Potulný apatykář

Potulný apatykář https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/404514/bmid_potulny-apatykar-BnO-404514.jpg 3 45 15

Je to dobrák od kosti a obr – zato mozek má příliš malý. Se speciální lékárnickou skříní na zádech musí poprvé od smrti svého otce táhnout sám od jedné vesnice k druhé a nabízet tinktury a léky – a lidé ho přitom často ošidí, neboť neumí číst, psát ani počítat. A pak se najednou objeví záchrana v podobě vykutáleného, všemi mastmi mazaného chlapíka, který sice nemá nohy, ale zato má bystrý a pohotový rozum...... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: ekniha , Brána
Originální název:

Der Balsamträger , 2005


více info...

Přidat komentář

Argony
03.01.2024 1 z 5

No proč tohle někdo překládal, to mi hlava nebere. Věřila jsem Gertrudě, že se jí její záměry podaří. Kapitoly s ní mi přišly nejzajímavější.

JaniMa
27.09.2023 3 z 5

Před časem jsem přinesla domů 2 knihy o apatykářích. První (Vandrovní apatykářka) jsem přečtla záhy a byla jsem velmi zklamaná. Přečtení komentářů u tého knihy jsem v očekávání další katastrofy pozbyla chuť do apatykářského čtení a přemluvila jsem se knihu přece jen zkusit až nyní. Bylo to zlé? Ne, tak, jak jsem čekala.
Autor sestavil konzumovatelné komediální vyprávění, které nevyžaduje příliš pozornosti, a přestože se tu určité scénáře opakují a humor není zrovna inteligentní, číst se to nechá. Na druhou stranu, kdo se knize vyhne, o nic moc nepřijde.


TetaEli
28.03.2023 1 z 5

Když si pořizuji knížku, na kterou nemám osobní reference, většinou je mým rádcem právě Databáze knih. Tentokrát nevím, proč jsem se osvědčeného postupu nedržela... Byla to VELKÁ chyba. Naprotosto se ztotožňuji s komentářem uživatelky Metla, jen s tím rozdílem, že já jsem se nějak přemohla a dílko dočetla, od strany 200 si už nechcete vydloubnout oči a navštívit terapeuta, ale už si počkáte, jak že to vlastně dopadne. Knihu bohužel vlastním, ale bylo by mi stydno někomu ji darovat, je to škoda i do knihobudky. Je to taková pěkná paralela k současnému kultu sociálních sítí - krásný přebal, obsah nula. Hvězdička je za informace o houbách a bylinkách.

hankapimi
14.05.2022 1 z 5

Celá série Ranhojiče se mi líbila ale toto dílko jsem asi v jedné třetině opustila, neb existuje hromada dalších knih, na jejichž četbu se budu těšit...

pydla
21.03.2021 1 z 5

Je mým zvykem přečíst knihu celou, ač je sebehorší. Tuhle jsem tedy přečetl taky, ale zklamání přicházelo každou stránkou. Wolf Serno psát umí a svědčí o tom i trilogie o Ranhojičovi, ale tato kniha je brak. Spoutu zbytečných postav, které na Vás vyskočí a hned zapadnou v prachu cest. Postavy jsou bez nápadu s vyjadřováním hůř než hospodským. Je to velká škoda. Kdyby se příběh lépe uchopil, kdyby se postavy více propracovaly, kdyby se děj zaměřil více na Bucláka, kdyby, kdyby....

Shardlake
20.09.2020 3 z 5

Příběh mentálně jednoduššího muže, který putuje Durynskem a prodává lektvary, masti a bylinky lidem, které potká na svých cestách a o tom, co při tomto putování všechno zažívá. Plní tak odkaz svého otce, původem apatykáře. Autor má i zajímavější knihy.

mil
09.07.2020 2 z 5

Zklamání

Metla
16.10.2019

Další úlovek z obecní knihovny, který pouštím zpátky do vody coby mřenku nehodnou konzumace. V třetině románu mi s dějem (přesněji jeho absencí) a s postavami došla trpělivost. Jeden je velký a tupý, vysloužil si ode mě přezdívku Mentál, druhý krpatý vyčůránek s krycím jménem Šmejd. Mentál dělá vše pro to, aby jeho potulná obchodní činnost krachla, zatímco nesnesitelně bodrý Šmejd na každé stránce loudí chlast a žrádlo v knajpách. Jejich cesty se protnou, tudíž si později ožírají držky společně a sra... lezli mi na nervy tak vehementně, že jsem ztratila zájem čekat, jestli se z těch rádoby vtipných hospodských žvástů vyloupne nějaká zápletka.
Jako drobné plus bych uvedla informace o různých bylinkách, houbách a jejich účincích. K mínusům přihazuji překlad a redakční práce, plně korespondující s lehce podprůměrnými dojmy z této německé historické taškařice bez humoru. Nedočetla jsem, nehodnotím; vážně teď nemám dost volného času, abych jím mrhala v naději "třeba se to za xx stran zlepší".

Merlinit
14.10.2019 2 z 5

Ploše působící postavy, plytké zápletky bez nápadu a humor, nad nímž by kroutily hlavou i devítileté děti. Hloupá kniha.

orinka3
05.09.2019 1 z 5

Tuto knihu musím přijmout jako ukázku lidovosti, jarmarečnosti až typicky německé kýčovosti. Jedině tak jsem ji schopna dočíst. Autor to s tou bodrostí poněkud přehnal. Buclák mi jde strašně na nervy svou omezeností, Chytrolín dělá chytrolína až moc. Toto téma je osvědčené, čtenáře si jistě najde.

zapálenýčtenář
18.07.2019 1 z 5

Nejen nuda navíc i fekální humor.
Vážně? Tomu se někdo směje?
Taky zapomněli uvést že je to kniha pro děti.
Zjednodušené dějové linky, jednoduché až plytké dialogy.
Předvidatelné zápletky i jejich vyústění a o léčitelství nic moc, jen o lidské hlouposti hodně.
Takže vlastně ne, pro děti ne - přeji si aby děti četly lepší knihy :o)

Ladygeront
16.06.2019 1 z 5

Nuda, nuda, nuda. Naposled jsem na Serna naběhla. Je čím dál horší.-(

marimari
20.05.2019 3 z 5

Další historická kniha o praktikách lidových léčitelů v 18. století v německých zemích, drsných životních podmínkách obyčejných lidí vydaných napospas mocným, výčet všech lidských vlastností a charakterů ve všech sociálních skupinách a jejich dopad na osudy jednotlivých postav. Četla jsem všechny knihy tohoto autora, ale nejvíc se mi líbila Doktorka z Boloně a Synové ďábla.

quendery
20.04.2019 2 z 5

Moc jsem se těšila na tuhle knihu, po přečtení příběhů ranhojiče Vituse jsem čekala něco obdobného. Nestalo se, bohužel. Přiznám se, že se snažím dočíst všechny knihy, které začnu, ale u téhle jsem se musela docela přemáhat. Mnohomluvný příběh na téměř 400 stránek.......přitom děj v rozsahu povídky a ten konec v jedné větě..... prostě se všechny knihy nepovedou. Mrzí mi to, protože tohoto spisovatele mám ráda.

zuzana2599
25.03.2019 4 z 5

Historicko - dobrodružný román, kde čtenář sleduje osudy potulného apatykáře Bucláka a jeho kamaráda bez chodidel Chytrolína. Kniha se mi líbila, jen občas jsem se už trošku nudila, když toho dobrodružství bylo již moc. Jinak jsem ráda, že jsem příběh přečetla, historii mám totiž moc ráda.