5

Je to Prašina a není to Prašina. Atmosféra je krásná a tajemná, ilustrace dechberoucí, ale dějově mi to přišlo hodně krátké a neuspokojivé. I když je papír kvalitní a není to žádný tenký obyčejný list, cena 100 Kč už je na mne za pár stránek a pár minut čtení trochu hodně. Sotva se člověk začetl, už byl bohužel konec. :-( S knihami se to prostě nedá srovnat. Zatímco knihy u mne mají jistý domov, komiksy posílám zase o dům dál. :-)

BrooksWasHere
22.05.2023 4 z 5

Škoda toho malého počtu strán, ak by bolo finále o niečo dlhšie, tak by určite nepôsobilo takto uponáhľane...
Rozmýšľal som medzi tromi a štyrmi hviezdami, ale keď som sa znovu pozrel na skvostné ilustrácie Karla Osohu, tak som tomu jednoducho nemohol dať menej (ale ani viac) ako štyri hviezdy...
Ten vizuál skutočne všetko zachraňuje a vďaka nemu potom príbeh nepôsobí úplne odfláknuto alebo riedko.

Úplný záver ma zlovestne prekvapil podľa mňa celú finálnu časť aspoň trochu pozdvihol...

Siedmemu dielu dávam 70 % a celej tejto minisérii 80 %

Norri
21.04.2023 5 z 5

Dobrý a dějově nečekaný konec skvělé série. Hořká tečka na konec. Tak trošku mi to připomnělo konec Kingova Rorschacha.

RaptoR
28.03.2023 5 z 5

Prašina má své nezvyklé kouzlo. Přesto jsem mírně rozpačitý z toho, komu je tato série vlastně určená. Začíná jako klasické dobrodružství pro mladší čtenáře a končí to solidním sociálním dramatem. Cekově mohu Křídového panáčka hodnotit 4/5. A mohlo to být ještě lepší!
Více v recenzích.

dawson321
12.03.2023 4 z 5

Ano, závěr je poněkud odbytý, ale přeci jenom tato série Prašiny není úplně o ději, ale hlavně o pěkných ilustracích a s nimi jsem byl spokojený. Jsem rád, že jsem se mohl zase po nějakém čase přenést do tohoto tajemného a kouzelného místa. A jsem zvědavý na novou sérii komiksových příběhů.

Ivan Kučera
06.03.2023 3 z 5

Tak a je koniec. Dôležitou súčasťou siedmej Prašiny sú obrazy razantným spôsobom zatláčajúce scenár do úzadia. Čo je len dobre, pretože prostredie štvrti je síce skvelé a charizmatické, to sa však žiaľ nedá povedať o samotných scenároch. Tie trochu varili z vody pripomínajúc situáciu, keď autor rozvedie dobrú poviedku do nudného románu. Takže som rád, že dominantnou finále sú naozaj najmä fantastické scenérie Karla Osohu. Z podaktorých som nevedel spustiť zrak. Proste krása. Aby som scenáru nekrivdil, tak si zaslúži uznanlivo potľapkať po pleci za samotný koniec, ktorý je sympaticky realistický a azda istým spôsobom príjemne nepríjemne zlovestný.

haki34
05.03.2023 3 z 5

za kresby potiahnem hore a dám 3*..inak je to jedno velké WTF ??? (alebo akože čo toto malo byť ???) akoby autor nevedel, kam z konopí, ako sériu a celý tento vývar ukončiť..už tak to bol pseudopríbeh našróbovaný na prašinské kulisy...a teraz to dosalo čerešničku na torte v podobe úplne, ale úplne odlfáknutého záveru.
A čo ma teda vydesilo najviac - avizované ďalšie vývary na ceste - "Prašinské legendy" či tak voľáko....tak toto nám teda cez prah bytu neprejde.
Křídový panáček....z väčšej časti považujem za vyhodené peniaze...a že ich teda bolo. Uvidím, čo na to povie hlavná čitateľka - dcéra...

Ryšava
04.03.2023 2 z 5

Pro mě zklamání. Možná kdybych četla knihy, tak bych tomu rozuměla lépe, ale takhle to pro mě bylo zklamání... některé díly byli zbytečné, konec jsem úplně nepochopila a zdá se mi to moc depresivní na to, že je to pro děti...

bazyk21
03.03.2023 2 z 5

Nic ve zlém. Původně v prvních dvou dílech zajímavě načrtnutý příběh. Dalo se to vydat v jedné knize. což? Závěr půlroční série v sedmém dílu za mne "slabej jak čaj", zklamání, sorry ako.

Ristridin
28.02.2023 3 z 5

(SPOILER) Tak jsme se dočkali konce trochu jindy, než bylo plánováno a za trochu jiné ceny než původní. Ceny mě netrápí, zdržení bylo způsobeno prý buď nedostatkem papíru a nebo že ilustrátor nestíhal.
Trochu komentář rozvedu, protože jsem plný dojmů (bohužel negativních).
Pozitivním je, že ilustrace se stále drží na skvělé úrovni, atmosféra Prašiny z ní přímo sálá.
Příběh samotný však už bohužel této úrovně v mých očích nedosáhl, čekal jsem po náznaku možností v prvním díle mnohem víc.
Tajemství bylo takové všelijaké, rozuzlení uspěchané, zakončení příběhu “hrdiny” s prvky temna rozpačité. Policistka, která byla potvora, ale potvora, která především slepě následuje pravidla, najednou proti pravidlům nejspíš půjde…
Nevím, vlastně mi to přijde jako hrozná škoda a nevyužití potenciálu. Co ta nazelenalá voda v prvním díle? Co ty symboly na zdech (ne s panáčkem)? Kočky po večerech? Byl to jen takový výkřik do tmy? Na takovém malém prostoru bych čekal větší provázanost všeho, co autor naznačil a ne že to nechá být.
Svoboda si v předchozích dílech jenom vymýšlel, že viděl přízrak Tůmy?
Hodně jsem se na tyhle komiksy těšil, ale přišlo zklamání. Žádné velké překvapení, “šok”, něco fakt zajímavého.
“Pod skořápkou všedního života stále dřímají stará tajemství.” stálo v anotacích - jaká?
Jediná postava z minula byla zhořklá En..
Už v březnu má vyjít nová komiksová série. Třeba se tam dozvíme zase více. Ale obavám se stejného zklamání. Ani bych se nedivil, kdyby se cena za krátký komiks vyšplhala přes stovku.

Demi.mp3
23.02.2023 3 z 5

Za mě dost slabý a hodně zmatený konec poměrně dobrého příběhu. Přijde mi škoda, že to autor více nerozvedl :(