Poslední hrad

Poslední hrad https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/19166/bmid_posledni-hrad-QOH-19166.jpg 4 30 7

Povídky mistra americké sci-fi uvádějí čtenáře svými originálními nápady do podivných světů a exotických kultur. Kniha obsahuje 6 povídek a u každé z nich uvádí autor i podnět, z něhož vznikla. Vanceho styl je vyhraněný, nezajímá se tolik o technické detaily jako o vymýšlení bizarních sociologických společenských struktur a líčení podivuhodných krajiných scenérií. Všem povídkám vévodí myšlenka, že člověk si ve stresové situaci většinou poradí a je schopen vyřešit i zdánlivě nepřekonatelné problémy.... celý text

Literatura světová Povídky Sci-fi
Vydáno: , Winston Smith
Originální název:

The Best of Jack Vance , 1976


více info...

Přidat komentář

cziss
29.12.2023 3 z 5

Základem těchto sci-fi povídek (a dle epilogu autor tak píše obecně) jsou především absurdní situace, společnosti... Je to zajímavé a neotřelé na čtení, ale musím přiznat, že mě to moc nechytlo.

berry1009
19.06.2020 4 z 5

Formát povídek mám rád. První povídky patří mezi slabší, i když jsou dle autora jeho oblíbené. Zlomová je povídka Poslední hrad, od které se to už jen zlepšuje. V měsíční můře ukazuje autor svou kreativitu, stejně jak ov Mejdanu. Poslední hrad a Stanice Abercrombie jsou zase napínavé a zaujmou stylem vyprávění.


AnoMANder
29.05.2020 3 z 5

Jacka Vance jsem do této doby neznal,ale jeho styl psaní povídek mi sedl. Povídky měly svižné tempo, zajímavé nápady, rozuzlení i vtipnou myšlenku. Nejvíce mě zaujal Poslední hrad (zasloužil by si i větší rozsah; nádherný pohled na konfrontaci upadající lidské civilizace s mimozemskými tvory) a Ullwardovo soukromí (krásná myšlenka mít pro sebe celou planetu).
Asi zkusím i nějaký román.

ludek.n
25.09.2019 4 z 5

Jack Vance je spisovatel, jehož počátky jsou spojeny s tak zvaným „Zlatým věkem science-fiction“. Povídková sbírka Poslední hrad s podtitulem The Best Of Jack Vance se svým laděním a celkovým vyzněním právě za tímto obdobím historie ohlíží, i když samotné povídky jsou mnohem mladšího data. Jak je pro Vanceho typické, nedělá velký rozdíl mezi čistou science-fiction a fantasy žánrem, a pokud se mu to hodí, klidně a bez uzardění je smíchá dohromady. Výsledkem pak je něco takového, jako prestižními cenami ověnčený titulní Poslední hrad z roku 1966. Přiznám se však, že mě mnohem více oslovily povídky Solární plachetnice 25 nebo Mejdan. První coby typická space-opera se zajímavým nápadem, druhá pak jako zástupce literatury o paralelních světech. Ať už ale vezmu kteroukoli z povídek, každá se vyznačuje osobitým stylem a solidní myšlenkovou úrovní. Když je srovnám s autorovými romány, které v Česku vyšly, musím konstatovat, že Vance jako povídkář je mi mnohem bližší a srozumitelnější.

kralika
03.02.2016 5 z 5

Úžasná pouť, která vám umožní nahlédnout do kultur a společností, nad kterých budete - jak jinak, než žasnout!

Nahnilaruka
08.08.2015 4 z 5

Dávám poměrně vysoké hodnocení kvůli originalitě a rozličnosti jednotlivých povídek. Děj je vždy zajímavý, spádovitý a dává smysl. Autor dává čtenáři spoustu prostoru pro fantazii. Jsou zde nastíněny zajímavé myšlenky, které je si částečně možno vyložit jako určitou kritiku daných oblastí. Postavy jsou k rozsáhlosti příjemně prokresleny, úžasné je i prokreslení různorodých vesmírů, osobností, druhů, prostředí, kde lze vidět, že autor má opravdu velikou fantazii.

Nejlepší povídkou je samozřejmě Hrad. Díky ní také tak vysoké hodnocení. Ta se četla téměř sama a přestat číst se mi většinou nechtělo. Rozhodně stojí za přečtení 75%

gilthix
13.11.2014 4 z 5

Tohle je první kniha JV, kterou jsem měl tu čest číst - tu čest setkat se s briliantní a neskutečně originální myslí autora, který v rozsahu povídky dokáže pracovat se světy a kulturami tak cizími, že mi nezbývá než obdivovat každý detail, který nenápadně dokresluje výbornou atmosféru a precizní děj. Tyhle povídky jsou cesta vesmírem a představivostí servírované jako pečlivě upravené mnohachodové menu v exotické restauraci.

Část díla

všech 6 částí díla

Autorovy další knížky

Jack Vance
americká, 1916 - 2013
1995  74%Lyonesse
1992  79%Poslední hrad
1994  55%Učitelé draků
1992  66%Pět zlatých kruhů
2001  60%Veľká planéta

Kniha Poslední hrad je v

Právě čtených1x
Přečtených43x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce58x
Chystám se číst15x
Chci si koupit1x