Poutnice

Poutnice https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/138765/bmid_poutnice-P54-138765.png 4 53 15

Tady žije v bezpečí mladá a krásná Tilla, dcera zámožného kupce. Avšak pak její otec zemře a mocichtivý bratr ji donutí k osudné svatbě. Tilla musí uprchnout -- a vydá se na Jakubovu cestu... Jejím cílem je Santiago de Compostela, kde chce, věrna poslední vůli svého otce, pochovat jeho srdce...

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Die Pilgerin , 2010


více info...

Přidat komentář

TeaPeter
13.02.2024 4 z 5

Příjemná pohádka pro dospělé. Nevím, jestli to autorka tak myslela, ale kniha celkem přesvědčivě ukazuje, že to, co dělalo středověk temným, byla především fanatická a nekritická zbožnost. Ta pak v kombinaci s tvrdým obchodnickým duchem a/nebo s mocenskými ambicemi plodila moře krutosti. Co se literárních kvalit knihy týká, tak text nezřídka působil odosobněně a studeně - těžko říci, jestli je to originálem nebo překladem, který nepůsobí právě kvalitně. To je škoda, protože občas mi vyvstávaly vzpomínky na knihy typu slavného Kapitána Fracasse.

Pavlaj
09.06.2018 3 z 5

Právě jsem dočetla a zatím se nemůžu rozhodnout, jestli šlo o historický román nebo červenou knihovnu zabalenou do historických reálií. Spíš to druhé.


zoew
30.09.2016

Nebudu hodnotit, protože jsem knihu nedočetla. Téma mě vůbec nezaujalo, nebyl to můj šálek čaje, podle mého se děj nikam neposouval, bylo to rozvleklé a nudila jsem se.

Kalina
09.06.2016 5 z 5

Výborná kniha. Drsná doba, intriky, přàtelstvi a samozřejmě láska. Mohu doporučit.

Drahuš
16.03.2016 4 z 5

Příjemná odpočinková knížka....

ivulka15
25.02.2016 4 z 5

Iny Lorentzová historické knihy prostě umí.I když je to samozřejmě jenom román,tak nemaluje středověk na ružovo.Byla to pěkně drsná doba,o které se dobře čte ale žít v ní by asi nikdo nechtěl.

Vendelín2000
19.09.2015 3 z 5

Pěkné. Lorentz se postupně zařadila mezi mé oblíbené autorky a touto knihou pozici ještě upevnila. Příběh byl hezký, i když, jak je u autorky zvykem, často zdlouhavý, což u příběhu plného zvratů nijak neškodí. :)

vikaa
07.05.2015 4 z 5

Další poutavý historický příběh známé autorky Iny Lorentz. Období středověku líčí autorka poměrně bez příkras, cesta poutníků do Santiago de Compostela, kam se Tilla vypravila pohřbít otcovo srdce, není bez nebezpečí a ne všichni ze skupiny se dostanou živí až do cíle. Láska hlavní hrdinky k mladému krajanovi, který se ji vypravil hledat je už pouze pomyslnou třešničkou na dortu.:-) Intriky v rodném městě jsou vylíčeny velmi přesvědčivě a celkově je vidět, že o období, ve kterém hrdinka žila, je zajímavé si něco přečíst, ale žít v něm by chtěl jenom málokdo:-)

Sarah01
05.01.2015 4 z 5

Pěkná oddychovka, velmi poutavé vyprávění o putování poutníků do Santiaga de Compostella ve Španělsku, zajímavé vykreslení života prostých lidí i měšťanů ve středověké Evropě, kterým vlastně celý život řídilo křesťanství a jeho pohled na tehdejší svět. Na druhou stranu asi nutno říct, že v tak drsné době, jakou středověk byl, lidem náboženství pomáhalo překlenout velice těžká období.
Co se týká samotné knihy jako takové, měla jsem pocit, že překladatel si s tím moc práce nedal, chyby ve shodě přísudku s podmětem, opakující se slovná spojení, s tím by se určitě dalo lépe pracovat.

tori69
21.11.2013 1 z 5

další z krásných knih

drtinka
02.08.2013

Velmi čtivá, napínavá kniha.

Verymach
11.06.2013 3 z 5

Od začátku knihy mě příběh bavil, nemohla jsem se od knihy odtrhnout. Pak přišla dlouhá část o pouti a to se táhlo, ale byly tam zajímavé pasáže. Konec byl napínavý a celkově mě kniha zaujala.

Teraka
06.05.2013 4 z 5

Mám ráda knihy s historickými tématy, nebo pouze ty, které jsou do minulosti zasazeny, přestože se nezakládají na žádném faktu. Tuto knihu jsem otevřela s chutí a ze začátku byla velmi chytlavá, až samotné Tillino cestování začalo být zdlouhavé a nudné. Konec zcela předvídatelný. Otevřeně musím přiznat, že ta přemíra křesťanství se mi časem až příčila, i když chápu, že pro danou dobu to bylo typické.

Library&me
10.03.2013 4 z 5

Hezky napsaný příběh, série o Kočovné nevěstce se mi ale líbila více,..

quendery
29.01.2013 5 z 5

Byla jsem velmi zvědavá na novou knihu Iny Lorentzové, jejíž trilogie o kočovné nevěstce se mi velmi líbila. A opravdu nezklamala.
Velmi barvité vykreslení reality konce 14. století, včetně přiblížení opravdu drsného života v tomto období středověku i myšlení lidí, jejich žebříček hodnot, skvělé vykreslení charakterů, to všechno se odráží ve velmi čtivé knize. Doporučuji všem, kdo mají rádi dobře napsané historické romány, kde se snoubí historická autentičnost s napínavou fikcí.