Píseň písní

Píseň písní https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/506627/bmid_pisen-pisni-iUe-506627.jpg 4 21 5

Farářka Církve československé husitské adresuje svou knížku především snoubencům, kterým se věnuje v předsvatební přípravě. Komentář starozákonního textu však ocení každý, kdo chce přemýšlet, co to znamená milovat. „Píseň písní je tou nejčtenější biblickou knihou mimo zdi kostelů a zároveň tou nejméně čtenou v kostelech“, píše v doslovu knihy biblista Alexandr Flek. Ne každý tuší, jak vášnivé až erotické verše lze v Bibli najít. A ne každý se shodne na tom, jak je číst a jak jim rozumět. Ať už někdo čte tuto knihu doslovně či symbolicky, jisté je, že jejím hlavním tématem je láska, která je „silnější než smrt“.... celý text

Přidat komentář

fruitbueno
22.01.2024 4 z 5

Krásná a citlivá interpretace Písně písní. Některé osobní příběhy, které paní farářka ve své pozici vyslechla, mě chytly za duši a nepouští.

Matematicka
24.08.2023 3 z 5

Pro mě osobně zklamání. Asi jsem čekala něco jiného nebo nejsem ta správná cílová skupina. Zaujaly mě spíš levé stránky, na kterých je text biblické Písně písní, než pravé stránky, na kterých je komentář farářky Martiny Viktorie Kopecké, kterou mám velice ráda a ráda její texty čtu. Pokud tato kniha někoho přivede k četbě Písně písní, tak má určitě smysl.


heliiinka
26.04.2023 4 z 5

Začnete znova věřit na lásku a pokrývá všechny její oblasti.
Můžeme plakat se zlomeným srdcem, protože popisuje věci, které jsme nezažili nebo ztratili. Ukazuje časy růžových brýlí zamilovanosti. A vytahuje vzpomínky na těžkosti, které jsme se snažili zapomenout.
Moc přínosné jsou i komentáře Martiny Viktorie.

Tyyynab
12.03.2023 4 z 5

Hvězda dolů za nenaplněné očekávání. Myslela jsem si, že půjde o interpretaci Písně písní s exkurzemi do historického kontextu. Asi jsem čekala příliš mnoho a mělo mě napadnout, že suchý akademismus Kopecká ani Flek určitě pěstovat nechtějí. Na jednu stranu dobře a na druhou škoda. V rozhovoru pro Dvtv Kopecká říká, že se Písní zabývala ve své diplomové práci, čekala jsem tedy zužitkování znalostí o ní asi z tohoto důvodu. I tak jde ale o zdařilý komentář, který provází meditací nad tak nádherným a ne úplně jednoduchým textem.

Vojslava
06.02.2023 5 z 5

Zamyšlení nad touto biblickou knihou byla pěknou inspirativní večerní četbou - jednak už jsem se Písni písní dlouho nevěnovala a nikdy jsem ji taky nečetla v úhlu pohledu jako konkrétní inspiraci pro snoubence. Poslední půlhvězda za skvělou grafickou úpravu (i když tedy velikost písma mohla být aspoň o bod větší) a za využití překladu B21 - jak ho jinak příliš v oblibě nemám, Písni písní slušel nesmírně!