Pokrvný brat

Pokrvný brat https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/236549/mid_pokrvny-brat-yeT-236549.jpg 5 83 22

Intímna znalosť indiánskych dejín, indiánskeho života a hlboký ponor do psychiky Indiánov umožnili autorovi v tomto románe živo a plasticky zachytiť dramatický úsek dejín amerického juhozápadu v druhej polovici 19. storočia, keď sa po dlhých a krvavých bojoch definitívne rozhodlo o osude pôvodných obyvateľov amerického kontinentu. V tejto biografii legendárneho apačského náčelníka Kočiseho autor opisuje skutočné dramatické udalosti i autentické osobnosti amerického politického života tých čias. Román má rýchly spád. Vzrušujúce boje a nájazdy sa striedajú s farbistými opismi indiánskych táborov. Čitateľ sa zoznámi s názormi Indiánov, ich zaujímavým spôsobom života a dávnymi poetickými legendami. Dej sa rozvíja najmä okolo vzťahu Kočiseho a Američana Thomasa Jeffordsa, belocha, ktorý si Indiánov vážil, pomáhal im, ba dokonca sa aj oženil s krásnou Apačkou a s Kočisem uzatvoril pokrvné bratstvo. Obaja chceli, aby Indiáni žili s belochmi v pokoji, ale ich úsilie nebolo korunované úspechom.... celý text

Přidat komentář

boxas
24.11.2023 3 z 5

Kniha je to bezesporu výjimečná, kvalitní, ale jednoduše řečeno, nebavila mě. Připadala mi zdlouhavá a nudná.

iskovsky
13.08.2023 4 z 5

pamätám si, že keď mi bolo asi 15 (edícia STOPY), tak táto kniha ukončila moje "winnetuovské" obdobie a nadobro odsunula tvorbu Karla Maya do oddelenia fantasy...
zároveň to bola jedna z kníh, ktoré vo mne vzbudili záujem vždy sa oboznámiť s historickými faktami doby v ktorej sa knihy odohrávajú...


Radeon
04.03.2023 5 z 5

Tahle kniha jako za poslední dobu většina knih, mě oslovila někde na popelnici válet se a tak jsem si jí vzal domu a začal číst. Jedná z mála, co se četli tak na pohodu, že jsem se u ní netěšil, až skončí, až se pustím do nové. Vypichuje skutečnou podobu života v Americe v 19. století, života bílých lidí a indiánů a problematické soužití a nalézaní si k sobě cesty.

vrbova4204
23.01.2023 4 z 5

Tak tato kniha me zasahla primo do srdce. Jak nadherne tak nasilne. Ti americani jsou proste parchanti hanebny. Od zacatku veku. Do vseho se montuji vse rozes..... hruza des. A vse se opakuje.

palka452
23.12.2022 5 z 5

Úžasná kniha plná faktů

Marcello_zbb
03.11.2022 5 z 5

Ku knihe som prišiel náhodou, bola v knižnici na vyradenie a veľmi milo ma prekvapila. Jedná sa o historický román napísaný na základe reálnych skutočností, ktoré sa naozaj stali. Dej sa odohráva zhruba v rokoch 1858 až 1874. V románe vystupujú osoby, ktoré reálne žili a na internete sa dajú o nich dohľadať ďalšie informácie. Kniha, ktorú som čítal, bola vytlačená v roku 1969, tak mi čítanie dodalo ďalší punc histórie.

haki34
17.01.2022 5 z 5

úžasná kniha. Přečteno ušima, takže s rozsáhlou audioknihou jsem strávila mnoho hezkého času, kdy mi Cochise a jeho Apači dělali společnost zejména v kuchyni a u domácích aktivit. Skvělý příběh, aktuální i dnes. Nutící k zamyšlení. Nedějě se vlastně tohleto pořád ? Nemyslí si někteří jedinci, skupiny a národy, že jsou něco víc a proto mají právo na naše krajiny, osudy, zdraví a životní rozhodnutí ?
Genocida provedená se zákeřností a pečlivostí. Poté, co si Amerika pořešila část černého komplexu válkou Severu proti Jihu, vrhla se na indiány. A indiáni neměli šanci. Jejich snaha uchránit svoji zem pro následující generace i za cenu ústupků stejně nikam nevedla. A lidstvo se nepoučilo.
Krásný přiběh přátelství Jeffordse a Cochise ukazuje, že záleží kus od kusu. I jednotlivec je schopen udělat mnoho. Velmi také oceňuji etnografické poznatky autora, které do příběhu zakomponoval, běžný apačský život, rituály (Bílá paní, svatba, návrat z boje, pohřby..).
A i když Jeffordsovo manželství se Sonsehere (nebo jak se to píše - já jen foneticky slyšela) není prokázáno, klidně to tak mohlo být. Jen mě mrzí , že to dopadlo jak je zvykem - špatně. U smíšených dvojic snad není nikdy souzeno dojít happy endu. Největšího kontrastu mezi bělochy a indiány, rozdíl zejména v uvažování podle mě ukázal autor na postavě Terry. Postavil k sobě 2 naprosto nesrovnatelné ženy. Svět bílých a rudých. Vyberte si.
Rozsáhlé, krásné a bolestné. A poučné. Bude ve mě rezonovat ještě dlouho. Doporučuji !

stoun25
02.02.2021 5 z 5

Povinná četba...

Eigis
14.11.2020 5 z 5

Úžasný příběh plný statečnosti rudých mužů a bezohlednosti bílých.

kokrokr
17.10.2020 4 z 5

Já jsem knihu dostal k narozeninám začátkem 70.let a mám ji dosud. Je to působivý příběh z historie divokého západu. Stejně dobrou knihou je i „Malý velký muž”, popisující osídlování západu z pohledu indiánů i bělochů. To byl další dárek o několik let později.

koudja
09.07.2018 5 z 5

Velmi solidní vyprávění na základě historických událostí. Doporučuju přečíst následně Odvedu vás do Sierra Madre. Trochu to na sebe historicky navazuje.

kalache
05.01.2018 5 z 5

...mám dojem,že jsem četl vydání ilustrované A.Bornem...

Owain
23.01.2017 5 z 5

Zcela strhující příběh.Jedna z nejlepších knih, s touhle tématikou, co jsem kdy četla. Silný příběh dvou přátel a na konci pocit zlosti, lítosti a takové nespravedlnosti jsem ještě neměla. nemám slov ...

Atuin
01.02.2016 5 z 5

Výborná kniha, dobře napsaná bez šarády. Není to typický román a v tom právě u takového námětu se zviditelní kvalita. Drobnopis v tomto případě zohledňuje všechny skutečnosti a ačkoliv si knížka vyžaduje pozornost,absolutně nenudí.Doporučuji všem koho tato řekněme problematika zajímá.

Ječmínek
27.07.2015 3 z 5

O postupném vytlačování indiánů (Apačů) na jihozápadě USA. Padesátá a šedesátá léta devatenáctého století. Zvláštní přátelský vztah mezi náčelníkem Apačů Cochisem a bělochem Jeffordsem. Kniha je určitě kvalitní a poučná, ale protože ji musím brát jako beletrii, nikoli jako dokument, dávám jen 3 hvězdičky. Chvílemi byla zdlouhavá, občas nudná, na city mi moc nepůsobila.

Knišíl
21.12.2014 5 z 5

Tak obrovskou křivdu jsem necítil po dočtení žádné jiné knihy.

pablovendat
16.11.2014 5 z 5

Příběh Apačů nejtvrdších bojovníků z rudého národa. Super čtení.

proužek
20.08.2014 5 z 5

Četla jsem to poprvé někdy v 70. letech a je to opravdu nezapomenutelná kniha. Elliott si dal práci se všemi detaily, ověřoval je v archivech, takže je to i učebnice. :-)

Tohle říká Cochise Jeffordsovi: „Tázal ses mě, zda se člověk může odtrhnout od svého vlastního já, zda může trvat přátelství mezi dvěma muži, jejichž národy proti sobě válčí. Odpověď je dvojí a možná že to vůbec odpověď není... Den za dnem postupuje člověk blíž k smrti, a jeho smrt je posledním úsekem jeho života, snad tím nejvýznamnějším úsekem, ale s přítelem po boku se pohybuje s čtyřma očima místo s dvěma, s čtyřma nohama a čtyřmi pažemi, a co je nejdůležitější, s dvěma srdci.“

tamila
09.04.2014

Rozhodně jiné než jak znám od Karla Maye... a velmi dobré...

Francoa
09.04.2013 5 z 5

Snad nejlepší kniha o indiánech jakou jsem četl.Je to historický příběh,jak Američané se chovali k původním obyvatelům a stále porušovaly dohody.Nádherný příběh přátelství dostavníkového jezdce,později vládního zvěda Toma Jeffordse a skutečného náčelníka Apačů Cochiseho.Jestli se Karel May něčím mohl inspirovat pro napsání Vinnetoua,tak jedině tímhlé historickým příběhem.Možná si v nějakém časopise přečetl zprávičku o přátelství Apačského náčelníka s bělochem.Spisovatel Stingl píše,že se inspiroval Gerominem,ale ten bělochy nenáviděl, než se umoudřil v rezervaci (samozřejmě měl k tomu důvod).Od roku 1969,kdy jsem knihu četl několikrát,později o ní půjčováním přišel a znova si jí v roce 1994 pořídil,jsem jí už zase 2× přečetl a určitě ještě několikrát přečtu.Film mě velice zklamal,mohl by to být nádherný velkofilm,stálo by za pořádné natočení.