Polyxena z Lobkovic: Obdivovaná i nenáviděná první dáma království

Polyxena z Lobkovic: Obdivovaná i nenáviděná první dáma království https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/340259/mid_polyxena-z-lobkovic-obdivovana-i-ne-lkP-340259.png 5 16 7

Příběh emancipované šlechtičny Jedna z „žen české renesance“, dcera nejvyššího kancléře Českého království Vratislava z Pernštejna a španělské dámy Marie Manrique de Lara, manželka nejprve jihočeského magnáta Viléma z Rožmberka, poté vůdčí postavy české katolické šlechty Zdeňka Vojtěcha Popela z Lobkovic, je jakýmsi prototypem šlechtičny sklonku renesance a nástupu nové, barokní doby. Polyxena z Lobkovic (1566–1642) v monografii historičky Marie Ryantové vystupuje jak ve své roli představitelky nejvyšší šlechty českých zemí, správkyně svých statků, která uměla v případě potřeby sama úspěšně hospodařit, ale i ženy politicky aktivní. Asi nejvíce se takto zapsala do obecného povědomí tím, že po pražské defenestraci v roce 1618 ukryla ve svém domě svržené královské místodržící Slavatu a Martinice. Kniha M. Ryantové ukazuje i další z důležitých tváří Polyxeny, její katolickou zbožnost, kterou sdílela se svým druhým manželem a jejíž odvrácenou stranou bylo nesmlouvavě přísné zasahování proti nekatolíkům na vlastních panstvích po porážce stavovského povstání.... celý text

Přidat komentář

verka5083
19.12.2021 5 z 5

Skvělá knížka, kterou si může přečíst každý. Čtenáře skvělé vtáhne do historie a podá mu jasný přehled o životě a době Polyxeny z Lobkovic.

Sofonisba
18.10.2021 5 z 5

Výborná monografie. Hlavně oceňuji, že po řadě mužských osobností se věnuje zajímavým ženám. Kniha se mi moc líbila, dobře se četla. Autorce velký dík.


Damonka12
28.10.2020 5 z 5

Kniha se mi líbila, je v ní spousta zajímavých a doplňujících informací a dobře se čte.

baacinka
28.01.2019 4 z 5

Z odborného hlediska je to nepostradatelná kniha. Jedna z mála (nekráloven) velkých žen české historie se konečně dočkala své monografie. Autorka dokresluje její příběh barvitým popisem reálií, z nichž mnoho vychází z jejího dlouholetého zájmu o dějiny ženy a rodiny.
Ze čtenářského hlediska ale musím říct, že těch odboček bylo příliš mnoho a někdy šly až příliš daleko. Navíc Polyxena zde působí příliš dokonale, příliš černobíle. Autorka občas kritizuje Janáčkovo zpracování, které vykreslil v Ženách české renesance. Ano, víme, že Josef Janáček šel často ve svém vyprávěcím stylu za hranici prameny ověřitelných faktů. Ale jeho Polyxena byla přeci jen reálnější, uvěřitelnější a tak nějak živější. Ale každý nemůže být vypravěč jako Josef Janáček. Někdo také musí přinést fakta a myslím, že Marie Ryantová zvládla svou úlohu bez úhony - tedy pohybovat se na hraně odborné a čtivé literatury.

Mathiasus
16.03.2018 5 z 5

Podle mého naprosto dokonalá kniha, kde autorka se znalostí všech dobových reálií vykreslila život asi naší nejznámější české aristokratky. Za mě 10+

Alcarmo
10.06.2017 5 z 5

Monografie historičky Marie Ryantové objektivně a s pozitivním podtextem líčí život jedné z nejvýraznějších žen české renesance. Kniha se věnuje kromě Polyxeny, také jejímu nejbližšímu okolí, zázemí a motivacím - které nemohou být pro detailní představu opomenuty. Svojí čtivostí se tato odborná publikace mnohokrát přibližuje beletristickému líčení.

nemharap
05.08.2016 4 z 5

Kniha se četla velice dobře a dal bych jí i pět hvězdiček, ale proč to neudělám je fakt, že o Polyxeně samotné se zase až tolik informací nedozvíte. Podstatná část knihy se věnuje spíše jejímu otci, oběma manželům, jejich majetkům… To by mi zase tolik nevadilo, pokud by se ovšem kniha nejmenovala: Polyxena z Lobkovic - Obdivovaná i nenáviděná první dáma království. Pak přece jenom člověk čeká více informací o osobě, které je titul věnován.