Babičky: Den zkázy

Babičky: Den zkázy https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/308995/bmid_babicky-den-zkazy-A3g-308995.jpg 3 34 10

Podzimní háj / Babičky série

< 3. díl

Rekonstrukce Podzimního háje skončila a její devadesátileté obyvatelky se mohou vrátit zpět. Ale už je nečeká to, na co byly zvyklé. Místo, kde se cítily jako doma, se změnilo ve státem financovaný projekt péče o seniory, řízený prostřednictvím moderních technologií. Přítomnost zdravotních sester už není třeba, lékařský dohled se provádí on-line a ze všech koutů je cítit všudypřítomná snaha o modernizaci. Babičky se proti tomu rozhodnout bojovat! Ani jejich pokročilý věk jim nezabrání v přípravě smělého plánu, jehož cílem je zničit počítačový systém. V honbě za spravedlností je nic nezastaví! Závěr vrátí do hry některé postavy a na povrch vyplavou i další, dosud utajené podrobnosti.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Humor
Vydáno: , XYZ (ČR)
Originální název:

Ehtoolehdon tuho , 2015


více info...

Přidat komentář

vercatko20
12.06.2022 odpad!

Tohle byla hrůza.
Předchozí dva díly teda taky nebyly žádná výhra, ale aspoň se tam trochu hýbal děj, něčím to dokázalo zaujmout, byť maličko.
Ale tohle byla příšernost.
Nudné, utahané, žádný děj.. neustále jen fňukání třech starých dam (které to asi mají těžké, ale na cca 300 stránek je to zkrátka moc!), žádná zápletka, nic!

Popravdě nerozumím tomu, jak celou trilogii mohl někdo označit slovním spojením "brilantní variace na Slečnu Marplovou", protože detektivku neviděla ani zdaleka.

Děs a hrůza, jsem opravdu ráda, že mám dočteno a že to nemá další díly!!

EvaApple
16.09.2020 1 z 5

Souhlasím s komentářem od Corso - taky nedočtené, protože jsem na straně 80 a pořád kde nic tu nic... je to třetina knihy, takže šanci ji dále dávat nebudu. Už vím, proč byla zlevněná


azertaaz
06.09.2020 5 z 5

Jak už tu bylo hodněkrát řečeno, není to detektivka. Alespoň ne ta klasická. Ale za přečtení kniha určitě stojí. Člověk se hodně zamyslí nad přístupem lidí ke stáří a začne se na důchodce kolem sebe dívat jinýma očima.

Vydrýsek
08.05.2020 3 z 5

Opět bych této knize neříkala detektivní.
Jedná se zde spíše o sociologickou sondu do světa péče o seniory, do světa náboženských sekt a jejich vlivu na okolí i členy samotné, do světa, kde se technikou snažíme nahradit to lidské. Vidím to i na dětech, se kterými pracuji, jak snadno nahrazují real live tím virtuálním.
Tato kniha se mi z celé série četla nejlépe. Podle mého, čím více autorka napíše knih, tím více se zlepšuje. Avšak stále to nestačí na vysoce kvalitní literaturu.

astina
28.12.2019 5 z 5

Babičky ve světe moderních technologií se neztratily - za mě plný počet hvězdiček

Corso
08.10.2019 3 z 5

Takze takto, na 75 strane som este nevedel, o com to ma byt. Ani naznak zapletky, ak neratam ten distopicky obraz ultramodernej starostlivosti o dochodcov bez akehokolvek ludskeho personalu. Nedocitane.

nikikostadinova
05.03.2019 4 z 5

Poslední díl mě bavil nejvíc. Téma přetechnizované doby vedoucí až do absurdity, to se to píše :-).

madem
18.06.2018 3 z 5

Znovu a naposled. Není to detektivka a babičky nejsou na stopě. Pouze se vrátily do nově zrekonstruovaného bytu, kde není nic, jak bylo. Snaží se zvyknout na elektronicky řízenou péči. Pak to začíná být lehce přitažené za vlasy. Zvlášť dobrovolníci zvěstující boha.
Chvílemi je vše vtipné, chvílemi až mrazí, jak je společnost na elektronice závislá - při drobném výpadku proudu je hned několik úmrtí.
Podaří se babičkám vyzrát na elektroniku?

omgjako
15.11.2017 2 z 5

Jsem z toho zklamaná... Tyhle knížky vypadají na první pohled velmi lákavě... Bohužel je ale obálka to nejlepší, co ta knížka přináší.

Makropulos
31.10.2016 5 z 5

Co všechno se může přihodit, když se stát rozhodne ušetřit výdaje na péči o seniory? Moje oblíbené hrdinky už zase o pár let zestárly, ale místo, aby si užívaly v rekonstruovaném Podzimním háji pohodu a klid, bojují s počítačovým systémem, který všechno řídí, a snaží se odolávat nátlaku jakési sekty, jejímž hlavním cílem je vytáhnout ze stařečků jejich úspory. Ale to by nebyla Irma a Siiri, aby si s tím neuměly poradit.
Tento příběh je ještě o poznání dojemnější než předchozí díly, i když ani tady nechybí humorné situace. „Děvčata“ stále jezdí tramvají, Siiri se stále zajímá o architekturu Helsinek a Anna-Liisa se stále zabývá gramatikou a literaturou. Tentokrát se příběhem prolíná Čarovná hora od Thomase Manna.
„I beze slov je asi jasné, že téměř stoleté výdajové položky státu jako my, nemohou čekat nic dobrého kromě smrti a že jsme v téhle zmatené a ke katastrofě spějící společnosti jediná skupina lidí, která si ještě pamatuje, že život končí smrtí.“ (Anna-Liisa).