Pod křídlem anděla

Pod křídlem anděla https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/337754/bmid_pod-kridlem-andela-fsz-337754.jpg 3 17 6

O době panování Karla VI. Habsburského vzniklo v české i světové literatuře velmi málo beletristických děl, román Pod křídlem anděla, který zachycuje převážně dobu Karla VI., otce jediné vládnoucí ženy na českém trůnu – Marie Terezie, tuto mezeru vyplňuje. Protagonistou románu je Daniel, který se musí vyrovnávat nejen s těžkým osudem neúplného žida, ale i se svojí sexuální identitou, pro společnost první poloviny 18. století nepřijatelnou. S jeho osudem je propleten i osud osvíceného šlechtice hraběte Šporka a sochařů Matyáše Bernarda Brauna a Ferdinanda Maxmiliána Brokoffa.... celý text

Přidat komentář

vladislav6610
12.11.2019 5 z 5

Je jedno, zda je 18. nebo 21. století, pořád nás odlišné dráždí, znervozňuje, pobuřuje. Zbytečně a hloupě. V každém z nás je anděl.
Děkuji za doporučení této knihy a sám též doporučuji.

haki34
26.10.2018 4 z 5

Ač předchozí hodnocení nízké, mně se knížka líbila :) četla se rychle, dobře..místy pravda děj rozvláčný, některé pasáže bych tam ani neotřebovala, ale celkově fajn příběh, zajímavý Danielem, dozvěděli jsme se co to i o židech, i o Karlovi VI., zaujal Evžen Savojský....spoznali 2 svérázné umělce - sochaře, přiblížili se divadlu...
Niterní Danielův svět, prolínající se s dobou, která ho očekávaně odsoudila a dohnala až k brzkému konci...popisy chrámů, ve kterých Daniel rozjímal jsou skvostné...Šporkoviny zábavné a toužíte dát si s hrabětem nějakou tu dvoječku vína, pokecat, posedět...hraaběnky - svérázné doplnky mužů často na základě smluvených sňatků... turecké pozůstaky v krajině (Hazan)..všudepřítomná láska, nenávist, závist, zloba i odpuštění...
Pokoj tvé duši Danieli !!!

já dávám hezké 4* :) a doporučuji :)


Durancie
27.07.2018 2 z 5

Hodně nudné. Fakt hodně hodně nudné.

SBH
19.03.2018 2 z 5

Autor podlehl dojmu, že stačí hodnověrně popsat určitou historickou epochu, a úspěch knihy je zaručen. Dočetla jsem jen proto, abych pocvičila pevnou vůli. A přitom námět měl rozhodně silný potenciál. Udělat z hraběte Šporka jednu z hlavních postav je sázka na jistotu. Tento šlechtic byl tak osobitý a výrazný, že stačilo pouze popisovat jeho prokázané skutky. Linie habsburského vládnoucího páru mi nedávala žádný smysl. Postava transsexuála Daniela, která by měla příběhy spojovat, je vyloženě atraktivní.
Bohužel autor nic z toho nevyužil. Zahltil dílo ohromujícím množstvím plochých postav, které nevzbuzovaly žádné emoce. Padouši byli vesměs potrestáni, ale nanicovatě, bez patřičného vyznění. Příběhové linie se nedoplňovaly, jejich prolínání působilo uměle. Za mě prostě nudná učebnice dějepisu.
Hvězdu dávám za posledních pár stránek, které překvapivě vystoupily z emocionální šedi, a za krásnou obálku.

orinka3
28.07.2017 5 z 5

Předchozí komentář jsem smazala. Až jsem se styděla, když jsem si ho přečetla. Knihu jsem vzala po čase do ruky podruhé. Jak jsem mohla napsat, že jsem se nezačetla a že mě nikdo nevzal za srdce? Co bych ještě po knize chtěla?? Tentokrát jsem četla v jiném rozpoložení. A tak mohu jenom ocenit, že se v knížce dočítám o tzv. době temna jinak, než to popsal Jirásek. Že tu vystupují životné postavy hraběte Šporka a Daniela, obě úžasné. Hrabě svou živočišností a rebelantstvím baví, Daniel, trpící nezařaditelností, dojímá. Historické okolnosti dodávají knize plnosti a barvitosti. Páter Koniáš mě velmi pobavil, zvlášť jeho dentální handicap:) Další postavy vkusně doplňují děj, situace jsou dramatické, zajímavé. Osud Daniela je velmi smutný. To se výjimečným osobnostem bohužel stává. Děkuji za pěkné a kultivované čtení a omlouvám se za původní komentář. Nebyla to chyba autora;)

ReziEngli
22.09.2016 2 z 5

Kniha mě nenadchla, nudila mě. Těšila jsem se na ni, protože mám ráda historii, ale u téhle knihy jsem se neuvěřitelně nudila, nic mě v ní nenadchlo, snad jen to, že Daniel byl vlastně gay, což se v tý době neslušelo, ale to bylo tak všechno. Zklamání.

Kniha Pod křídlem anděla je v

Přečtených23x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce27x
Chystám se číst10x
Chci si koupit2x