Podivuhodná cesta fakíra, který uvízl ve skříni z IKEY

Podivuhodná cesta  fakíra, který uvízl ve skříni z IKEY https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/210853/bmid_podivuhodna-cesta-fakira-ktery-uviz-Gpt-210853.jpg 3 112 32

Podivuhodná cesta fakíra, který uvízl ve skříni z IKEA je bláznivým a hořkosměšným dobrodružstvím Inda ze zapadlé provincie, jenž se vypravil do Paříže, aby si v nákupním řetězci IKEA v akci zakoupil speciální postel s hřeby. V kapse má jednu falešnou stoeurovou bankovku a na nose sluneční brýle – oba předměty sehrají velice důležitou roli v jeho dalším životě: první mu na paty pověsí mstivého taxikáře, druhý mu do cesty přivede osudovou lásku, a to vše během několika hodin. Poté začíná jeho nedobrovolná a neuvěřitelná cesta čtyřmi kouty Evropy a Libyí, zprvu ve skříni z IKEA, poté kamionem, letadlem, horkovzdušným balonem i lodí. Absurdním humorem vyprávění probleskuje tvrdá realita: každodenní boj ilegálních migrantů, kteří jsou skutečnými dobrodruhy dneška.... celý text

Literatura světová Humor Romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

Ľextraordinaire voyage du fakir qui était resté coincé dans une armoire Ikea , 2013


více info...

Přidat komentář

eltondo
20.06.2022 2 z 5

Zpočátku trhlá až bizarní taškařice (náhodou fakírská postel v nabídce Ikey je super nápad) se postupně mění v sluníčkářskou moralitu s hořkými příběhy. Idealistický happyend už je úplně bez humoru. O problematice migrantství toho ale autor nejspíš hodně ví, jelikož se tomu věnuje i ve svém oficiálním povolání.

Besa
03.02.2022 5 z 5

Veľmi vtipná a zábavná kniha, páčila sa mi. Napodiv má dosť nízke hodnotenie tu na databázi. To len svedčí o tom, že to, čo je vtipné mne, nemusí byť vtipné niekomu inému. Páčil sa mi rýchly sled nepravdepodobných udalostí v štýle "To nevymyslíš" a chudák fakír, ktorý v tom lieta ako ľahký korkový štupel v škopíku plnom vody, ktorým niekto energicky trasie. Jeho plán bol jednoduchý a veľmi prostý. Jedným neuváženým vstupom do skrine spustil lavínu udalostí, ktorá sa už nedala zastaviť.


petr.pavelka
31.01.2021 4 z 5

Humorný román, který mě ihned vtáhl do děje. Nevšední hrdina tohoto románu zažil taková dobrodružství, o kterých se mnohým z nás ani nesní. Fakírovo (spisovatelovo) dobrodružství schovám mezi další knihy, ke kterým se chci později vrátit.

LimedkaMikki
03.05.2020 2 z 5

Knížka se mi ze začátku líbila. Byla vtipná, příjemná a zajímavá. Ale jak to člověk četl dál a dál, tak to bylo nudnější a nudnější. Nejlépe se dá přirovnat k párku v rohlíku. Ze začátku máte párek, jste spokojení a šťastní, jak ale jíte dál a dál, tak už vám zbývá jen rohlík s kečupem. Sice nic moc, ale pořád se to dá. Až vám nakonec zůstane jen ta suchá patka, kterou je vám líto vyhodit, a tak ji teda dojíte. Ale veškerý ten dobrý pocit z jídla se ztratí v té suché a zbytkové části rohlíku. Přesně s těmito pocity jsem knihu dočítala - více méně to bylo už jen o tom "ať už je to za mnou". Škoda, knížka má báječný název.

TomHr
24.03.2020 3 z 5

Zvláštní pokus o naroubování Stoletého staříka na jiné reálie, takový jsem měl pocit při čtení. Ovšem 10 rozdílů nalezneme snadno. Tak například příběh je absurdní a rozhodně málo uvěřitelný. Humor násilný, taková ta sranda za každou cenu. Kniha je výrazně angažovaná... Přese všechno se Podivuhodná cesta fakíra četla lehce a vcelku pobavila.

evilunicorn
05.08.2019 4 z 5

Vtipný a úsměvný příběh,s občasným zábleskem vážnějších témat.Nenudil jsem se, taková lehká oddychová jednohubka.

wooloong
23.04.2019 2 z 5

Rabíndranáth Sušíl Krávalpindí (čti Rabín-Dral-Nasušil-A -Kráva-Má-Pindy - a několik dalších ještě horších vysvětlivek) je jméno hlavního hrdiny, a úplně stejně vyznívá celá kniha. Je prostě taková násilně ztřeštěná a děsně vtipná, jelikož autor se snaží nacpat do každé věty aspoň nějaký ten vtípek cha-cha-cha, fakt k popukání. Nechápu, jak někdo mohl přirovnat tento druh humoru k hravému a třaskavě suchému britskému humoru Monty Pythonů. A pak je tady ještě ta dojímavá a hlubokomyslná druhá hlavní linka příběhu se Šaukatem (Šaukat čti Šukat) a jeho partou, hrdiny a dobrodruhy dnešní doby, kteří neváhají zahodit vlastní doklady, lhát, vloupat se do cizího kamiónu a krást, aby mohli do vysněné Anglie, jedné z krásných zemí, protože měli tu smůlu a narodili se na špatné straně Středozemního moře. Ou. Hodně mi styl psaní autora připomněl Stoletého staříka a Analfabetku, především tím tlačením na pilu humoru a absurdity.

Yorika
26.01.2019 odpad!

Podivuhodná cesta.Podivuhodná kniha.
Místy jsem si přála, aby ve skříni uvízl samotný autor a nemohl tak napsat již žádnou další patlaninu.
Prostě ne.

sgjoli
31.01.2018 5 z 5

Slovo "absurdní" tuto knihu vystihuje asi nejlépe ze všech. Velmi brzy zjišťujete, že nemá vlastně moc smysl se zaobírat tím, jak moc reálné jednotlivé události jsou a zda by se mohly skutečně odehrát. Asi nemohly, ale to vůbec nebrání tomu, aby si člověk knihu užil a něco si z ní odnesl.

Z mnoha věcí si román dělá legraci, ale přitom se zabývá několika vážnými tématy -pod nánosem humorných či ironických narážek a nečekaných zvratů se mezi řádky vyjevuje kritika některých aspektů naší společnosti. Autor sice nenabízí řešení těchto problémů, ale svým poukazem na ně dokáže čtenáře dovést k zamyšlení, že některé věci ve světě prostě nejsou v pořádku.

Tato kniha patrně nebude úplně pro každého, a to právě pro svoji absurditu a skoro až surreálnost. Je to tak specifický druh literatury, že vás buď nadchne a vy si ze čtení odnesete kladný dojem, nebo vás to bude rozčilovat a knihu odložíte po pár stranách. Nic mezi tím. Já však musím říct, že mi kniha děsně sedla.

Zjednodušeně řečeno, tato kniha je hrozně divná a naprosto absurdní, ale skvělým a zábavným způsobem.

DriftBooks
11.12.2017 3 z 5

Fakír je groteska. Je rychlá, ztřeštěná, ale udržuje si slušnou kvalitu a úroveň humoru. Je tu a tam dojemná. Smutná. Kořeněná beznadějí. Ano, některé vtipy jsou samoúčelné. Některé situace značně naivní. S touhou zapomenou na zlou realitu. Ale taková groteska bývá. Smutné věci je prostě někdy lepší překlopit do taškařice. Smějete se až k pláči. A při tom zapomenete, co za okny v tom děsivém světě skutečně děje. Je to… tak konejšivé. Nic víc od toho nečekejte.

Vyzdvihl bych překlad Anežky Charvátové. Muselo být pracné některé vtipy a gagy „počeštit“, ale povedlo se.

Vierka_kikanika
03.04.2017 2 z 5

Vážna téma obalená do veselej vaty. U príbehov tohto typu nikdy neviem, do akej miery ich mám autorovi veriť. Ale príbeh sa čítal dobre, celkom som sa bavila.

RichardvonT.
03.10.2016

Těžko nějak krutě hodnotit a neurazit, když si s tím autor dal tu práci. Přečetl jsem to až do konce, tak strašné to zas nebylo....a k tomu konci jsem si už říkal, jestli to není další porce nenápadné sluníčkářské propagandy na téma migrace skrytá v nenápadné barevné obálce. Každopádně vím, že když tuhle knížku čtenář nebo čtenářka odloží po 5 stránkách, dokážu to plně pochopit:-) Závěr: kdyby neexistovaly slabší knihy, nemohli bychom u těch skvělých říkat WOW.

hellena1523
11.09.2016 4 z 5

Pragmatici, varuji vás, kniha se vám nejspíš vůbec nebude líbit. Zato vy, vážení čtenáři, kterým absurdita není cizí, určitě vyzkoušejte!
Kniha je velmi čtivá! Příběh opravdu hodně absurdní, ale poměrně vtipný, místy dojemný a závěr sladký (jo, trochu mi trnuly zuby, ale mělo to něco do sebe)!
Jediné, co mi asi vážně vadilo, i když jsem se zpočátku vždy pousmála - jako hloupý konzument -, závorky s pokyny jak číst jména. To bych klidně vynechala, působilo to poměrně křečovitě.

sadlo
22.07.2016 5 z 5

Skvělé čtení. Tento styl humoru "já můžu". S autorem bych si velmi ráda popovídala u kávy.Asi bychom se shodli na mnoha věcech, nenudili bychom se.

tanika
02.03.2016 3 z 5

Po přečtení recenzí jsem to očekávala mnohem horší. Jako oddychový příběh to nebylo špatné.Neočekávat druhého Staříka a počítat s nadsázkou....

D.N.
02.02.2016 5 z 5

Je to uplne neco jinyho, nerikam, ze je to super literarni dilo, ale za me 5/5 uz jen pro ten napad a zanr. Asi jsem jedina, komu se tahle knizka libila. Me to vtipne prislo a bylo to takovy oddechovy cteni :-) navic jsem vedela, co me ceka, takze jsem nebyla zklamana

Shui-Xian
14.01.2016 1 z 5

Líbilo se mi, jak autor střídá hořké, realistické motivy s nadsázkou a absurdnímu humorem. V určitých částech mi dokonce přišla kniha poutavější než Stoletý stařík. Tím ale pro mě veškerá její přitažlivost končí. K přesvědčivé, poctivé pointě se autor ani nepřiblížil, jeho vtip jakž takž stačil situacím a popisům - pak ho ovšem dodělaly podbízivé, vulgární a trapné zkomoleniny. Podtrženo, sečteno, váhám mezi označením "odpad" a jednou *. Přikláním se k druhé variantě za ty světlejší okamžiky a nadnesení společenského tématu migrace.

hanucha
21.08.2015 1 z 5

Nedočetla jsem, ačkoliv jsem se snažila. Nešlo to, za mě pitomost, tento humor vážně nemusím...

Tarrei
19.06.2015 4 z 5

Po přečtení většiny z recenzí, jsem se vážně děsila, co že jsem si to půjčila za knihu.
Avšak nyní ji musím vážně vychválit. Ani zdaleka nebyla tak příšerná. Potvrdilo se tu pravidlo, že každému se líbí něco jiného. Sice jsem někdy kroutila hlavou nad překládáním krkolomných jmen, ale uznávám, že to svým způsobem bylo i vtipné. Jinak - příběh byl poutavý, dobrodružný, neočekávaný, absurdní, ale velmi pěkně a rychle se četl, k čemuž (podle mne) vděčí krátkým kapitolám. Za mě- palec nahoru.

Ellkarka
16.05.2015 4 z 5

Větší absurditu jsem nikdy nečetla, ani nikde na ni nezarazila. Fantaskní zpatlanina, která se četla zatraceně dobře. Děj měl spád a kapitolky rychle ubíhaly. "Humor" tohoto typu není pro každého a mě samotné se dostával pod kůži postupně. Příběh mě neskutečně bavil a svou nepředvídatelností neustále překvapoval. Hlavnímu hrdinovi jsem i začala neskutečně fandit a oblíbila si ho.

Štítky knihy

zfilmováno francouzská literatura

Autorovy další knížky

Romain Puértolas
francouzská, 1975
2014  59%Podivuhodná cesta fakíra, který uvízl ve skříni z IKEY
2015  80%Holčička, která spolkla mrak velký jako Eiffelova věž
2018  58%Léto bez Facebooku

Kniha Podivuhodná cesta fakíra, který uvízl ve skříni z IKEY je v

Přečtených152x
Čtenářské výzvě12x
Doporučených2x
Knihotéce24x
Chystám se číst63x
Chci si koupit4x
dalších seznamech1x