Pozorovatelka

Pozorovatelka https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/420223/bmid_pozorovatelka-gST-420223.jpg 3 192 51

Pozorovatelka / Selah série

1. díl >

Selah čekala celý život na svůj šťastný konec. Jako jediná dcera vládce Potomacu zná svou povinnost: najít si dokonalého partnera, který jí pomůže zabezpečit budoucnost jejího lidu. Ten den konečně nadešel. Ale poté, co ji její nejbližší přítel z dětství veřejně poníží svým odmítnutím, navrhne její matka nevídané řešení. Selah se musí vydat na plavbu přes Atlantik, kde na ni očekává několik vhodných nápadníků – a pokud se nevrátí domů zasnoubená, neměla by se vracet vůbec. Před budoucí princeznou se tak otvírá jedinečné dobrodružství, při kterém uvidí vše od zahrad anglických zámků po norské fjordy. Ale plány její matky nejsou jediným tajemstvím, které se skrývá neviděné v podpalubí… a v sázce je možná mnohem víc než jen šťastný konec.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , CooBoo
Originální název:

The Beholder , 2019


více info...

Přidat komentář

lucisa.n
02.09.2022 2 z 5

Uuuu, tak s touto knihou jsem se fakt natrápila. Tak moc mě to nebavilo. Ten svět mi nebyl ničím blízký, spousta cizích názvů, spousta jmen, do teď nejsem schopna rozeznat, kdo je kdo. Navíc absolutně jsem nerozklíčovala, v jaké době se příběh asi odehrává, mají vysílače, rádia, hrají moderní hry, ale přepravují se pouze lodí? Nejvíc sympatické mi asi byly dvořící části a nápadníky. Jinak ale nic moc. Četla jsem ve formě reading copy, kde je strašně moc chyb a ruší to. A ještě je to takový těžký tlustý paperback, ze kterého bolí ruce :D No je toho špatně až příliš. Další díl neprotřebuji, byť to skončilo dost otevřeně.

midone
12.08.2022 2 z 5

Nu, jak jen to říct?
Kostrbatě napsané, to je to, oč tu běží. Naprosto souhlasím s názory, které se shodují v tom, že je vlastně jeden velký otazník, jaký svět to je a v jaké době si ho máme sakryš představit. Dobře, hlavní hrdinka nemá IPhone, tak to asi bude ten typický čas pro všechny fantasy knihy. Víme všichni jaký, nejsme Zetka, že jo?

Mimochodem ještě 2 chyby bych chtěla vytknouti, pak dám pokoj, slibuji.
1) nevím jak vy, ale mně se to četlo hrozně blbě. Jednak kvůli tomu, že to bylo vážně velmi nezajímavé a nezáživné, druhak kvůli jazyku. Prostě návaznost textu mi přišla taková nic moc.

2) Hlavní hrdinka mě opravdu veeeeeeeeeeeeeeeelmi sr... tedy chci říct štvala. Nikdy se mi nestalo, že bych hlavního hrdinu tak strašně nesnášela jako tady. Furt jen kručela, kňučela, kvičela a nic z toho. Taková Bella z Nového Měsíce hadr


lost.in.books
02.07.2022 2 z 5

Prvním negativní věcí byla ihned hlavní hrdinka Selah, která nebyla vůbec průbojná a stále si na něco stěžovala, což u hlavních hrdinů opravdu nemám ráda. Selah jsem si neoblíbila u žádné části knihy a i ona trošku shazovala samotný příběh.
_
Doba a prostředí bylo velice zmatečné, autorka prostředí dle mého názoru dostatečně nepopsala a pak se v tom čtenář akorát ztrácel a zároveň jsem byla i celkem zmatená z doby ve které se měl příběh odehrávat, autorka se do toho místy opravdu zamotala.
_
Tempo příběhu nebylo taktéž úplně ideální, ale místy v knize byla místa, která mě bavila a měla jsem chuť se dozvědět, co bude následovat a jakým směrem se bude příběh ubírat dále. Autorka mě holt nedokázala zaujmout ani svým stylem psaní ani samotným příběhem.
__
Knihu nedoporučím, určitě najdete mnoho lepších fantasy knih.

petusska01
26.05.2022 2 z 5

Selah som začala čítať po Kráľovstve tela a ohňa, kde Poppy sa oháňala dýkou, mečom a páčil sa jej len jeden chlap...Selah je samá mamička a ocko, bojazlivá, málo sebavedomá, naivná a páči sa jej kde kto... pochopila som jej cnosti aj jej schopnosť sa poučiť a naučiť z odžitych situácii. A na konci to konečne vyzeralo, že príbeh bude gradovať a Selah konečne tiež. Kniha je pre mladšie ročníky, zatiaľ jemná, príjemná, jednoduchá, poučenia v pozadí majú zmysel a o to predsa ide. Akcia ako taká možno príde neskôr.

v.michlickova
10.11.2021 3 z 5

K Pozorovatelce jsem byla ze začátku docela skeptická. Nikdy předtím jsem v ruce readingcooy neměla a tak jsem z toho měla asi menší respekt. Navíc jsme knihu měli v Humbook taškách, takže sem si říkala, "no jasně, jen nám tam strčili něco co nebude dobrý." Ale opak je pravdou. Pozorovatelku jsem si zamilovala a moc se těším na další díl. První třetina byla sice lehce nudnější, ale potom obrat a stálo to za to. Trochu mi tam na začátku neseděly ty náboženské prvky, ale na konci knihy to pokládám za plusový tah autorky.

barbb8k
27.09.2021 3 z 5

Tím, že jsem četla různé recenze na tuto knihu, měla jsem nulová očekávání a jsem za to nesmírně ráda. Ne, že by ta knížka byla špatná, ale nebyla nejlepší. Tak stejně ale nebyla vůbec špatná. Prvních asi sto stran mi připadalo strašně naivních. Holka je zamilovaná do kluka a věří, že si ji vezme. To se ale nestane, ten ji odmítne a ona se v slzách utápí. Pardon, ale toto jinak než naivní nazvat nelze.
Prostředí a svět , ve kterém se děj odehrával, se mi moc líbil.
Krásné doplnění celé knihy byly ty úryvky z pohádek / citátů. Do těch jsem se zamilovala.

Selah mi byla na začátku strašně nesympatická, ale to se naštěstí v půli zlomilo a potom jsem si ji už i oblíbila.

Romantické linky byly celkem fajn. Jedna méně, druhá více, ale dalo by se říct, že se mi líbily.

Konec mi připadal strašně zmatený. Musela jsem ho číst minimálně třikrát, abych aspoň trochu pochopila, co se tam vůbec dělo.

Romča11
02.09.2021 3 z 5

Tahle kniha byla hodně zajímavá. Její velké plus je originální námět, kdy mladá urozená žena cestuje sama jen se svou posádkou a hledá pro sebe muže, se kterým by se zasnoubila, jinak se nesmí vrátit domů. Děj se navíc neodehrává ve světě, jak ho my známe, ale ve velmi upraveném. Ve světě, který je převážně situovaný do ranného novověku, ale při tom v něm mají vysílačky. Ve světě, kde většinu Evropy pohltila cařice.
Jenže skvělému a originálnímu námětu velmi škodí styl, jakým autorka této knihy píše. Kniha je velmi popisná, zbytečně až moc. Kniha se tak čte velmi pomalu. První polovina navíc byla hodně nezáživná a příběh se pořádně rozjel až se zvratem na konci první návštěvy. Do té doby jsem si na ní dost lámala zuby a děj vůbec neodsýpal.
Další velkou ranou pro tuto knihu jsou chyby v textu. Ano, měla jsem verzi textu před finální korekturou, ale i tak tam bylo strašné množství překlepů, špatná gramatika i párkrát pravopis. Hrozně moc to dojem z knihy kazilo.
Hlavní hrdinka Selah byla navíc ze začátku taková uťápnutá, šedá myška. Až ke konci se z ní najednou stala sebevědomá a odvážná žena. K tomu navíc působily nevěrohodně její vztahy s princi, o jejichž srdce se ucházela.
Kniha se mi dějem velmi líbila a jistě si přečtu její pokračování, ale špatný styl psaní a chyby v textu mi dojem velmi zkazily.

Mojepočteníčko
06.07.2021 3 z 5

Mnoho povyku pro nic (aspoň, co se soc. sítí týče). Za mě. Joo já vím, nejsem cílovka, jenže já mám tyhle knížky ráda a ještě radši v nich hledám něco, co bych mohla předat dál. Dětem, puberťákům a hlavně těm, kteří moc nečtou a chci jim ukázat, proč by měli. Knížka má super obálku, trefné úryvky z bájí, mýtů a pohádek, které ji skvěle doplňují, sympatickou hrdinku, co během příběhu dokáže "vyrůst", ALE.... Svět byl pro mě neuvěřitelným mixem všeho možného (největším překvápkem bylo propojení se severskou mytologií), dost často jsem se nudila a knihu odkládala, nehledě na CHYBY v textu a časté opakování některých výrazů (proč, proč, proč těm korekturám není věnována větší pozornost?? ). Za mě 3*/5* a do druhého dílu se zatím pouštět nemíním...

aquaver
12.04.2021 3 z 5

Tak tato kniha mi dala celkem zabrat... I když ji čtivost opravdu nechybí, tak jsem ji ze začátku musela pořád odkládat. Myslím, že hlavní problém bude ten, že je to jeden velký zmatek... je to celé zpatlané dohromady... Každopádně za polovinou už to bylo trošku lepší... Ne že by to bylo úplně špatné, to opravdu ne... ale za mě tedy asi průměrná kniha... Přesto se možná i někdy pustím do pokračování, už jen z toho důvodu, že jen málokdy něco nedočtu.

tomas9591
03.03.2021 3 z 5

3- 3,5★
„I believe in woods, mountains, highways, cobblestones, roller coasters, dancing, concerts, cherry Pop Tarts, books, and magic.“ - říká o sobě autorka
A přesně taková kniha byla. Například ale ty horské dráhy vynechme. :D

Knihu jsem dostal v humbook tašce na Festivalu a určitě to není můj úplný šálek čaje. Ale! Jsem příjemně překvapený, myslel jsem si, upřímně, že mě kniha unudí k smrti, ale nestalo se to. Ještě k tomu mě docela bavila. Hlavní hrdinka mi nevadila, docela jsem se s ní sžil.
Ale svět, ve kterém se příběh odehrával byl takový...potrhlý, za mě. Vadily fantasy prvky, které byly zasazené do klasického světa. Buď aby tam byly, a pořádně, nebo vůbec. Takhle člověk nevěděl, jak moc je to fantasy svět, jak moc reálný svět, jaká pravidla mohou asi tak pravděpodobně platit z našeho světa, a jaká autorka dotvořila. Například použití severské mytologie. Říkal jsem si zprvu, jestli je to nějaký vtip, velice špatná shoda názvů, nebo (a že se tak stalo) přesný úmysl autorky, ze kterého pak následně tvořila dál. Byly to pak hodně Thór a Avenger pocity. Např. město Asgard, dále narážku na Bifrost, na Thórovo kladivo a tak dále.
Mně to ale neskutečně potěšilo jedním. Hrdinka má na ostrově svou lásku - Petera. Vždy si myslela, že on je ten jediný, s kým by mohla být šťastná, s kým je schopná se milovat. Následně se vydává na výpravu do světa, kde se samozřejmě střetává s jinými muži. Autorka, ať už plně uvědoměle, či ne, ukazuje jeden z velice důležitých faktů týkajících se i reálného života skoro každého z nás, ne-li všech. Jednou nevydařenou láskou láska neumírá. I když je někdy sakra těžké se přes to všechno přenést, vždy to odejde. Nějakým způsobem, za nějakou dobu, ano. Nemusí to vyjít ani na první pokus, ani na třicátý pátý. Tohle se, od toho, co normálně čtu, lišilo hodně. Žádná hate love, žádné milostné trojúhelníky, kdy sice máte víc...možných partnerů, ne jen jediného, ale to stejně není to, co bylo tady. Tahle kniha ve mně zanechala, co se tohoto tématu týče, hodně. Autorce neskutečně děkuju za to, že příběh pojala takhle. U mě si svým příběhem vysloužila speciální místo.

lapetitedeny
08.01.2021 2 z 5

Pozorovatelka na prvních pár stranách vypadala zajímavě, bohužel pak to šlo všechno tak nějak do kytek.

Začnu asi tím světem, kterej je strašně přeplácaná směska. Autorka se očividně nemohla rozhodnout, do jaké doby chce příběh zasadit, a tak vytvořila alternativní historii, ve které splácla dohromady Homéra, Beowulfa a Akvinskýho (no dobře, nebylo řečeno, že to byl TEN TOMÁŠ Akvinský, ale hele) - což mi teda dohromady historicky moc nesedí. Do toho tam bylo ještě rádio (které bylo asi spíš vysílačka), basketball a další moderní sporty (ale ty mě asi zas tak netrápily). Půlce světa zůstaly názvy, které známe my, půlka se jmenovala úplně jinak a já bych upřímně fakt hodně ocenila mapu, protože takhle jsem byla úplně ztracená.

Jestli byl svět trochu přeplácaný, děj byl zase až žalostně jednoduchý. Dny, které Selah popisovala, nebyly zajímavé, byly běžné tím způsobem, který člověka nudil. Protože taková byla prakticky celá kniha. Myslím, že by se příběh dal proškrtat a bylo by to o něco lepší, bezmála 400 stránek mi přijde zbytečně moc na to, co se tam dělo.

Příběh sám o sobě by mohl mít potenciál, umím si představit, jak by se to dalo udělat snad o něco lépe, takhle to ale bylo hloupé. Celé to stojí na tom, že Selah podala oficiální žádost o ruku klukovi, kterého zná od dětství a do kterého je dlouho zamilovaná. Nikdy s ním ale o svých citech nemluvila, nikdy se s ním o žádosti nebavila. A pak je veřejně odmítnutá a hrozně se diví. A když už ji odmítne, dokonce se s ním o tom pořádně ani nebaví, nevyptává se. Já nevím, jak vám, ale mně to přijde celý postavený na hlavu.

Na druhou stranu musím autorce nechat, že se jí podařilo připravit pár zvratů, které jsem úplně nečekala. Jeden hlavní, který si schovávala až na konec jako ohromné odhalení, jsem nicméně objevila už někdy v první kapitole, takže zas tak dobrá ani v tomhle bohužel nebyla.

Většina postav byla tuctová, nezajímavá, autorce se nepodařilo dodat jim hloubku. Nehledě na to, že jich bylo tolik, že se v nich člověk neměl šanci vyznat - a už vůbec je alespoň trochu poznat. Nejhorší ale byly ty vývoje vztahů mezi nimi. Byly moc rychlé a nepřirozené. A jestli autorka čerpala z vlastních zkušeností se zlomeným srdcem, možná by měla napsat knihu radši o tom, jak se z toho dostat tak rychle, protože podle mě musela objevit nějakou zázračnou metodu, která by jí mohla vydělat těžký prachy.

Jediná alespoň trochu dobrá postava byl podle mě Torden. I když i tady byla ta romantická linka strašně rychlá a nesmyslná a protáčela jsem u toho oči v sloup, Torden se mi docela líbil.

Pozorovatelka mě nebavila a ani mi nic nedala. Nepřinesla prakticky nic doopravdy nového, kvůli čemu by podle mě stálo za to dát jí šanci. Ale obálku to má fakt povedenou, to jo.

Kaya77911
02.12.2020 2 z 5

No, co napsat... asi jsem neměla čekat tolik. Kniha byla bo polovina nudná, ale potom to už bylo lepší. :) Není to sice úplně pro me ale není to ani nejhorší.

Red-haired
20.11.2020 2 z 5

Kniha je sice čtivá, ale autorka nemá vůbec jasno v tom, v jakém světě nebo v době se odehrává, je to velká směska prvků převzatých z našeho světa bez jakéhokoli řádu.
Hlavní hrdinka je nesnesitelná, ale knížku docela zachránila část odehrávající se na severu, kde jsem si příběh aspoň chvíli užila.
Kniha ale končí tam, kde se podle mě měla teprve rozběhnout, takže velké zklamání.

Terycte
06.11.2020 3 z 5

Čtivá kniha, doslova na jeden nádech, stylem podobná Selekci. Takže pokud máte rádi Selekci tak doporučuji.
Někdy mě štvala hlavní postava Selah, ale ne nijak zvlášť.
Kniha je dobrá na vyhrabání ze čtecí krize.
Dávám 2,5 - 3/5

Fortuna7
26.10.2020 3 z 5

První polovina knihy mě hrozně nebavila. Knihu jsem odkládala a nechtělo se mi ji číst. Pak přišla 2. návštěva, která se mi už líbila daleko víc... Selah jako hlavní hrdinka mě nebavila, byla taková nijaká...

tadobra
08.10.2020 1 z 5

i pres negativni recenze jsem se do knihy pustila- a nedocetla. predstava, ze budu cist 400 stran teto slataniny???
zpusob vypraveni velmi detsky a naivni.
hlavni hrdinka nesympaticka.
psaci styl autorky proste nevyhovujici plus jsem se ztracela ve jmenech postav.
dej nezajimavy, zvlastni..
nevim co dal vytknout, snad je to uz vsechno:DD

Tesset
08.08.2020 2 z 5

Nápad by šel, ale to zpracování stálo dost za houby. Jednak vykradeno, co se dalo, pohádky, mýty i historie, originálního tam toho moc nebylo. Co mi ale nejvíc vadilo, byla absolutně nesympatická hlavní postava. Selah pro mě byla hloupá, naivní a prostě celá špatně. Těžko věřit, že se do ní každý zamiloval. A těch chyb tam! (to už je ale chyba vydavatelství)

Starlet
30.06.2020 4 z 5

Pozorovatelka koluje knižním světem už nějakou dobu, někomu se líbila, někomu zase ne. No já zůstanu asi někdy vprostřed. Příběh byl pro mě velice jednoduchý a četl se poměrně snadno, ale byla jsem, sem tam velice zmatená. V této knize bych velice uvítala mapu, protože by mě zajímalo rozložení toho světa - je to teoreticky náš svět, ale nejspíše postapokalyptický, nebo jiná dimenze, nebo já nevím, prostě se dělil na území podobající se našim, ale některé byly úplně smyšlené, což příběhu ubylo na kráse. Jak jsem říkala, příběh byl velice jednoduchý a hlavní hrdinka mi byla velice často krajně nesympatická, pořád si stěžovala, fňukala a nebyla spokojená. Další vadou na kráse bylo, že tam bylo strašně moc postav a čtenář jsem se ani nestíhal zorientovat a další postava znovu přibyla, nebo bylo změněno prostřední.
Z celé knihy jsem velice rozpolcená, jediný plusový bod asi na tom všem je, že se kniha četla opravdu snadno, rychle a byli tam Vikingové.
Autorka se sice snažila aby kniha byla obohacena o pohádky, takové jaké známe- ale mě to přišlo jako zbytečné a spíše jako vykrádání příběhů.
Do první poloviny se mi kniha moc nelíbila, ale ta druhá- no co si budeme nalhávat- miluju vikingi, ale zase- autorka to zkazila že až moc čerpala se severské mytologie. Buď má autorka hodně ráda severskou mytologii, nebo miluje marvel, prostě jedno z toho.

Pokud se někdo chce pouštět do knihy, VARUJI, kniha je určena pro mladší dívky (já bych si to v 11,12 rozhodně přečetla a považovala bych to za nejlepší knihu na světě). Příběh jednoduchý až sem tam stupidní, ale ve chvílích kdy si potřebujete odpočinout a vypnout mozek, ideální.

juliesze
29.06.2020 2 z 5

Propadal jsem swapování a dostanu se i ke knihám, které bych si vůbec nevybrala. Začla jsem knihu číst vlastně kvůli relativně dobrému hodnocení tady na databazi. Nicméně to bylo opravdu strašně slabý. Hlavní hrdinka měla v prvním díle projít "jakože proměnou a dospěním". Podle mně se to tedy nekonalo. Prokouknutelné zvraty (zejména tedy v Anglii bylo jasné hned od začátku, kdo je kdo). Tak nějak mi v tom chyběla nějaká zajímavější dějová linie. Ten příběh měl potenciál, který nebyl využit. Uvidíme, pokud autorka napíše další knihu ze série, věřím, že si s tím už trochu více vyhraje.

zaandulee
01.06.2020 3 z 5

Podle obsahu knihy jsem si říkala, že mě děj zaujme a bude to zajímavé. Poté jsem četla hodnocení a nedočkala jsem se moc kladných ohlasů, ne tolik kolik jsem čekala. Knihu jsem si i tak přečetla a musím říct, že mě nijak moc nenadchla, námět byl zajímavý, hrdinka trošku dětská. Bylo to spíš takové oddechové čtení, nic moc napínavého ani zvratového. Vadil mi opravdu otevřený konec a spoustu nedořešených a nevysvětlených věcí. Rozhodně to potřebuje další díl, který si stejnak přečtu, i když mě kniha moc nezaujala, chci vědět jak vše dopadne. :D

Štítky knihy

láska dobrodružství

Autorovy další knížky

Anna Bright
americká
2019  68%Pozorovatelka
2021  71%Osvoboditelka

Kniha Pozorovatelka je v

Právě čtených3x
Přečtených241x
Čtenářské výzvě20x
Doporučených5x
Knihotéce187x
Chystám se číst161x
Chci si koupit44x
dalších seznamech2x