Podivuhodná cesta fakíra, který uvízl ve skříni z IKEY
kniha od: Romain Puértolas
KoupitKoupit eknihu
Podivuhodná cesta fakíra, který uvízl ve skříni z IKEA je bláznivým a hořkosměšným dobrodružstvím Inda ze zapadlé provincie, jenž se vypravil do Paříže, aby si v nákupním řetězci IKEA v akci zakoupil speciální postel s hřeby. V kapse má jednu falešnou stoeurovou bankovku a na nose sluneční brýle – oba předměty sehrají velice důležitou roli v jeho dalším životě: první mu na paty pověsí mstivého taxikáře, druhý mu do cesty přivede osudovou lásku, a to vše během několika hodin. Poté začíná jeho nedobrovolná a neuvěřitelná cesta čtyřmi kouty Evropy a Libyí, zprvu ve skříni z IKEA, poté kamionem, letadlem, horkovzdušným balonem i lodí. Absurdním humorem vyprávění probleskuje tvrdá realita: každodenní boj ilegálních migrantů, kteří jsou skutečnými dobrodruhy dneška....celý text
https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/210853/big_podivuhodna-cesta-fakira-ktery-uviz-Gpt-210853.jpg 3109Literatura světová, Humor, Romány
Vydáno: 2014, Argo
Ľextraordinaire voyage du fakir qui était resté coincé dans une armoire Ikea, 2013
Komentáře (32)
Kniha Podivuhodná cesta fakíra, který uvízl ve skříni z IKEY

Zpočátku trhlá až bizarní taškařice (náhodou fakírská postel v nabídce Ikey je super nápad) se postupně mění v sluníčkářskou moralitu s hořkými příběhy. Idealistický happyend už je úplně bez humoru. O problematice migrantství toho ale autor nejspíš hodně ví, jelikož se tomu věnuje i ve svém oficiálním povolání.

Veľmi vtipná a zábavná kniha, páčila sa mi. Napodiv má dosť nízke hodnotenie tu na databázi. To len svedčí o tom, že to, čo je vtipné mne, nemusí byť vtipné niekomu inému. Páčil sa mi rýchly sled nepravdepodobných udalostí v štýle "To nevymyslíš" a chudák fakír, ktorý v tom lieta ako ľahký korkový štupel v škopíku plnom vody, ktorým niekto energicky trasie. Jeho plán bol jednoduchý a veľmi prostý. Jedným neuváženým vstupom do skrine spustil lavínu udalostí, ktorá sa už nedala zastaviť.

Humorný román, který mě ihned vtáhl do děje. Nevšední hrdina tohoto románu zažil taková dobrodružství, o kterých se mnohým z nás ani nesní. Fakírovo (spisovatelovo) dobrodružství schovám mezi další knihy, ke kterým se chci později vrátit.

Knížka se mi ze začátku líbila. Byla vtipná, příjemná a zajímavá. Ale jak to člověk četl dál a dál, tak to bylo nudnější a nudnější. Nejlépe se dá přirovnat k párku v rohlíku. Ze začátku máte párek, jste spokojení a šťastní, jak ale jíte dál a dál, tak už vám zbývá jen rohlík s kečupem. Sice nic moc, ale pořád se to dá. Až vám nakonec zůstane jen ta suchá patka, kterou je vám líto vyhodit, a tak ji teda dojíte. Ale veškerý ten dobrý pocit z jídla se ztratí v té suché a zbytkové části rohlíku. Přesně s těmito pocity jsem knihu dočítala - více méně to bylo už jen o tom "ať už je to za mnou". Škoda, knížka má báječný název.

Zvláštní pokus o naroubování Stoletého staříka na jiné reálie, takový jsem měl pocit při čtení. Ovšem 10 rozdílů nalezneme snadno. Tak například příběh je absurdní a rozhodně málo uvěřitelný. Humor násilný, taková ta sranda za každou cenu. Kniha je výrazně angažovaná... Přese všechno se Podivuhodná cesta fakíra četla lehce a vcelku pobavila.

Vtipný a úsměvný příběh,s občasným zábleskem vážnějších témat.Nenudil jsem se, taková lehká oddychová jednohubka.

Rabíndranáth Sušíl Krávalpindí (čti Rabín-Dral-Nasušil-A -Kráva-Má-Pindy - a několik dalších ještě horších vysvětlivek) je jméno hlavního hrdiny, a úplně stejně vyznívá celá kniha. Je prostě taková násilně ztřeštěná a děsně vtipná, jelikož autor se snaží nacpat do každé věty aspoň nějaký ten vtípek cha-cha-cha, fakt k popukání. Nechápu, jak někdo mohl přirovnat tento druh humoru k hravému a třaskavě suchému britskému humoru Monty Pythonů. A pak je tady ještě ta dojímavá a hlubokomyslná druhá hlavní linka příběhu se Šaukatem (Šaukat čti Šukat) a jeho partou, hrdiny a dobrodruhy dnešní doby, kteří neváhají zahodit vlastní doklady, lhát, vloupat se do cizího kamiónu a krást, aby mohli do vysněné Anglie, jedné z krásných zemí, protože měli tu smůlu a narodili se na špatné straně Středozemního moře. Ou. Hodně mi styl psaní autora připomněl Stoletého staříka a Analfabetku, především tím tlačením na pilu humoru a absurdity.

Podivuhodná cesta.Podivuhodná kniha.
Místy jsem si přála, aby ve skříni uvízl samotný autor a nemohl tak napsat již žádnou další patlaninu.
Prostě ne.
Doporučujeme

Štítky
francouzská literatura zfilmováno
Autor a jeho další knihy
2018 | ![]() |
2014 | ![]() |
2015 | ![]() |
Kniha Podivuhodná cesta fakíra, který uvízl ve skříni z IKEY je v
Přečtených | 144x |
Čtenářské výzvě | 11x |