Plavby sebevrahů

Plavby sebevrahů https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/103366/bmid_plavby-sebevrahu-103366.jpg 5 44 14

Na balsových vorech napříč Tichým oceánem s komentářem M. Zikmunda a doslovem M. Stingla. Úspěšná plavba voru Kon-Tiki inspirovala další mořeplavce. Mezi ně patřil i Eduard Ingriš. V rodném Československu slavný dirigent a skladatel, autor nesmrtelné písně Teskně hučí Niagara. Před únorem 1948 Československo opustil a z bohatého skladatele se stal chudý emigrant. V Peru postavil po vzoru přítele Thora Heyerdahla vor Kantuta a přeplul Pacifik. Podnikl několik filmařských výprav do Amazonie. Byl prohlášen za mrtvého a opět vzkříšen. S taktovkou v ruce stanul před Národním symfonickým orchestrem v Limě a dirigoval koncert, který se stal historicky prvním televizním vysíláním peruánské televize. Za podobné činy se lidé stávají národními hrdiny. V Peru se jeho jméno dostalo do školních učebnic. V rodné zemi se díky politické situaci nesmělo dlouhá desetiletí vyslovovat.Kniha Plavby „sebevrahů“ je poutavou rekapitulací plaveb Thora Heyerdahla, Erika de Bisschopa, Williama Willise a především Eduarda Ingriše, s trochou nadsázky řečeno „skutečně žijícího“ Járy Cimrmana. Miroslav Náplava (1966) s Petrem Horkým založili v roce 1996 Sdružení pro cestopisnou dokumentaci CAMERA INCOGNITA. Doposud se pod jeho hlavičkou uskutečnilo přes šedesát zahraničních cest a expedic. Věnují se natáčení cestopisných dokumentů, natočili rozhovory s osobnostmi jako jsou Thor Heyerdahl, Arthur C. Clarke, Reinhold Messner, Frederik W. de Klerk, Erich von Däniken, kapitán mise Apollo 13 James Lovell či Vladimír Remek.... celý text

Přidat komentář

betička
15.10.2023 5 z 5

Moc zajímavé čtení. Jméno Eduard Ingriš jsem znala, ale nic moc víc jsem o tomto moc zajímavém pánovi nevěděla. Nenapadlo mě, že se potkali s panem Thorem Heyerdahlem. Znala jsem ho jako cestovatele, ale tady jsem ho objevila jako skladatele, dirigenta a výborného kameramana.
...svět je velký a času proklatě málo ...

gambinka87
11.10.2023

Na knihu, resp. audioknihu jsem narazila náhodou z výběru na idnes. Nevím proč, ale vůbec jsem o Eduardu Ingrišovi neměla ponětí a přitom taková osobnost! Je to škoda, že se o něm neví více. Proto tento knižní počin kvituji a doufám, že takto osvětlí ještě mnoho dalších a jí říkám díky :-)


majakmp3
22.07.2023 4 z 5

Znáte Eduarda Ingriše? Ne? A znáte trampskou píseň "Teskně hučí Niagara"? Ano? Pak znáte i jejího autora Eduarda Ingriše! Ale věděli jste, že byl všestranným dobrodruhem, který, podobně jako Thor Heyrdhal, podnikl plavbu na balzovém voru napříč Tichým oceánem. Ingriš byl známými hudebníkem a později i kapelníkem symfonického orchestru v Limě, byl filmařem a dokumentaristou v USA, podnikal výpravy do Amazonie ...
Kniha je dokumentem o Eduardu Ingrišovi, ale má zavádějící název. Správně by se měla jmenovat Eduard Ingriš a plavby dobrodruhů napříč Tichým oceánem.
Kniha mapuje život E. I., ale v jeho případě jsou plavby na balzovém voru jen drobnou epizodou, v bohatém životě, tohoto skutečně žijícího Járy Cimrmana. Zdá se však, že autoři nenasbírali dostatek materiálu, atak k informacím o Ingrišovi připojili údaje o plavbách Thora Heyerdahla, Erika de Bisschopa a Williama Willise.

I přes tuto drobnou výhradu soudím, že se jedná o rozsahem krátkou, ale dobrou knihu. 80%!

bazyk21
29.10.2022 5 z 5

To, že Eduard Ingriš napsal Niagáru jsem věděl, ale že byl světák a člověk všestranný, to mne dostalo. Audiokniha skvěle načtena - paralela mezi panem Čepelkou, který namluvil Ingriše a Járou Cimrmanem, který stejně jako Ingriš byl průkopníkem slepých uliček, je prostě jedinečná ;o))

milary
28.02.2022 5 z 5

Kdyby byl Eduard Ingriš vymyšleným hrdinou nějakého literárního počinu, myslela bych, že se autor zbláznil, požil, nebo oboje, v libovolném pořadí. Jenže Ingriš smyšleným hrdinou nebyl a jeho nepochopitelně a skoro neuchopitelně barvité životní osudy a neuvěřitelná dobrodružství jsou opravdové.

Zdaleka nebyl jen mořeplavcem. A už vůbec ne prvoplánovým dobrodruhem. Vynikající hudebník a dirigent, vyhledávaný fotograf, člověk mnoha talentů uplatňovaných na vysoké úrovni, inteligentní a skromný vizionář, odvážný a schopný člověk s řadou pozoruhodných i oslnivých kontaktů, sám filmař s vpravdě filmovým životem.

Poslouchala jsem audioknihu namluvenou pány Fridrichem, Čepelkou a Soukupem, moc se mi líbilo, jak. Těm, co rádi "čtou ušima", můžu vřele doporučit; jen určitě stojí za to doplnit si následně poslech o zhlédnutí fotek, map a dalších příloh v knize.

Dost jsem se vracela; smršť různorodých informací nenechávala člověka lelkovat, hned ztrácel nit. Ale to připisuji na vrub zcela a jen sobě, svým neznalostem a nepřipravenosti na text tak velkoryse všezahrnující, poskytující inspirující souvislosti i odpovědi ve smysluplném oblouku vyprávění, které mě nadchlo.

HerrPilot
09.05.2021

Jsou géniové, kteří září jako oči člověka, který to přehnal s extází. A pak jsou géniové, k jejichž osudům člověk musí přistupovat kriminalisticky – musí je exhumovat.
No a to je vlastně případ této (námětově) úžasné knihy. I ona se snaží vzkřísit jednoho takového génia, který navzdory svým úspěchům (a kvůli své důvěřivosti) není u nás tak dobře znám.

Co je ale trochu problémem, to je zpracování. Autor začíná u Thora Heyerdahla, navazuje pyramidami (tak na +- 2 odstavce), letmo políbí Heyerdahlovu legendární expedici Kon-Tiki, pak se pustí do Ingriše, přizve k tomu pana Zikmunda, načež obrátí list a věnuje se dalším „vorařským sebevrahům.“ Potom opět naváže na Ingriše, nechá jej umřít a začne vyprávět příběh, jak se autor a jeho kamarádi vydali do USA katalogizovat pozůstalost po Ingrišovi, načež do toho povídaní ještě připlete několik vorařů. To všechno završuje popisem svého setkání s Heyerdahlem a popisem Ingrišovy předválečné trampiády.
Knížka má něco kolem 230 stránek, přičemž spoustu z nich zabírají předmluvy a doslovy. Mnoho témat – málo stránek. Autor mi trochu připomíná jojo v rukou hyperaktivního dítěte – také hopsá nadzvukovou rychlostí. Tady je to ale na škodu.
Myslím, že v další edici by měl autor přidat pár (desítek) stran, a velmi zásadně přepracovat koncept.

Vytknout ale nelze technickou stránku věci, jelikož text doprovází skutečně velké množství barevných i černobílých snímků, map a nákresů.

Závěrem – hodnotit hvězdičkami nebudu, jelikož námět by byl za 5 a zpracování za 1, přičemž z úcty k popisovaným lidem tam tak nízké hodnocení prostě dát nemohu.
Přes všechnu svou kritiku knihu přece jen doporučuji.

knihomoli
25.10.2020 3 z 5

zajímavé téma

mgeisselreiter
19.03.2020 4 z 5

Dobré i zajímavé počtení a dám při 70% 4*, ale budu zároveň kritický. Kniha je dost velký guláš a slepenec. Ničemu se nevěnuje naplno. Kdo bude čekat knihu věnovanou plavbám, musí být zklamán, protože tato tématika tvoří jen část knihy a je to rozkouskované. Autor se spíš snaží věnovat Eduardu Ingrišovi, ale jeho plavbám se věnuje skoro okrajově, takže v knize o plavbách "sebevrahů" čteme o operetním skladateli, dirigentovi, o objevování jeho pozůstalosti... Do toho všeho Náplava motá Miroslava Zikmunda (jelikož se také s Ingrišem znal a je to přece legenda, že?). Abych nezapomněl, autor se také zaobírá trampingem (vždyť Ingriš alias Jára Cimrman ho v Čechách zakládal) a nezapomíná několikrát propagovat "svůj" projekt Neznámá země. Také se dá říct, že kniha připomíná poskládané novinové výstřižky. Rozhodně se nejedná o propracovanou knihu věnující se jednomu tématu.

Jirikk
22.06.2019 3 z 5

Tento žanr vubec nečtu. ale jako audioknihu, ktera vysla letos (2019) je naprosto suprově namluvena celkem třemi interprety.. AudioknIha mne opravdu velice bavila a ma strhující děj.. Doporučuji...

Tomas@S
15.02.2019 5 z 5

Skvela knizka o "znovuobjevenem" Eduardu Ingrisovi, ktery byl neco jako Jara Cimrman, hudebnik, skladatel, cestovatel, filmar, atd., pouze s tim rozdilem ze skutecne zil. Autor nesmrtelne Niagary, kterou vsichni zname od taboraku, odcestoval po valce do Jizni Ameriky a kvuli komunistum se uz zpatky nikdy nevratil. Knizka popisuje jeho zivotni peripetie a zejmena jeho prukopnicke plavby na balzovych vorech pres Pacifik a to v kontextu podobnych plaveb v te dobe a oblasti. Dale se seznamime i s dalsim dobrodruzstvim badatelskym, tentokrat autora knihy, o tom jak vlastne k znovuobjeveni Eduarda Ingrise doslo a o zachrane jeho pozustalosti. Navic je kniha doplnena velkym mnozstvim fotografii, cernobile vetsinou od autora knihy a barevne z Ingrisovy pozustalosti.
Chtel bych zminit, ze cela kniha take zapada do kontextu dokumentu o Miroslavu Zikmundovi. Zrovna ted ho opakuji v televizi a urcite stoji za shlednuti.

Valeška
06.02.2019

Pro mě neobvyklý žánr, ale úžasné čtení. Doporučuji si ji přečíst.

mira.l
11.10.2017 5 z 5

Taková nenápadná jednohubka, poodhalující dnešnímu čtenáři už skoro zapomenuté jméno Eduarda Ingriše. Povídání o Thoru Heyerdahlovi a Eriku de Bisschopovi, které se knihou také prolíná, je jenom takovou třešničkou na dortu.
Převážnou část knihy tvoří povídání o osudech E. Ingriše, a že jsou rozhodně zajímavé. Hudební skladatel, dirigent, filmař, fotograf, mořeplavec (zapomněl jsem na něco??) toho za svůj život stihl opravdu hodně.
Závěr knihy je pak věnován záchraně Ingrišova archivu čtveřicí Náplava/Horký/Zikmund/Kroc, která se zasloužila o přesun jeho pozůstalosti z USA, kde Ingriš zemřel, zpátky do Čech.
Velice příjemné čtení.

verulaj
07.09.2016 4 z 5

Nechápu a obdivuji, kolik věcí člověk může za život dokázat a zažít.

Rudolf33
25.12.2014 5 z 5

Jednodechovka. Skvělé počtení!