Pozorovatel ptáků

Pozorovatel ptáků https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/468277/bmid_pozorovatel-ptaku-Xan-468277.jpeg 4 37 14

Vraždy ve Falsterbo série

< 2. díl >

KDO BY SI POMYSLEL, ŽE POZOROVÁNÍ PTÁKŮ MŮŽE VZBUDIT TOLIK ROZPORUPLNÝCH POCITŮ| Ptáci a jejich pozorovatelé sice působí neškodně, ale dokáží napáchat pěknou neplechu. V září je na policejní stanici ve Skanör klid – alespoň do chvíle, než se ve vřesovišti najde tělo zámožného pozorovatele ptáků. Těsně poté následuje další vražda, a policie má najednou plné ruce práce s rozmotáváním obou zapeklitých případů. Obyvatelé jsou v šoku. Ptačí bingo, střílení hliněných holubů, dánský nudista, probouzející se láska a hyperaktivní důchodci, to všechno zažijeme ve městě Falsterbo během dvou šílených týdnů. Stejně jako v Beach Hut se policisté Marten a Lisa s prokurátorem Fredrikem snaží do chaotického případu vnést trochu světla, zatímco Egon, Ragnar a ostatní z falsterbovské party se jim pletou pod nohy. Pozorovatel ptáků je druhý díl série o pestrém obyvatelstvu Falsterba... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: ekniha , Omega
Originální název:

Fågelskådaren , 2016


více info...

Přidat komentář

soukroma
24.04.2024 3 z 5

Slibný začátek: pěkné reálie (poloostrov na jižním konci Švédska), ptáci a jejich organizovaní pozorovatelé (Bird Alarm), aktivní staříci. O ptácích ale zas tak mnoho kniha nepřinesla, humoru také ne (jen jedna policejní figura byla jako karikatura zdrojem všemožných úletů a nesnází a nefunkčností ve vyšetřování). V druhé půli jakoby autoři najednou psali úplně jiný román, o vraždu/y se nezavadilo, až pak ke konci jsme u tématu zpět.
Dohromady nepříliš soudržné, zajímavé, ani očekávaně zábavné. Průměr.

k@rol
01.04.2024 3 z 5

Knížka jako taková se mi fakt líbila. Milý příběh, milé postavy, vtipů tak akorát, žádná řachanda od začátku do konce, ale občas něco neskutečně vtipného. Ovšem zklamáním bylo, jak málo péče českému vydání věnoval nakladatel. Tak špatně zredigovaný text už jsem hodně dlouho neviděla. A překladatel mě výkonem také nenadchl. Autorům bych dala určitě o hvězdu víc, českému vydání bohužel nemůžu.


Teddy2023
16.12.2023 2 z 5

Tahle kniha mi dala zabrat. Nejspíše nezvyk, že hlavními hrdinami je parta důchodců. Autoři se snažili vytvořit vtipnou komediální detektivku...nečekejte složité zápletky ani chladnokrevně zabijáky...není to špatně ...oddechové čtení

hlenicka
02.10.2023 5 z 5

Dokonalé! Něco na způsob detektivek Anders de la Motteho! Hledání vraha je podáno vtipně, žádná nedůležitá kaše kolem příběhu. Těším se na další díly!

HankaL.
31.07.2023 1 z 5

Za mě tedy ne. Hrozně se to táhlo bez jakýchkoliv zvratů a čehokoliv zajímavého. Humor jsem tam tedy nikde nenašla.

haki34
20.04.2022 3 z 5

viděla jsem červená čísla, a jelikož jsem pozorovatelem ptáků, řekla jsem si - zkusím..první díl jsem samozřejmě nečetla. No. Takové vraždy v Midsommeru po seversku..kniha má v nadpisu "kriminální komedie", mně ale zas moc nebavila. Předpokládám že komickým prvkem měl být Marten, mně jeho chování přišlo trochu trapné a hlavně neuvěřitelné..jakože fungovat nefunguje, a my mu za to ještě zatleskáme, poplácáme ho po rameni a zasmějěme se...Lisa zas byla příliš obyčejná a možná mě i štvala svojí "dokonalostí" - štíhlá, v skvělé kondici, zlehka běhající desítky kilometrů v rámci rande. To určitě...právě teď si říkáte, že zřejmě nejsem cílová skupina. Ano, k tomuto bodu jsem taky dospěla. Nepobavili mě ani hypervitální senioři, ani vtípky ohledem holí, kyčlí a podobně...rozluštění vraždy bylo celkem nasnadě a naservírované a vyřešené úplnou náhodou. O ptácích tam toho zas tak moc není, ale veřejnost snad pochopí, kdo jsou ti lidi, pobíhající kolem rybníků s dalekohledy ;)
P.S. jediné, co mě snad trochu pobavilo, byly Sůvy/Koroptev..je pravda, že žen mezi birdery a ptáčkaři je fakt málo ;)
jako oddechovka ke kávě dobré, ale jestli se chcete klepat napětím, volte jinou přihrádku. A... první díl shánět nebudu.

kramver
10.04.2022 3 z 5

Byla jsem zvědavá, jak se kniha povedla. Obecně nemám moc důvěru v knihy, kde autorem není jeden člověk ale rovnou dva. Popravdě i knihy od Lars Kepler mi tak připadají spíš jako scénář psaný na zakázku a nijak mě nenadchly. Pozorovatel ptáků připomíná Vraždy v Midsomeru říznutý Slečnou Marlplovou. Jenom se nenacházíme v Anglii, ale ve Švédsku a detektiv není zrovna nejostřejší tužka v penálu. Je to milé čtení, které pobaví a rozhodně jsem se nenudila. Stáří může být i plné vzrušujících zážitků a jelikož mi ještě není 80, doufám, že je to možné i v reálném životě a ne jen v humoristické detektivce. Po další knížce ze série už nesáhnu, ale tuhle jsem si příjemně užila.

kopeceli
02.04.2022 5 z 5

Bezvadná kniha, ohromně jsem se bavila. Pěstování rostlin, zvlášť když jsou ozdobou policejní stanice a střílení na hliněné holuby jsou top! Knihu vřele doporučuji.

Staráknížka
05.02.2022 4 z 5

Docela jsem se pobavila, jen se mi trochu pletla jména. Policista všeuměl a tak trochu popleta je fakt príma postava . Jít střílet na hliněné holuby a sestřelit vzácného ptáka - tahle scénka nemá chybu. Hledám další díl.

pavla67
18.11.2021 5 z 5

Libila se mi,uz dlouho jsem se nezasmala u knizky,uz se tesim na dalsi dil Jezdec

lucakuca
15.11.2021 3 z 5

Důchodci válí! Jsou nezdolní! Jsou všude! Užívají života! Mládí se může vrátit do plínek! A jak říká Egon: "Nikdy jsem nebyl v lepší formě než teď v třiaosmdesáti."
Pohodovka o jednom městečku.

alzbeta4340
09.03.2021 4 z 5

Pozorovatel ptáků je označený jako kriminální komedie. Upřímně, já tam moc kriminálky nenašla. Spíš jsem byla zahlcená životem místních lidiček. Nějakou chvíli tento styl funguje, kniha je to ale docela dlouhá a na konci už mi přeci jen chyběla větší akce. Případ se vyřešil tak nějak mimoděk.
3,5 hvězdičky

jana79
06.02.2021 4 z 5

Stejně jako Plážová chatka nezklamala. Je dobré, že na sebe nenavazuji jen obsazením a prostředím, takže se nemusí číst Plážová chatka a Pozorovatel ptáků nutně po sobě. Naopak obyvatelé ostrova velice příjemně doplňují příběh a vtipně zasahují do případu. Je to velice příjemná, vtipná kniha. Je sice tlustší, ale děj hezky ubíhá a do posledku jsem netušila, kdo je vrah. Za mě můžu doporučit mě se líbila moc.

LuckaPr
22.01.2021 5 z 5

Zajímavá a hlavně vtipná knížka :) je to krásně napsané, nemohla jsem se odtrhnout od čtení :) do poslední chvíle jsem nepoznala, kdo je vrah, doporučuji :)